Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stap nu in duurzaam

Tesla, First Solar en SunPower.

Er wordt tegenwoordig steeds serieuzer gekeken naar manieren om CO2-uitstoot te verminderen. Één van de meest voor de hand liggende manier hiervoor is het vervangen van fossiele brandstoffen door duurzame energie.

De vraag naar duurzame energie zal naar mijn mening de komende jaren dan ook alleen maar toenemen.

Belastingvoordelen

Een maand geleden werd bekendgemaakt dat de Verenigde Staten de belastingvoordelen voor het gebruik van zonne- en windenergie verlengt tot op zijn minst 2020. Als gevolg hiervan schoten aandelen in deze sector omhoog. Deze stijging lijkt in 2016 door te zetten.

Dit nieuws heeft in ieder geval op korte termijn voor een positief sentiment binnen de sector gezorgd. Ik ga er vanuit dat dit effect in heel 2016 merkbaar zal zijn.

De elektriciteitsopwekkingscapaciteit voor aardgas en steenkool groeit elk jaar minder hard, terwijl voor zonne- en windenergie precies het tegenovergestelde geldt. Ook dit jaar deed zonne- en windenergie het op dit gebied beter dan aardgas, ondanks de flinke daling van de aardgasprijs.

Energieopslag

De technieken waarmee zonne- en windenergie worden opgewekt blijven nog steeds sterk vooruitgaan, waardoor de kosten van het opwekken van deze duurzame energieën in de toekomst alleen maar goedkoper zal worden.

Timing op de beurs is cruciaal. De verschuiving naar duurzame energie is al tijden aan de gang, maar zou wel eens nu pas zijn vruchten kunnen gaan afwerpen op de beurs. Vooral energieopslagsystemen worden steeds belangrijker.

Tesla is hier al goed mee op weg met de enorme accufabriek waar momenteel aan wordt gewerkt. Bovendien worden er steeds meer elektrische auto’s verkocht. Tesla zelf verwacht dat het 500.000 auto’s per jaar zal verkopen in 2020. Dit kan verder aangedreven worden door nieuwe maatregelen van overheden tegen uitlaatgassen. 

First Solar en SunPower

Er zijn nog twee interessante aandelen die kunnen profiteren van de extra aandacht en groei in de sector van de zonne-energie: First Solar en SunPower.

  • First Solar is één van de leiders in de industrie op het gebied van grootschalige zonne-energieprojecten.
  • SunPower houdt zich ook bezig met het bouwen van grootschalige zonnepanelen. En de zonnepanelen van het bedrijf zijn ook geschikt voor kleinere installaties. Hierdoor kan SunPower ook in kleinere markten profiteren van de toenemende vraag naar duurzame energie.

Nog niet te laat

Ik zie momenteel veel potentie bij bedrijven die zich bezighouden met duurzame energie. In vergelijking met andere beursanalisten ben ik met het opmerken van deze trend om ons heen wellicht laat, maar ik denk dat er nu pas daadwerkelijk kansen ontstaan op de beurs.

Ik verwacht dat aandelen die actief zijn in deze markt en hier op de juiste manier op inspelen, de komende jaren flink in waarde zullen toenemen. Bovendien past deze sector perfect bij mijn strategie van contrair beleggen.

Veel van deze aandelen hebben het afgelopen jaar teleurstellende prestaties geleverd. Ik laat me echter niet afschrikken door slechte koersprestaties. Juist op deze momenten valt er voor contraire beleggers een mooi rendement te behalen. De koersdalingen hebben ruimte gemaakt voor flinke koersherstellen.

Disclaimer: Duijvestijn heeft geen positie in Tesla Motors, SunPower en First Solar.


Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar en expert op het gebied van handel in hefboomproducten, zoals speeders, sprinters en turbo's. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De handelssignalen van Duijvestijn kunnen op elk moment veranderen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar op Beursplein 5. Hij beoordeelt onderliggende waarden via een geheel eigen werkwijze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Op Marktgevoel.nl kunt u zich inschrijven voor zijn gratis nieuwsbrief vol opgemerkte kansen en valkuilen in verschillende markten.

Meer over Selwyn Duijvestijn

Recente artikelen van Selwyn Duijvestijn

  1. jan '16 Mijn vier grootste fouten 32
  2. nov '15 Liever Barrick Gold, dan goud 11
  3. nov '15 Monsterlijke sterk 1

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 januari 2016 15:29
    Heb weinig vertrouwen in Duijvestijn. Beveelde SFX aan voor 90 dollarcent, was DE mogelijkheid om iets te winnen daar er een bod lag van $ 1.75. Is nu 11 dollarcent en bijna failliet. www.nasdaq.com/symbol/sfxe
    Op zijn "marktgevoel" een chat gemaakt maar dat is 2 weken geleden, nog geen antwoord gekregen.
  2. Woudsehoeve 12 januari 2016 21:14
    Een inkoppertje:

    "De vraag naar duurzame energie zal naar mijn mening de komende jaren dan ook alleen maar toenemen."

    De rest moet je zelf invullen.
    Of dat nu Tesla die faciliteert het gebruik van duurzame energie en door het groot aantal laadstations kon het wel eens een "shell" van de toekomst worden.
    Of dat het een first solar wordt of een andere zonnepanelen fabrikant die nu aan het opklimmen is wordt ? (Solar Frontier)
    Vergeet ook de windmolen jongens niet, die bouwen en bouwen ......
  3. forum rang 4 holenbeer 12 januari 2016 23:17
    quote:

    Woudsehoeve schreef op 12 januari 2016 21:14:

    Een inkoppertje:

    "De vraag naar duurzame energie zal naar mijn mening de komende jaren dan ook alleen maar toenemen."

    De rest moet je zelf invullen.
    Of dat nu Tesla die faciliteert het gebruik van duurzame energie en door het groot aantal laadstations kon het wel eens een "shell" van de toekomst worden.
    Of dat het een first solar wordt of een andere zonnepanelen fabrikant die nu aan het opklimmen is wordt ? (Solar Frontier)
    Vergeet ook de windmolen jongens niet, die bouwen en bouwen ......
    Gewoon in een brede Energie ETF stappen en op de dips bijkopen. Bv. Van het dividend op je Shell-aandelen. Stockpicken is voor ons stervelingen niet te doen. Voor halfgod Selwyn ook niet, trouwens ...
  4. forum rang 6 haas 13 januari 2016 05:34
    Selwyn schreef:
    "
    Een maand geleden werd bekendgemaakt dat de Verenigde Staten de belastingvoordelen voor het gebruik van zonne- en windenergie verlengt tot op zijn minst 2020. Als gevolg hiervan schoten aandelen in deze sector omhoog. Deze stijging lijkt in 2016 door te zetten.
    =================================
    MAAR:
    Guggenheim Solar ETF stond gister op haar 12 mnds low:25.25,slotkoers 25.75
  5. [verwijderd] 13 januari 2016 08:52
    "Ik verwacht dat aandelen die actief zijn in deze markt en hier op de juiste manier op inspelen, de komende jaren flink in waarde zullen toenemen. Bovendien past deze sector perfect bij mijn strategie van contrair beleggen.

    Veel van deze aandelen hebben het afgelopen jaar teleurstellende prestaties geleverd. Ik laat me echter niet afschrikken door slechte koersprestaties."

    Het zou goed zijn te weten wat de oorzaken zijn van de teleurstellende prestaties in 2015. En waarom zou dat nu opens anders zijn? Hierop gaat de auteur helaas niet in. Dat maakt de voorspelling dat deze aandelen de komende jaren flink in waarde zullen toenemen nergens op is gebaseerd.
  6. [verwijderd] 13 januari 2016 10:21
    quote:

    Marty.mcFly schreef op 13 januari 2016 08:50:

    De picks van Marktgevoel hebben in 2015 desastreus uitgepakt. Als reactie daarop hebben ze alle resultaten van hun website verwijderd. Ze opereren in een erg grijs gebied, laten we het daar op houden.
    volgens mij staat alles er nog gewoon op , ook die van het afgelopen jaar.
  7. [verwijderd] 13 januari 2016 10:34
    Die "o zo interessante" alternatieve energie heeft kansen bij gratie van hoge olieprijzen en gemanipuleer met subsidies.
    Het is een luxe dat het kan/kon. En subsidies leiden altijd tot teleurstelling.

    Je ziet nu dat Big Oil zich niet zo maar gewonnen geeft.
    Iedereen is op het verkeerde been gezet.

    Wie wil investeren in energie gaat op zoek naar efficientere gebruikers.
    Verdiep je eens in innovatie van stokoude technologieën voor warmteoverdracht. Onze huizen en kantoren zouden zelfademend en -reinigend gemaakt moeten worden, ipv dichtgeplakt met ongezonde en inefficiënte gedwongen ventilatie.
    Ook de koelkast en cv kunnen efficienter als je warmteoverdrachtprocessen beter beheerst.
    In het transport kan men nog grote stappen maken met het verbeteren van voertuiggewicht tov hetgeen vervoerd moet worden. 1300 kg auto voor 80 kg mensen vlees is te veel.
    Voordeel van efficiencyverbetering is dat je altijd winst maakt, of de stroom nou van gas, kolen, windmolens of zonnepanelen komt.
  8. [verwijderd] 13 januari 2016 11:12
    Goud, Rusland en nu weer duurzaam. Tsja je moet toch iets nieuws verzinnen. Wat me vooral opvalt is dat de tips van deze wannabe goeroe over het algemeen bepaalt niet duurzaam zijn. En van enige zelfreflectie is ook niet echt sprake.
    Maar ook mijn complimenten. Het is ontzettend knap om het zo vaak bij het verkeerde eind te hebben, verlies op verlies te stapelen en dan glashard hier de volgende kanshebber te presenteren. Dan heb je of een enorme plaat voor je kop of je laat je gewoon niet zo snel uit het veld slaan. En een beetje leedvermaak op deze plek geeft de gewone burger en eenvoudige belegger ook weer moed en zelfvertrouwen.
  9. Marty.mcFly 13 januari 2016 15:09
    quote:

    Jo75 schreef op 13 januari 2016 11:12:

    Goud, Rusland en nu weer duurzaam. Tsja je moet toch iets nieuws verzinnen. Wat me vooral opvalt is dat de tips van deze wannabe goeroe over het algemeen bepaalt niet duurzaam zijn. En van enige zelfreflectie is ook niet echt sprake.
    Maar ook mijn complimenten. Het is ontzettend knap om het zo vaak bij het verkeerde eind te hebben, verlies op verlies te stapelen en dan glashard hier de volgende kanshebber te presenteren. Dan heb je of een enorme plaat voor je kop of je laat je gewoon niet zo snel uit het veld slaan. En een beetje leedvermaak op deze plek geeft de gewone burger en eenvoudige belegger ook weer moed en zelfvertrouwen.
    Je moet het relatief zien. Marktgevoel appelleert aan een publiek wat wel wil beleggen maar zelf totaal geen verstand van heeft. In die vijver vissen ze. Zelfde als met Middelkoop, zijn fonds presteert dramatisch en toch blijven mensen instappen. In een land der blinden is 1 oog koning. Met die tipservices draait veel om sales & marketing, als dat op orde is kan je wel ergens komen natuurlijk. En eerlijk is eerlijk, Marktgevoel hun 5-jaar resultaten zien er gewoon goed uit.
  10. [verwijderd] 13 januari 2016 16:08
    Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat die resultaten grotendeels verzonnen zijn. Net even gekeken en die aandelenportefeuille is al maanden onveranderd, terwijl de beurs stevig bewoog.
    Ook zie ik een bizar artikel staan dat ze hun turboportefeuille resetten???
    Als je -95% haalt ben je volgens mij gewoon alles kwijt. Was het maar zo dat ik bij verlies op een herstelknop kon drukken
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links