Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Kleine terugtest

Eerst een terugtest, dan richting 449.

Met een intraday-top bij 433,85 testte de AEX gisteren bijna het 50-daags gemiddelde. Dit gemiddelde ligt nu bij 435. Dit is de eerste belangrijke weerstand op korte termijn. Hierboven ligt de brede neerwaartse gap tussen de 437 en 441. Deze gap werd op de eerste handelsdag van dit jaar gevormd.

Op 3 punten na werd de top van dit jaar dus alweer getest. In de loop van de dag zakte de AEX weer weg en lijkt daarmee bezig te zijn met een normale terugtest na de krachtige vervolguitbraak van afgelopen vrijdag.

Die dag werd namelijk de belangrijke bevestiging gegeven voor het einde van een drie maanden durende forse correctie. Deze neerwaartse beweging startte bij de novembertop van 475. Langs deze top en de lagere top van eind december bij 449 was een dalende toppenlijn te trekken die vrijdag bij 424 lag.

Verbeteringen

De opwaartse doorbraak hiervan maakte dus een definitief einde aan deze langere correctieve beweging. De eerste steunzone ligt bij 426 tot 427:

  • bij 426 ligt de voormalige lagere top van januari
  • bij 427 ligt het laatste Fibonacci-retracementniveau van de voormalige kortere januari-correctie die bij 449 startte

Deze lagere januari-top maakte deel uit van een versteiling van de dalende trend vanaf de 449-decembertop. Ook maakte deze steilere en kortere toppenlijn deel uit van een dalende wig die anderhalve week geleden werd gebroken met een opwaartse gap rond de 408. Een van de eerste verbeteringen op de daggrafiek.

Teken van kracht

Mocht de AEX tijdens deze terugtest onder de 426 tot  427 zakken dan ontstaat meer ruimte naar de voormalige sinds november dalende toppenlijn. Deze toppenlijn ligt vandaag bij 422. We zien vaker dat na een dergelijke uitbraak een voormalige dalende toppenlijn wordt teruggetest.

Ook is er natuurlijk nog geen duidelijke stijgende bodemlijn te herkennen in de AEX vanaf de 392-bodem. De opwaartse beweging die vanaf dit niveau plaatsvond ging bijna in een rechte lijn zonder een duidelijke consolidatie voor de vorming van een hogere bodem.

Het is overigens een teken van kracht dat de gehele neerwaartse beweging in januari in een korter tijdsbestek bijna helemaal ongedaan is gemaakt.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Vergelijkbaar met 2011

Ondanks dat de stijgende langetermijntrend in de afgelopen weken sterk onder druk is gezet, is de bullmarkt intact gebleven. Het weekslot was telkens boven zowel de bodems van vorig jaar (401) als boven de sinds 2009 stijgende bodemlijn. Hiermee lijkt de hogere bodem in het langetermijnbeeld gevormd.

De AEX testte verder op een haar na het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau (390) van de gehele bullmarkt tot op heden. Een zeer forse maar normale terugtest. Ook zijn er vergelijkingen qua patroon, qua diepte en qua tijd te maken met de bewegingen die in 2011 plaatsvonden.

Ook toen werd een hogere langetermijnbodem gevormd na een correctieve periode vanaf de top van ongeveer negen maanden. Verder was er natuurlijk het belangrijke bodempatroon op de weekgrafiek, de bullish engulfing en de gebroken dalende wig op de daggrafiek.

Als laatste gaven de technische indicatoren al eerder positieve divergentie aan waarna de neerwaartse toppenlijn in deze indicatoren opwaarts werden gebroken. Kortom een klassiek bodemproces na de forse correctieve periode.

Terug tot 426

Zoals gezegd, lijkt de AEX bezig te zijn met een terugtest waarbij de eerste belangrijke zone bij 426 tot 427 ligt. Weerstand ligt bij 435 en 437 tot 441. Mijn eerste doel na de afronding van deze correctieve periode voor de komende weken ligt bij de decembertop van 449.

Als we overigens kijken naar de Fibonacci-niveaus vanaf de novembertop (475) tot aan de recente bodem bij 392 dan testte de AEX gisteren precies het 50%-niveau bij 434. Het 38,2%-niveau ligt rond de 424.

De neerwaartse ruimte lijkt dan ook beperkt met een hoop steunpunten in een relatieve kleine zone. Ik houd rekening met een snel verder opwaarts vervolg naar opnieuw het 50-daags gemiddelde en de genoemde neerwaartse gap tot aan de 441. Maar het doel voor de komende weken blijft 449.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

540 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 27 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Kosjie 2 februari 2016 08:59


    quote:

    Oerend hard schreef op 2 feb 2016 om 08:38:

    Goedemorgen!! Wil mezelf niet op de borst kloppen maar doe het toch maar! Wie had het weer bij het juiste eind? Nou roept u maar. Waar zijn ze van gister dat ik verkeerd zat, trekker verkopen, knalgroene opening bla bla. Haha fantastisch dit. Ga gauw maar naar de tango. Extra goedkoop tanken. Laters

    Nou nou, klop jezelf ook maar niet op de borst met een verwachte
    min van 1,5% gisteravond al, we openen op -0,3% als je daar dichtbij had
    gezeten zou ik je nog een complimentje geven, nu moet je dat
    inderdaad misschien beter zelf doen !!!
  2. Mr_Baldy 2 februari 2016 09:08
    Bas is naar mijn idee altijd heel erg positief ziet alles altijd alleen meer omhoog gaan en als het dan omlaag gaat geeft hij vrij snel aan dat er weer een bodem is gezet.
    De huidige ontwikkeling op de markt heeft niks meer met beleggen te maken het schiet door belangen in derivaten up en down. de markt werking is door in mening door FED en ECB (lees politiek) totaal verstoort
  3. De sjaak 2 februari 2016 09:09
    Deel je mening niet helemaal, Bas. Als ik naar de daggrafiek kijk zie ik op korte termijn nog wel wat opwaarts potentieeltot grofweg de regio 450/460. De daggrafiek zit in een patroon, sinds aug 2015, van lagere toppen en lagere bodems.Hetzelfde zie je bij de senp500.
    Ik ga ervan uit dat we op weg zijn naar een lagere top om vervolgens een (flink) lagere bodem neer te gaan zetten omdat we daarbij door de meerjarige stijgende bodemlijn heengaan. Dit scenario heeft mijn voorkeur omdat de patronen sterk overeenkomen met 2000/2008.
  4. [verwijderd] 2 februari 2016 09:22
    I agree de Sjaak. Kijkend naar de AEX vanaf 1983 kun je zien wanneer de toppen gevormd zijn en hoe ze er uit zien. Ook de frequentie is te zien. Nog even up en dan naar benee (250). Ik heb doelbewust aangegeven vanaf 1983 omdat het effect van het wegvallen van het ijzeren gordijn dan ook te zien is. Vraag me af of al die leningen al terugbetaald zijn.
  5. forum rang 4 ONN 2 februari 2016 09:28
    quote:

    TA Frank schreef op 2 februari 2016 09:22:

    I agree de Sjaak. Kijkend naar de AEX vanaf 1983 kun je zien wanneer de toppen gevormd zijn en hoe ze er uit zien. Ook de frequentie is te zien. Nog even up en dan naar benee (250). Ik heb doelbewust aangegeven vanaf 1983 omdat het effect van het wegvallen van het ijzeren gordijn dan ook te zien is. Vraag me af of al die leningen al terugbetaald zijn.
    Heb je de S&P er al 's overheen gelegd ? Denk dat dat plaatje er wel wat anders uit zal zien.
  6. Bonus aanbieding 2 februari 2016 09:29
    quote:

    DrDoom schreef op 2 februari 2016 09:20:

    Het is mij helemaal duidelijk, het is een kleine terugtest, geen grote, hij is zelfs zo klein dat we weer snel omhoog zullen gaan, een normale terugtest dus, ja een kleine, geen grote! Das is duidelijk. Een soort verlate kerst-rally, mooi! Bedankt Bas!

    Jij snapt het, immers vorig jaar stonden we 2 februari op 454, dus waar hebben we het eigenlijk over? Gewoon een kleine terugtest...
540 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 27 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links