Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Klassieke omkeer!

Is de AEX-bodem gezet?

Met een forse opwaartse gap werd de meest steil dalende kortetermijntoppenlijn afgelopen vrijdag opwaarts gebroken. Deze dalende toppenlijn lag toen bij 408 punten. Dat deze doorbraak met een forse gap plaatsvond, is een teken van kracht.

Voor de komende dagen moeten we de sinds november dalende toppenlijn in de gaten houden, een opwaartse doorbraak hiervan is de definitieve bevestiging dat de correctie sinds november is beëindigd. Belangrijk hierbij zijn de omkeerpatronen vanuit de candlesticks, de belangrijke steunpunten en de dalende toppenlijnen.

Alles lijkt te zijn samen gekomen in de afgelopen week.

Einde correctie

Als eerste is een belangrijk tweeweeks omkeerpatroon gevormd op de weekgrafiek, namelijk een bullish engulfing. Dit zijn samen met hammers geregeld de bodempatronen aan het einde van een correctieve periode.

Buiten de bullish engulfing op de weekgrafiek en de doorbraak van de dalende toppenlijn, is de sinds 2009 stijgende langetermijntrend (bullmarkt) intact gebleven. Een belangrijk signaal voor een verzwakking van deze langetermijntrend zou een weekslot onder de 401 punten zijn.

De AEX noteerde enkele dagen (ook intraday) onder dit steunpunt, maar het weekslot lag aanzienlijk hoger. Bij 401 liggen de bodems van vorig jaar. Verder ligt hier net boven de sinds 2009 stijgende bodemlijn op de logaritmische weekgrafiek.

Trend intact

Door de week heen testte de AEX bijna de 390-puntengrens. Hier ligt een belangrijk Fibonacci-retracementniveau op lange termijn. Als we namelijk deze techniek toepassen op de bodem van begin 2009 en de top van vorig jaar dan ligt het eerste (38,2%) niveau bij de 390 punten.

Als vuistregel is te hanteren dat als een index tijdens een forse correctieve beweging boven een dergelijk niveau weet te bodemen, de krachtige voorgaande trend (sinds 2009) intact blijft.

Weekgrafiek AEX
Langetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Positieve divergentie

Genoeg groene signalen dus, maar daar is het niet bij gebleven. De vrijdag gebroken dalende toppenlijn maakte verder onderdeel uit van een dalende wig. Dit zijn ook potentiële omkeerpatronen.

Verder was er sprake van positieve divergentie:

  • Ondanks de lagere koersen in de S&P 500 vormde de VIX (volatiliteitsindex) zelf een lagere top.
  • Tijdens de decemberbodem in de AEX lag de RSI onder de 30-punten. Tijdens deze correctie wist de RSI te bodemen boven de 30-punten. De verkoopdruk droogde dus op gedurende de forse januari-correctie. Inmiddels heeft de RSI ook alweer de sinds november dalende toppenlijn gebroken.

Om bij de technische indicatoren te blijven, de MACD vormde afgelopen vrijdag een positieve crossing. De eerste in langere tijd.

Bodembevestiging

Kortom een klassieke omkeer na een lange en forse correctieve periode, waarbij we al zagen dat ook de algemene opinie in de afgelopen twee weken zeer negatief was geworden, wat vaak een contrair signaal is. Maar hoe nu verder?

Om de bodem te bevestigen in zowel het korte- maar vooral ook het langetermijnbeeld, moet de AEX de sinds november dalende toppenlijn nog breken. Deze lijn startte bij de novembertop van 475 en loopt langs de decembertop van 449 en ligt vandaag bij 428,50.

Zolang deze dalende toppenlijn hieronder blijft in de komende dagen, is de kans op een terugval nog aanwezig, maar die terugval lijkt dan uit te kunnen monden in een hogere kortetermijnbodem.

Toch acht ik de kans reëel dat de AEX in de komende dagen eerst deze dalende toppenlijn zal opzoeken en dan moeten we bezien of er ineens een doorbraak plaatsvindt. Vlak hieronder ligt bij 426 de eerste horizontale weerstand. Steunpunten liggen bij de gevormde gap tussen de 407,80 en 412,90 en bij 409.

Daggrafiek AEX
Kortermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

453 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Henri-Trader-Zonder-Trades 25 januari 2016 09:02
    quote:

    Disci schreef op 25 januari 2016 08:58:

    [...]

    Netjes...
    Die Ajax-supporter die 1 van de grootste spelers van zijn eigen cluppie ooit zo noemde kon ook niet echt tegen zijn verlies. En de invloed van Van Basten op het spel van Ajax was toch nog net iets groter dan de invloed van Bas op de beurs. Dus net iets TE grappig.... Ah ja, katertje waarschijnlijk van het bier dat in de aanbieding was... :-)

    Goeiemorgen iedereen!
  2. [verwijderd] 25 januari 2016 09:21
    Noors pensioenfonds (780 miljard dollar) doet niet mee aan kortetermijnpaniekverkopen. “There’s no indication that we need to sell assets now, not at all. The governance structure around our sovereign wealth fund is actually designed to live through such periods.”

    ------

    Dit soort teksten geeft wel aan hoe ver het nog naar beneden moet om realiteitszin bij mensen te krijgen.

  3. Disci 25 januari 2016 09:26
    quote:

    Henri-2016-Nog-1-Kans schreef op 25 januari 2016 09:02:

    [...]

    Die Ajax-supporter die 1 van de grootste spelers van zijn eigen cluppie ooit zo noemde kon ook niet echt tegen zijn verlies. En de invloed van Van Basten op het spel van Ajax was toch nog net iets groter dan de invloed van Bas op de beurs. Dus net iets TE grappig.... Ah ja, katertje waarschijnlijk van het bier dat in de aanbieding was... :-)

    Goeiemorgen iedereen!
    Ik schat het publiek hier toch iets hoger in dan dat slag voetbalsupporters.
    Al is pannenkoek nog erg netjes voor een voetbalsupporter.

    Je moet alleen niet aan ze vragen hoe je het schrijft.
453 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links