Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wie is er gek, Corné deel II

Wie is er gek, Corné deel II

 

Ineens is daar weer die dekselse AmsterdamTrader. Hij refereert aan één van de beruchtste ruzies hier op IEX - en eigenlijk wel het hele beurswereldje in heel veel jaren - tussen toenmalige IEX-columnisten Willem Middelkoop en Corné van Zeijl. Kort afgerond: wat is beter: goud of aandelen?

Ik weet zeker dat heel veel van u nu verzuchten: oh ja, dat was ook zo, die discussie! Het deed echt heel veel stof opwaaien. Daarom ook dit blog. Dit twittert AmsterdamTrader (Jack), het best bewaarde geheim van het Damrak. Bijna niemand weet wie deze (market maker?) is. Ik ook niet.

 

 

Even later twittert hij:

 

 

Corné reageerde de volgende dag al met Ik ben niet gek, Willem. U ziet het aan de traffic en de talrijke reacties, de halve markt heeft deze fittie meegekregen. Voor Nederlandse beursbegrippen ging het er ook hard aan toe. Zeer ongebruikelijk op het Damrak, maar beide heren speelden ook behoorlijk op de persoon.

Commentaar - achteraf is het altijd gemakkelijk, deel zoveel - overbodig, maar dit was de waan van de dag toen, zeg maar. Klik voor groot. Wat?! Willem belde eigenlijk met dit stuk op 24 augustus de (voorlopige?) top van de goudprijs!

 

 

De AEX:

 

 

De AEX herbeleggings- of total return index:

 

 

Aandelen of goud: wie er gelijk heeft, bepaalt u verder zelf maar. Voor een zo eerlijk mogelijk speelveld geef ik extra grafieken mee. De AEX herbeleggingsindex (inlcusief herbelegd dividend) versus goud in euro's (dé AEX valuta) en dollars (dé goud-valuta) sinds 23 augustus 2011, de dag voor het stuk van Willem verscheen.

Nog één ding: bedenk goed wat u in de comments post, want over vijf jaar kijken we weer eens. Bij deze afgesproken.

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Julian247 22 januari 2016 15:29
    Leuk om die oude verhalen nog eens te lezen. De waarheid heeft niemand in pacht. De toekomst kan kennelijk ook niemand voorspellen. Soms heeft iemand gelijk, en een poosje later opeens weer niet. In the long run,.....
    Toch ben ik blij dat ik niet in die goudindex geinvesteerd heb die van 35 naar 600 ging. Staat nu weer op 100.....
  2. [verwijderd] 22 januari 2016 15:39
    Dit is natuurlijk een bekende discussie (het gros haat goud omdat 't geen intrinsiek rendement levert) en een voorbeeld van 'de koe in den derrière voyeren'. Ook ik heb pijnlijke verliezen geleden in goud en achteraf is Corné de slimmere man gebleken...
    Maar ja, deze vergelijking had je ook tussen 2 fondsen of (landen)indices kunnen trekken.

    Alles beweegt zich relatief (aan alles) door de tijd heen.
    Mij lijkt het een kwestie van 'wat is goedkoop' en 'wat is duur'

    In 2011 zijn Willem, ikzelf en een hoop andere stomme mongolen in een dure goudmarkt gestapt (na parabolische stijging), aandelen waren toen niet duur.

    Nu, neigen de aandelenmarkten naar duur en grondstoffen (goud) naar goedkoop. Dus, ik heb zo'n vermoeden dat de vergelijking draait in pakweg 5 jaar...
  3. [verwijderd] 22 januari 2016 15:55
    quote:

    Steven O. schreef op 22 januari 2016 15:39:

    Dit is natuurlijk een bekende discussie (het gros haat goud omdat 't geen intrinsiek rendement levert) en een voorbeeld van 'de koe in den derrière voyeren'. Ook ik heb pijnlijke verliezen geleden in goud en achteraf is Corné de slimmere man gebleken...
    Maar ja, deze vergelijking had je ook tussen 2 fondsen of (landen)indices kunnen trekken.

    Alles beweegt zich relatief (aan alles) door de tijd heen.
    Mij lijkt het een kwestie van 'wat is goedkoop' en 'wat is duur'

    In 2011 zijn Willem, ikzelf en een hoop andere stomme mongolen in een dure goudmarkt gestapt (na parabolische stijging), aandelen waren toen niet duur.

    Nu, neigen de aandelenmarkten naar duur en grondstoffen (goud) naar goedkoop. Dus, ik heb zo'n vermoeden dat de vergelijking draait in pakweg 5 jaar...

    Op zich heft goud nog niet eens zo'n grote duikeling gemaakt, de dollar meegerekend. Het was echter wel ongelooflijk stom om alles over te zetten naar die mijnbouwers. Waren ze maar gewoon om dat gat in de grond heen blijven staan, in plaats van er midden in te springen.
  4. [verwijderd] 22 januari 2016 16:04
    Achteraf om voorspellingen lachen is makkelijk. Wat hier echter bijzonder is, is het triomfantelijke toontje van Willem Middelkoop. Dan verdien je het ook om bespot te worden.

    Maar goed, die Middelkoop zit dan ook altijd fout met olie (peakoil! Olie naar $200), dollar (die gaat vallen!) en goud.

    Hij kan wel boekjes verkopen. Inhoudelijke kennis is er niet bij.
  5. forum rang 5 Saibee 22 januari 2016 16:18
    In de afgelopen 35 jaar is goud van gestegen van $800 naar $1100.
    Aandelen (EOE/AEX) zijn gestegen van pakweg 40 naar ruim 400.
    We hoeven niet te discussiëren over welke assetclass de afgelopen 35 jaar de beste performance had maar dat wil zeker niet zeggen dat je die lijn naar de toekomst moet doortrekken.

    Goud deed het in de periode 1945-1980 weer aanzienlijk beter dan aandelen (DOW).

    En ook binnen de afgelopen 35 jaar was er een periode dat goud het veel beter deed dan aandelen (2001-2011).

    De laatste vijf jaar (tot half 2015) doen aandelen het veel beter dan goud.

    Met als uitgangspunt de huidige situatie zit goud nog in een bearmarket; daling van $1900 (2011) naar actueel $1095 maar de daling begint wel aan kracht te verliezen.

    Als je kijkt naar de aandelenmarkt dan hebben we vanaf maart 2009 een enorme stijging achter de rug.
    De reden van de stijging was deels cyclisch deels door ingrijpen van de centrale banken die de rente naar 0% brachten (TINA deed haar intrede).
    Vanaf april 2015 begint het te haperen en nu zijn er aanwijzingen dat de markt aan het draaien is (zo al niet gedraaid is):

    - lagere toppen, dome-formatie
    - transportsector die al een tijdje in een bearmarket zit en vaak als goede voorspeller dienst doet
    - er wordt extreem veel met geleend geld belegd (in Amerika)
    - marketbreath; stijgingen worden door steeds minder aandelen gedragen
    - bedrijfswinsten als percentage van het BBP zijn extreem hoog (en ook niet vol te houden)
    - koersen zijn overeind gehouden door inkoop eigen aandelen; vaak gebeurt dat ook nog met geleend geld (bv IBM)

    Het zou me dan ook niet verbazen als goud gerekend vanaf april 2015 de eerstvolgende vijf jaar, ten opzichte van de aandelenmarkten, een aanzienlijke outperformance laat zien.
  6. Manofaction 22 januari 2016 16:28
    Willem is een echte 'goldbug' . Hij is niet objectief en preekt voor eigen parochie. Ik heb een paar maal een behoorlijke discussie met hem gevoerd, maar ondanks dat ik meende met argumenten mijn stelling te onderbouwen, weigerde hij een duimbreed toe te geven. Gelukkig had ik hem nog net op tijd door. Ik heb meer van deze zelfmaak guru's meegemaakt, ook bij grote banken. Altijd zaten ze er naast, net als Willem. De schade voor de klant is dan toch altijd weer zijn ' eigen schuld'. Ik heb er van geleerd dat ik net zo goed een discussie met die beursgorilla kan aangaan. Die is tevreden met een banaan, maar deze guru's gaan voor de extra nullen op hun eigen rekening. Niemand weet het en ook echt niemand. Ik ben het met Arend Jan eens, dat het slechts de lange termijn is, die een belegger vooruit kan helpen. Maar ja, die lange termijn is voor de meesten ook ongeveer beperkt tot de 80 jarige leeftijd. Dat besef maakt iedereen bang voor die grote crisis die een paar decennia kan duren. Maar angst is een slecht raadgever en daarom is Willem dat ook, want zijn goudhandel is de handel in het beroemde angstzweet. Maar voor de rest wel een aardige vent hoor.
  7. [verwijderd] 22 januari 2016 16:36
    @shortie71
    Van goudmijners is het (heb ik achteraf geleerd) HEEL lastig om een goed beeld te krijgen van balansposities. Sowieso een lastige sector ('leugenaar/gaat in grond') inderdaad.

    Heb deze vandaag nog getweet, voor perspectief (huidige bearmarkt)
    twitter.com/SvOstaayen/status/6905346...
  8. forum rang 5 Ed Verbeek 22 januari 2016 16:53
    Haha, ik snap wel waarom er juist nu zo'n berichtje uit de hoek van de zwetende aandelengekkies komt.

    De outperformance van goud in euro's t.o.v. de AEX incl herbelegd dividend is op dit moment
    sinds 31-12-2013: +4,4% (ja echt) en sinds 5 augustus j.l.: +20,9%.

    Zet-em op, Corné!
    :-)
  9. [verwijderd] 22 januari 2016 17:06
    quote:

    Richard64 schreef op 22 januari 2016 16:49:

    Middelkoop voelt zich verheven boven andere betweters. Vreselijk irritante vent. Een beetje bescheidenheid zou hem sieren. Zijn eigen fonds doet het al jaren slecht. Jammer, was vroeger een sympatieke kerel.
    vroeger ja, Maar nu heeft ie veel centjes, dat is ook wat waard.
  10. TA=verlies 22 januari 2016 17:26
    Het probleem is dat bijna iedereen in geld denkt. Iemand die in fysiek goud belegd, is een soort van "prepper" en als je geen goud in je kluis hebt liggen, maar papier goud hebt, dan snap je het niet helemaal. Diegene die in papier goud belegd, doet niet in goud, maar is gewoon aan het speculeren, kan net zo goed aandelen hebben, is eigenlijk hetzelfde! De goudmarkt is groot en opgeblazen, echt goud is er maar een beetje, zeker als je het uitrekent over de wereldbevolking. Het gaat dus niet echt om rendement bij fysiek goud maar meer om een verzekering waar geen andere verzekering voor is.
    Ik hoop dat ik een beetje duidelijk ben...
  11. Belegde boterham 22 januari 2016 20:56
    Spreiding in aandelen, oblies en goud, einde 'discussie'.

    Het lijkt wel een wedstrijdje verplassen, door mennekes die zichzelf graag gequote zien zo lijkt het.

    Zal maar niet vragen hoe de Middelkoopjes, A'damtrader en Cornés het doen de afgelopen 10 jaar qua beleggen.

    Heb je daar geen graph van ? Geeft iets meer duiding aan de boodschap van de Heren.
  12. Belgske 23 januari 2016 02:14
    Ik vind Corné van Zeijl en Hans De Geus heel goede beurscommentatoren. Ik hoor hen beide heel graag spreken over de beurs en over alles wat met geld te maken heeft! Ik heb er al heel veel van geleerd, maar wat niet wil zeggen dat ik hen blindelings volg. Corné en Hans, doe zo verder op RTL-Z!
  13. Twijfels 23 januari 2016 10:01
    quote:

    Saibee schreef op 22 januari 2016 16:18:

    In de afgelopen 35 jaar is goud van gestegen van $800 naar $1100.
    Aandelen (EOE/AEX) zijn gestegen van pakweg 40 naar ruim 400.
    We hoeven niet te discussiëren over welke assetclass de afgelopen 35 jaar de beste performance had maar dat wil zeker niet zeggen dat je die lijn naar de toekomst moet doortrekken.

    Goud deed het in de periode 1945-1980 weer aanzienlijk beter dan aandelen (DOW).

    En ook binnen de afgelopen 35 jaar was er een periode dat goud het veel beter deed dan aandelen (2001-2011).

    De laatste vijf jaar (tot half 2015) doen aandelen het veel beter dan goud.

    Met als uitgangspunt de huidige situatie zit goud nog in een bearmarket; daling van $1900 (2011) naar actueel $1095 maar de daling begint wel aan kracht te verliezen.

    Als je kijkt naar de aandelenmarkt dan hebben we vanaf maart 2009 een enorme stijging achter de rug.
    De reden van de stijging was deels cyclisch deels door ingrijpen van de centrale banken die de rente naar 0% brachten (TINA deed haar intrede).
    Vanaf april 2015 begint het te haperen en nu zijn er aanwijzingen dat de markt aan het draaien is (zo al niet gedraaid is):

    - lagere toppen, dome-formatie
    - transportsector die al een tijdje in een bearmarket zit en vaak als goede voorspeller dienst doet
    - er wordt extreem veel met geleend geld belegd (in Amerika)
    - marketbreath; stijgingen worden door steeds minder aandelen gedragen
    - bedrijfswinsten als percentage van het BBP zijn extreem hoog (en ook niet vol te houden)
    - koersen zijn overeind gehouden door inkoop eigen aandelen; vaak gebeurt dat ook nog met geleend geld (bv IBM)

    Het zou me dan ook niet verbazen als goud gerekend vanaf april 2015 de eerstvolgende vijf jaar, ten opzichte van de aandelenmarkten, een aanzienlijke outperformance laat zien.

    Van $35,- toch naar nu $1100,- de afgelopen 35 jaar?
  14. martine1 23 januari 2016 15:02
    Ach, het betekent alleen maar dat de deskundigen er ook geen hout van maken ( of zelfs snappen) Het enige wat ze nog enigszins redt is dat ze vanwege hun beroep meer informatie hebben dan ik heb.
    Corne post hier nog wel zinvolle informatie, Middelkoop is zijn eigen bedrijfje begonnen en gaat dus binnenkort failliet tenzij hij zoveel tokkies vindt die ook goud willen hebben. Ik kijk s'ochtends voorbeurs naar IEX.nl en DFT.nl en savonds. Grappig hoe ze hun missers van de ochtend opzijschuiven en nieuwe kletsverhalen ophangen.
    Desalniettemin is dat alles nuttig voor mij, tenslotte is alle informatie, ook nutteloze, van belang. Maar ik ben dan ook een beta, economen, beursdeskundigen, bankmedewerkers ( vooral van de Rabo)zijn alleen uit op eigen gewin en lullen meestal uit hun nek.
27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links