Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA Disci: AEX naar 300

Technische analyse door Disci

De afgelopen maand heb ik u de kans gegeven om een technische analyse te schrijven van de AEX voor het jaar 2016. Naar mijn mening een prachtige mogelijkheid om uw expertise te tonen. Ik heb helaas maar enkele analyses binnengekregen.

Vandaag start ik met de bekende reageerder Disci. Hij is als enige bekende reageerder de uitdaging aangegaan. Chapeau! Ik mis wel de inzendingen van scherpe technische analyses van bekende reageerders als JoostVLS, Reversal, Reigah, Rai144, Haager, Debo, Alex XNL en natuurlijk alle anderen, zoals:

  • de inzending waarin het nieuwe hamsteren-omkeerpatroon van Bonus Aanbieding wordt geïntroduceerd, waarna ik eens in de ochtend kan reageren met "helder verhaal Bonus, maar…"
  • of die van Formule 1-fan die uitgaat van "tachniesch moet je pakken die SL en TL, trand veranderdt door gammetje, alleen maar nep-candles.
  • of Priamos die al "honderd jaar naar de dalende crash-trend kijkt van de AEX… "En nu staat toch echt de top hoor".
  • de analyse van Karimata die een dag later wordt gepubliceerd betreffende de verwachte beweging van de vorige handelsdag en daardoor altijd...

Maar genoeg van mijn kant alweer. Vandaag de eer aan Disci met zijn analyse voor 2016. Een prachtige analyse Disci, bedankt dat je de uitdaging bent aangegaan.

Disci: AEX-voorspelling 2016

Voor een vooruitblik naar wat de AEX zou kunnen gaan doen in 2016, heb ik eerst de maandgrafiek genomen.

Maandgrafiek AEX
Maandgrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Wat opvalt:

  • De vorming van een lagere top in 2015, ten opzichte van de lagere top in 2007 en die in 2000.
  • De vorming van deze drie toppen gingen alledrie gepaard met een RSI in het overbought-gebied.
  • Na de vorming van deze drie toppen ziet u ook een cross in de MACD. Die cross zagen we ook in 2011, maar op een lager niveau én de RSI kwam toen niet uit overbought-gebied.
  • Na de eerdere twee toppen kwam de RSI vanuit overbought-gebied terug tot de 50%-lijn. Vervolgens was er een opleving om daarna verder te dalen richting oversold-gebied.

Op basis van punt 1, 2 en 3 is het aannemelijk dat er in 2015 een nieuwe top gezet is en we op zoek gaan naar een nieuwe bodem. Op basis van punt 4 mogen we verwachten dat de RSI ook nu het oversold-gebied gaat opzoeken en de index daardoor een stuk lager gaat dan de 402 van eerder in 2015.

Weekgrafiek AEX
Weekgrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Als ik de weekgrafiek erbij haal, dan zien we vanaf 2011 de bekende stijgende bodemlijn. Die bodemlijn werd in de jaren vóór 2015 maar drie keer getest, net zoveel als in 2015. Ook zien we in 2015 voor het eerst een kruising tussen de MA20 en de MA50. En we zien dat er in november 2015 voor het eerst een duidelijk lagere top is gezet.

Dit alles betekent dus dat deze stijgende bodemlijn behoorlijk onder druk is komen te staan het afgelopen jaar en dat het ook op basis van deze weekgrafiek niet onaannemelijk is dat deze stijgende bodemlijn gebroken gaat worden en we dus lagere koersen gaan krijgen.

Richting 300

Op basis van deze grafieken denk ik dus dat we in 2016 gaan zakken. Tot waar is lastig in te schatten, laat ik de stijgende bodemlijn uit de maandgrafiek als doel te nemen, die in 2016 zo rond de 300 komt te liggen.


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gastauteur IEX

Als Gastauteur figureren beleggers die volgens de redactie van IEX bijdragen leveren die het waard zijn een groter publiek te bereiken. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Meer over Gastauteur IEX

Recente artikelen van Gastauteur IEX

  1. jan '17 TA-gastcolumn: Voorzichtig positief 394
  2. okt '16 "ETF's zijn juist een positieve ontwikkeling" 17
  3. jan '16 TA ehrd: Richting 500 476

Gerelateerd

Reacties

667 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 34 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 januari 2016 08:59
    richting 300 in 2016 ! ? Zou ik dan toch mijn portefeuille moeten liquideren ?

    Want dat probleem (down naar 300) los ik vwb mijn portefeuille niet op door short te gaan. Ja, wanneer is het eigenlijk het beste moment om short te gaan ? Staan de signalen nu al (dramatisch) rood ?

    Is er eigenlijk nog hoop ?????????
  2. [verwijderd] 6 januari 2016 09:03
    quote:

    Leve de Beurs schreef op 6 januari 2016 08:59:

    richting 300 in 2016 ! ? Zou ik dan toch mijn portefeuille moeten liquideren ?

    Want dat probleem (down naar 300) los ik vwb mijn portefeuille niet op door short te gaan. Ja, wanneer is het eigenlijk het beste moment om short te gaan ? Staan de signalen nu al (dramatisch) rood ?

    Is er eigenlijk nog hoop ?????????
    Natuurlijk is er hoop, zolang wij nog ademen en geld op onze rekeningen hebben!

    Zolang we boven die 428 blijven zie ik geen reden om heer zwartgallig te worden... Maar feit blijft wel dat we nu toch echt een poging moeten gaan doen om de 442 en hoger te gaan pakken. maar ja china is een factor die zand in de motor aan het strooien is.
  3. Henri-Trader-Zonder-Trades 6 januari 2016 09:06
    quote:

    Reigâh schreef op 6 januari 2016 08:52:

    Hulde Disci! Dapper.
    Goedemorgen.
    Mooi karakteriseringen van Bas, vooral die van Kari.
    Ondanks het aanbod zal ik geen technische analyse indienen, zoals Bas, naar ik aanneem, ook geen nucleaire centrale zal willen ontwerpen.
    Ik meen toch echt dat ik in eerste instantie alleen de reacties van Priamos onder de column zag staan. Heb je een deal met IEX dat die eerste plek hoe dan ook van jou is? :-) Of stond je als enige boven een advertentie??
  4. [verwijderd] 6 januari 2016 09:09
    Disc.....

    cruciale fout in je analyse waarvan akte......
    er staat dat november een duidelijke top is geplaatst.....dat is niet juist. Een top is pas een top op moment dat er een lagere bodem is geplaatst dan voorgaande bodem....in dit geval moet eerst de steun rond 405 worden gebroken op dag/weekbasis....

    groeten,
    swing
  5. [verwijderd] 6 januari 2016 09:11
    quote:

    Henri-2016-Nog-1-Kans schreef op 6 januari 2016 09:06:

    [...]

    Ik meen toch echt dat ik in eerste instantie alleen de reacties van Priamos onder de column zag staan. Heb je een deal met IEX dat die eerste plek hoe dan ook van jou is? :-) Of stond je als enige boven een advertentie??
    Ach Henri, met wat ellebogenstoom en een goede relatie met Mod Henk kom je een heel eind ;) Het zal toeval zijn vrees ik.
    Advertenties heb ik geen last van, die worden geblokt.
667 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 34 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links