Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Rabobank gaat rentemiddelen

Rabobank gaat rentemiddelen

Goed nieuws voor de huizenbezitters met een hypotheek van de Rabobank. Per 1 juli 2016 is het namelijk mogelijk om rentemiddeleling toe te passen. Vooral de huizenbezitters met een “hoge” hypotheekrente zullen een gat in de lucht springen.

Maar voor u de telefoon pakt om een afspraak te maken, wil ik u erop attenderen om het onderstaande eerst goed te lezen. Hier kunt u de Rabobank-aankondiging van de rentemiddeling lezen.

In dit bericht van 9 december 2015 spreekt de Rabobank van een zuivere rentemiddeling terwijl zij een opslag berekenen van 0,2% en wijzigingskosten van 350 euro. De Rabobank komt met een rekenvoorbeeld zodat hun klanten zelf het voordeel van rentemiddeling kunnen berekenen.

Een rekenvoorbeeld

In de basis komt het op het volgende neer. Stel de actuele marktrente voor tien jaar vast is 2,8%. U heeft nu een vaste rente van 5,4% die nog drie jaar loopt. Als u kiest voor rentemiddeling, gaat u de komende tien jaar 3,8% rente betalen.

Dit is het gewogen gemiddelde van de lopende rente van 5,4% en de actuele marktrente van 2,8%, plus een opslag van 0,2%. Rabobank had even de berekening moeten uitschrijven, zodat het duidelijker is voor hun klanten:

  • Lopende hypotheekrente 5,4% x 3 jaar is 16,2%
  • Nieuwe gekozen rente 2,8% x 7 jaar is 19,6%
  • Totaal is dit (in 10 jaar) 35,8%
  • De hypotheekrente wordt nu 3,58% (35,8% : 10)
  • Opslag Rabobank 0,20%
  • Daadwerkelijke rente 3,78%

Boeterente

Leest u verder, dan komt de volgende tekst tegen:

"Tijdens de rentevaste periode kunt u één keer gebruikmaken van de mogelijkheid om uw rente te middelen. Als u besluit om te gaan rentemiddelen, vervalt de vrijstelling van eventuele boeterente bij verhuizing. Conform de Gedragscode Hypothecair Financieren is de boeterente beperkt tot maximaal 3 procent van de lening."

U mag dus slechts één keer rentemiddeling toepassen. Dit vind ik persoonlijk niet zo erg. Echter de Rabobank wijzigt de voorwaarden. Indien u namelijk tijdens de rentevastperiode gaat verhuizen, is de kans zeer groot dat u een boeterente moet betalen. Deze boeterente kan maximaal 3% van het hypotheekbedrag zijn.

Bij een hypotheek van 200.000 euro mag u dus 6000 euro aftikken. Het voordeel van de rentemiddeling mag u dus achteraf dubbel terugbetalen aan de Rabobank. Dit laatste is natuurlijk niet zo klantvriendelijk.

Ik ben zeer benieuwd als klanten informatie vragen over rentemiddeling en dit toepassen dat de boete bij verhuizen zeer duidelijk wordt uitgelegd. Indien de Rabobank dit niet doet, zullen zij veel klachten gaan krijgen in de toekomst.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Gerelateerd

hypotheek

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Rabobank

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

rentemiddeling

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
11 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
TA Frank
1
Weer het zoveelste product waar we blij van moeten worden. Trap er niet in. There ain't no such thing as a free lunch.
serieus
0
Heldere uitleg. Ik heb net zelf geherfinancierd, maar zie nu pas hoe "eenvoudig" je er aan kunt rekenen.
Ieder zijn vak!
Bowski
0
Ik zou zoeken naar een hypotheek die ik boetevrij kan aflossen.
Als dat niet kan, dan tegen helder vooraf vastgelegde voorwaarden die niet afhankelijk zijn van de rente.

Hypotheken lijken een soort garantie belegging voor de Banken waar ze jou zo lang mogelijk aan vast willen klinken, en anders de verloren winst alsnog ineens willen hebben.

Mijn hypotheken kon ik boetevrij geheel aflossen als je variabele rente had, of elk jaar 10% van de hoofdsom als je een rentevaste periode had.
Dat geeft je de mogelijkheid om een andere hypotheek te nemen als jouw bank de rentetarieven bepaalt.
Je zit dan immers in een chantabele positie.
Zorg dat je niet voor 30 jaar gestrikt wordt door Rabo of wie dan ook!
objectief
0
De banken worden van alle kanten uitgebuit door de hypotheekgevers. Men gaat een hypotheek aan tegen 5% en als de rente stijgt moet de bank het verschil bijpassen en als de rente daalt ook, want dan wil de eigen woning bezitter er vanaf.
Schandalig deze praktijken...contract is contract.
theo1
0
@Bowski Bij Achmea kan je tijdens je rentevaste periode 15% per jaar boetevrij aflossen. 10% is vrij standaard heb ik de indruk.
Bowski
0
Als ik Rabo goed begrijp willen ze, 3 jaar voordat je huidige contract afloopt, je een nieuw 10 jaar contract aansmeren tegen een hogere rente dan je nu zou voorzien. Namelijk 3,78% tegen 2,8%.
Looky46
0
Als je verhuist behoud je toch je hypotheek om de nieuwe woning te financieren.

Hoezo in dit geval nog extra boeterente???
andre68
0
Wat de banken en andere financiële lintwormen ook voor "produkten" blijven verzinnen en aanbieden....een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken.

Houd dit altijd goed voor ogen en een gezond portie wantrouwen is zeker op zijn plaats om uzelf te behoeden dat u (weer) genaaid wordt.
melkboer
0
Wanneer je gebruikt maakt van rentemiddelen is het nadeel dat dit dus 0,2% extra opslag kost.
Voordeel is dat je de eerste periode lagere lasten krijgt, maar daar staat weer als nadeel tegenover dat je later hogere lasten krijgt, en juist in die periode kun je niet meer middelen, mocht de rente dan lager zijn.
Kun je nu dus je hoge rente betalen, gewoon doen. Laat je niet gek maken door de bank.
relpinda
0
Ikzelf heb jaren geleden 1982 (rente van +12%) een VARIABLE Hyp.die elk halfjaar de rente kon worden bijgesteld, bij Rabo afgesloten. Achteraf voor ons een perfecte Hypo geweest en gemid. over de gehele looptijd ca. 7% betaald.

Ik weet niet of deze vorm 'variable-hypo' nog bestaat, anders zou ik u hem aanraden.

LZA
jerh
0
het zou wel handig zijn als je de contante waarde uitrekent ipv rekenkundig te middelen. Het is maar de vraag of de opslag dan 0,2 procent is. Zoals gewoonlijk weer een populair geschreven stuk, wat niet onderbouwd is.
11 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Jos Koets

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak...

Meer over Jos Koets

Recente columns van Jos Koets

  1. 08 nov Aflossingsvrije hypotheek wordt ... 24
  2. 25 okt Uw Douche van Koets: nomineren m... 8
  3. 11 okt (On)zin van het taxatierapport 19

Gesponsorde links