Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

EUR/USD-alert

Wat doen Yellen en Draghi?

Zoals de vaste lezer wellicht weet, zit ik al een tijdje short euro-dollar. Tevens heb ik aangegeven dat ik de positie ongedaan maak als de Fed echt hint op een draai. Woensdag liet de Fed van zich horen en de vraag is nu of het tijd is om deze trade te liquideren.

Fed

Het persbericht van de Fed was wel degelijk minder hawkish (pro renteverhoging) dan voorheen. Er wordt nu gerept over lagere inflatieverwachtingen, lagere economische groei en de wereldwijde situatie wordt ook prominent in het persbericht aangestipt.

De intentie voor een verdere renteverhoging staat er echter nog steeds in, maar dan op een gematigd tempo. Hiermee lijkt het mij dat Fed-voorzitter Yellen de tijd neemt om de situatie eerst maar eens aan te kijken.

Een verdere renteverhoging is een betere zet om het vertrouwen in de Fed te behouden, dan nu al na één verhoging een draai van 180 graden te maken. Zonder een beursarmageddon zie ik dus geen echte kentering in het Fed-beleid.

ECB

Door niks te doen heeft de Fed de bal weer bij de ECB gelegd. Na al de beloftes van ECB-voorzitter Draghi, lijkt het erop dat hij nu eindelijk eens echt over de brug moet gaan komen om de geloofwaardigheid van de ECB niet te ondermijnen.

Naast het vertrouwen, zijn er meer items die de ECB tot actie zou moeten aanzetten. Zo zijn de economische cijfers nog steeds niet echt goed (met een paar geografische en sectorale uitzonderingen), zijn er problemen met banken in Portugal en Italië, loopt Griekenland weer te etteren en de vluchtelingencrisis accentueert het verschil in belangen tussen Noord (monetair conservatief beleid) en Zuid (monetair compulsieve printers).

Vak Zuid zal namelijk een nog ruimer ECB-beleid eisen gezien de problemen die de vluchtelingen voor hen veroorzaken.

Deflatie

Of dit nog niet genoeg is, komt er gestaag een deflatoire tsunami op de eurozone af. Opkomende markten hebben last van overcapaciteit en dalende grondstofprijzen en dalende valuta. Hierdoor wordt de import van goederen uit deze landen voor de eurozone goedkoper.

Dit betekent dus dat de eurozone meer deflatie (dalende prijzen) zal importeren, wat de inflatiedoelstelling van de ECB nog onbereikbaarder maakt. Draghi zal dus met iets moeten komen om dit alles te stoppen. Dit is althans wat ik verwacht, niet wat ik graag zie natuurlijk (ik ben namelijk monetair zeer conservatief).

Actie

Als de bal nu bij Draghi ligt en de problemen in de Europese Unie en de eurozone steeds nijpender worden, dan zal hij dus over de brug moeten komen. Dit zou dan een verdere verzwakking van de euro versus de dollar teweeg moeten brengen.

Dan is het weer de vraag wat de andere centrale banken zullen gaan doen. Met name de Chinese centrale bank zal dan verder onder druk komen om wellicht toch met de gefluisterde devaluatie van de yuan te komen. Mocht dit het geval zijn, dan kan Draghi dus weer aan de bak.

Dit zal hij ook wel inzien denk ik, dus hij zal wat achter de hand moeten houden mocht de Chinese devaluatie daadwerkelijk plaatsvinden. Het lijkt er dus op dat het actiepad van Draghi eerder gestaag zal zijn dan explosief. Dit terwijl Yellen hooguit zal afwachten maar waarschijnlijker de rente verder zal verhogen.

Dit is dan ook de reden dat ik mijn short op de euro-dollar ongemoeid laat.

Echter, de Fed is minder hawkish geworden en zal dus scherp in de gaten gehouden moeten worden. Als er echt gerept gaat worden over renteverlaging en QE4 in de Verenigde Staten, dan kan alleen nog grotere ECB-actie voorkomen dat ik uit deze trade stap.

Niveaus

De niveaus waar ik naar kijk zijn 1,18 (stoploss) en 1,00 (pariteit). Die laatste is niet automatisch een winstneem-signaal voor mij, maar wel het punt waarop ik alle aannames en nieuwe data weer ter (her)overweging zal voorleggen aan mijn team.

Ik wens u allen in ieder geval veel succes met deze bewegelijke markt!


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 januari 2016 16:35
    Ik zit zelf ook short EURUSD (met de verwachting pariteit), maar hoe langer het paar faalt te zakken, hoe onzekerder ik word.
    Voornamelijk denk ik dat in opkomende markten veel USD reserves geliquideerd gaan (moeten) worden. Ook denk ik dat half December veel EURUSD shorters mentaal zijn geraakt door Draghi. Fondshuizen hebben sindsdien shorts teruggedraaid en verwachtingen opwaarts bijgesteld.

    Maar wellicht het belangrijkste is de koopdruk op de Euro bij dalende markten (de-risken). Als deze zwakte door zet, zie ik nog veel opwaartse druk. Ook denk ik dat Centrale Banken ons wellicht nog kunnen verassen.

    Ik vind 'm lastig...

    @zeurpietje
    De invloed van olieprijs naar energiekosten is wat lastig te berekenen (duurzaam of tijdelijk, marges, tijdsvertraging, indirecte effecten), in principe rekent energie 6.2% door de inflatie (https://www.ecb.europa.eu/stats/prices/hicp/html/hicp_coicop_inw_2015.en.html). Maar dan zijn er nog de overige gronstoffen (voeding, staal, textiel, etc) www.ecb.europa.eu/stats/prices/hicp/h...

    En, vergeet niet, inflatie is ook een product van geldgroei. Als er veel kredieten worden afgesloten en de geldvoorraad stijgt (hard), drijft dit prijzen op (bij gelijkblijvende productie).

2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links