Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tussen vastgoed en vast en zeker

Tussen vastgoed en vast en zeker

 

Jeuj, op papier is mijn Amsterdamse huis (binnen de ring) in een jaar tijd tienduizenden euro's meer waard geworden, als ik de NVM op zijn blauwe ogen mag geloven. Zit u ook al op een Cohiba (!!!) sigarendoos uit te rekenen hoeveel uw huis meer waard is geworden? Of minder... Wat een verschillen!

 

 

RTL heeft een tooltje. Als onbetwiste typokoning (met d-t) van het interrrnationale internet is het beslist niet aan mij om te zeuren over dat doet doen van de NOS en dat merkwaardige jaartal 2205 van RTL... Is denk ik de haast om toch maar vooral de eerste te zijn.

 

 

Theo Kraan

Goed, dan kan ik nu bij wijze van de bovenste etage van mijn huis gaan verkopen, want mijn vermogen kent zo intussen een enorm vastgoedovergewicht. Juist omdat ik een eigen huis heb, vind ik het niet nodig om ook nog eens apart in vastgoed(aandelen) te beleggen.

Vastgoedaandelen al helemaal, want die hebben in de praktijk hetzelfde risicoprofiel als (defensieve dividend)aandelen. Daarom heb ik ook moeite met de bekende beleggingsmethode van wijlen Theo Kraan, in zijn dagen de grote ceremoniemeester van het Damrak.

Langetermijnbeleggers adviseerde hij de zogenaamde eenderdemethode. Wacht. Met lange termijn bedoel ik een horizon van minimaal twintig jaar. Voor sommigen is namelijk drie weken al lange termijn. Krijgen we hier in ieder geval geen misverstanden over.

Het is wel een heerlijk simple & stupid-methode en dat zijn vrijwel altijd de beste op de beurs. Belegt u op lange termijn? Dan adviseerde Kraan u:

  • Eenderde aandelen
  • Eenderde staatsobligaties
  • Eenderde vastgoed
  • Jaarlijks herwegen

Bent u 20 of 60?

Voor huurders is dit misschien prima, maar huiseigenaren? Ik vind van niet, maar bepaalt u het vooral zelf. 

Als ik dan toch bezig ben. Waar die methode van Kraan ook geen rekening mee houdt, is een verschuivend risicoprofiel. Als u twintig jaar bent en voor de lange termijn gaat beleggen, kan u zeker de tien jaar al uw geld in aandelen knikkeren. Hoe anders is dat als u zestig bent.

Een mooie methode is honderd minus uw leeftijd, of uw leeftijd is het percentage staatobligaties dat u bezit. Of neem meer dan honderd als u risicobereidheid groot is en minder als u juist aan de voorzichtige kant bent. In mijn geval (bouwjaar 1968) ziet dat er dan zo uit:

  • 100 - 48 = 52, ofwel ik herweeg mijn aandelenpositie dit jaar naar 52% van het totaal
  • Mijn positie in staatsobligaties herweeg ik dan naar 48%
  • Eventueel kan ik nog een verdeling maken naar vastgoed, commodities, boutiques, hedge (fund of) funds et cetera

Full disclosure: ik houd mij hier - eigenwijs al ik ben - totaal niet aan. Ik ben te laat (op m'n 35e) begonnen aan pensioenbeleggen en hoop door extra risico te nemen schade in te halen: grote overweging aandelen dus. Gaat het fout? Pech gehad. Eigen schuld, maar no guts no glory.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Boskalix 14 januari 2016 16:36
    Vastgoed en eigen huis is idd nogal een verschil.
    Veel vastgoed is gerelateerd aan winkelpanden.
    Kijk nu maar eens wat er met winkels gebeurd zoals V & D.
    De Amazons en de Zalando's nemen het over en die hebben vooral magazijnen ergens op de pampa.
    Hoe dan ook een huis in Amsterdam is vast goed als je het in de dip gekocht hebt. Maar dat geldt ook voor aandelen. Wie vanmorgen gekocht heeft zit ook vast goed.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links