Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het begin of het einde?

De gelijkenissen met de markten van 1987 zijn groot.

De afgelopen weken corrigeerde de beurs fors, maar de grote vraag is natuurlijk of dit het begin van de door mij voorspelde daling (de crash van 2016) is en daarmee het begin van het einde? Of is de daling voorlopig klaar en zijn de koersen dusdanig oversold dat ze wel moeten opveren en we weer maanden veilig zijn?

Ik weet het helaas ook niet, want hoewel stormseizoenen voorspelbaar blijken, is een echte crash (dus niet een lange baisse-periode zoals 2008) onvoorspelbaar. Overigens wel voorspelbaar is dat een oversold-indicator helemaal niets waard is bij een crash, want dan gaat het van oversold naar nog meer oversold naar nog meer oversold.

Ook zullen pullbackstrategieën niets waard blijken te zijn omdat er in een crash geen pullback meer is. Soros ziet net als ik gelijkenissen met 2008 en dat geeft natuurlijk geen garanties maar zegt wel iets.  

Ook vind ik het opmerkelijk hoeveel grote banken een daling verwachten en van 2008 hebben we geleerd dat banken weldegelijk soms gehoord moeten worden. Het meest opmerkelijk was dat een zeer succesvol hedgefund, Nevsky van Martin Taylor en co-manager Nick Barnes stopt omdat ze de markt te moeilijk vinden met al de overheidsbemoeienissen en ze verwachten dat dat problemen gaat geven.  

De hoofdrolspelers van het huidige drama: De Olieprijs is onder de 30 dollar en als je het mij vraagt dan hebben we nog geen uitkotsmoment gehad en blijven de partijen om nog iets geld binnen te krijgen alleen maar sneller en meer doorproduceren.

Grafiek WTI

 

Valuta-oorlogen zorgen ook voor paniek. Als u kijkt naar de dollar-yen die vanuit de yuan komt dan geeft dit steeds enorme problemen in de aandelenmarkt. Zijn het carrytrades die afgewikkeld worden?

Grafiek dollar-yen

 

Euro-dollar lijkt een koopsignaal te gaan geven, maar dat zou het speelveld voor Europa enorm veranderen. Nu denk ik al langer dat we een bodem hebben maar de trend is duidelijk aan het veranderen.

Grafiek euro-dollar

 

De volatiliteit is toegenomen en dit heeft enorme impact op de optieprijzen die gewoonweg duur te noemen zijn. Kijk maar eens wat u voor een 50 punten out of the money moet betalen? U moet dan gaan handelen in spreads maar dit beperkt u weer in kortstondige bewegingen.

Dure bescherming zorgt ervoor dat partijen dit gewoon verkopen om veilig te zitten. De risicopremies trickeren vroeg of laat portefeuilles tot verkoop (te weinig margin) ook maakt bewegelijkheid een grote groep beleggers misselijk en die groep stapt dan uit de markt. Kortom bewegelijkheid zorgt voor lagere koersen.

Grafiek volatiliteitsindex

 

Afgelopen week zorgde het opschorten van het dividend van BHP Billiton voor een verkoopgolf. BHP is een mooi fonds maar is helemaal gelinked aan de commoditymarkt. We zien dan ook wat een enorm koerseffect er is geweest. Eerst liep het dividendrendement enorm op en toen...

Grafiek BHP Biliton

 

Op lange termijn zien we dat dit fonds al helemaal onder de niveaus van 2008 is. Een kwaliteitsfonds dat van boven de 100 naar 20 gaat...

Langegrafiek BHP Biliton

 

Een ander commodity-gerelateerd bedrijf Arcelor Mittal, vind ik van mindere kwaliteit maar we zien eenn soortgelijke beweging van boven de 90 naar de 3 euro en ook hier staat de koers onder de laagste punten van 2008. Buy and hold is niet echt de strategie als ik dit fonds zo bekijk.

Grafiek Arcelor Mittal

 

Tot overmaat van ramp werden de schandalen ook weer uit de kast gehaald. Na eerder Volkwagen was er nu een inval bij Renault. Deze inval deed het aandeel fors corrigeren. Net als Volkswagen moet u ook van dit aandeel afblijven.

Grafiek Renault

 

Nog even naar de MCSI Emerging Markets, die staat op een steunniveau maar als het iets lager gaat, gaat het spreekwoordelijk luik open en kan het nog veel lager.

Grafiek MSCI Emerging Markets

 

De problemen in China zijn volgens mij nog lang niet afgelopen. De grafiek geeft aan dat het nog veel lager kan.

Grafiek Chinese Shanghai Index

 

De Dow Jones Transport index loopt vooruit op de beurs en blijft voorlopig ook alleen maar lager gaan.

Grafiek Dow Transportindex

 

De Dow Jones en vele andere grote indices staan op ruwweg min 10% voor het jaar. Kortom in twee weken zijn de indexbeleggers hun hele verwachte jaarrendement kwijt. Gelukkig doet niet iedereen het zo slecht. Maar de grafiek geeft nog geen duidelijkheid of we al een echte bodem hebben.

Grafiek Dow Jones Index

 

Het langetermijnplaatje is dramatisch en kan gemakkelijk naar een nog veel grotere correctie leiden.

Langetermijngrafiek Dow Jones Index

 

De AEX is in de future vrijdagavond ook al onder de 400 gedoken. Als het iets herstelt vind ik het prima maar ik houd er ook rekening dat de koers niet verder herstelt.

Grafiek AEX Index

 

De Duitse DAX is in patroon mogelijk voor de korte termijn af. Maar gezien de totale markt kan deze index ook gemakkelijk verder vallen.

Grafiek DAX Index

 

Lievelingsshorts

Het lachten vergaat sommigen maar mijn lievelingsshorts doen het prima; Home Depot is pas aan het begin van de daling.

Grafiek Home Depot

 

Netflix staat ondanks de terugval ook nog historisch heel hoog.

Grafiek Netflix

 

Amazon staat leuk 100 dollar lager maar heeft nog een lange weg te gaan.

Grafiek Amazon

 

Kijkt u naar de lange termijn dan geeft de weekgrafiek zelfs een koersdoel met een halvering dus richting de 350 dollar aan.

Langetermijngrafiek Amazon

 

Adidas doet het ook nog prima als short en heeft op basis van de hoofd-schouder nog steeds een koersdoel van 65 euro.

Grafiek Adidas

 

Als het echt crashet dan wordt ook kwaliteit verkocht om de gaten te dichten en dus kan ook Google (Alphabet) met gemak dalen als het iets doorzet.

Grafiek Alphanet (Google)

 

Ik sluit af met de crashgrafiek van 1987, daar ziet u goed dat waar u als technisch analist een steun verwacht juist een versteilling optreedt. Omdat de Dow Jones nu ruwweg tien keer hoger staat dan toen krijgt u dus in een crash geen 300 punten maar 3000 punten in de Dow te verwerken.

Grafiek Dow Jones in 1987

 

En nog even de crash van 1929 als plaatje. Dat was een soortgelijk verhaal als in 1987 ook toen zakte de koers door een steun en versnelde omlaag. Na een kort herstel kregen we een bearmarket waar zelfs de beren niet vrolijk van werden.

Grafiek Dow Jones in 1929-1933

 

Kortom vermoedelijk krijgen we een herstel maar als we dat niet krijgen dan moet u rekening houden met het ergste en neem dus geen gevaarlijke posities in.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 januari 2016 13:14
    Nevsky Capital stopt vanwege 'al de overheidsbemoeienissen en ze verwachten dat dat problemen gaat geven', aldus Cees Smit.

    Hoewel het artikel achter een betaalmuur staat is nog wel te lezen dat Nevsky vindt dat 'its flagship equities fund is ‘unsuited’ to a market dominated by computer-driven trades from algorithmic and index funds'.

    Sinds wanneer zijn 'computer-driven trades from algorithmic and index funds' hetzelfde als 'overheidsbemoeienissen'?
  2. Maan Arkenbosch 18 januari 2016 14:14
    Een technisch herstel via oververkochte transacties kan er in zitten. Maar daarna komt de druk van het hoofd schouder patroon. Ofschoon 375 en 366 AEX nog een stuipterkking kan zijn ligt 350 voor de hand. Er wordt te veel olie op?het vuur gegooid. Angela Merkel zit in een politiek spagaat. En de problemen met het Oostblok en verdere uitholling van het Schengen accoord hebben politiek-economische concekwenties. Uitverkoop van stabiele fondsen om elders verliezen te dekken liggen voor de hand. De KW verhouding, na deze glijbaan is nog altijd te hoog. Langlopende puts, vast houden. Zoals voorspeld de eerste2 maanden wegblijven!!!!
  3. [verwijderd] 18 januari 2016 20:45
    quote:

    hap schreef op 18 januari 2016 17:42:

    [...]

    Ach dat maakt niet uit. Als broker heb je er alleen belang bij dat er veel gehandeld wordt, niet bij welke richting het op gaat.
    Heerlijk al dat pessimisme. En straks rollen de kwartaalcijfers binnen en blijken al die multinationals weer dikke knaken te hebben verdiend. En de beleggertjes maar bang maken...
  4. [verwijderd] 19 januari 2016 12:03
    En jij gelooft daadwerkelijk dat de kwartaalcijfers goed zullen zijn?

    Er zijn maar een paar branches waar het echt goed mee gaat zie bijv. uitzendbranche. Maar dat is begrijpelijk aangezien niemand tegenwoordig meer een vast contract krijgt. Ook de detailhandel leeft weer even op na de feestdagen van vorige maand maar de rest is gewoon knudde. Werk zelf in de container overslag en kan je verzekeren dat het stukken minder is. Kijk zelf maar naar de Baltic Dry Index die is echt dramatisch ten opzichte van de jaren daarvoor.
    En als tip kijk naar The Big Short kan je zien hoe onze banken de draad weer opgepakt hebben wat betreft hun werkwijze van voor 2008.
  5. speedy0070 21 januari 2016 02:31
    neem maar beter het begin van het einde! in bijgevoegd plaatje is voor mij duidelijk dat we een crash krijgen zoals 1929 dus riemen vast en vasthouden waar je kunt. het is erg om te zeggen maar ik zie zeker geen beter beeld. De gelijkenis is schrikbarend!! wat de analisten en brookers zeggen kan me niet schelen maar mit dit plaatje onder de neus
    moet je toch wel effe bedenkingen uitoefenen. Sterkte allemaal en laten we maar het beste hopen.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links