Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De laatste fase van de beursstijging

De laatste fase van de beursstijging

Als eerste mijn beste wensen aan u en uw familie. Dat 2016 een gezond, succesvol en bovenal winstgevend beursjaar mag worden. Als ik op de start moet afgaan, dan kan ik deze wensen maar beter voor lief nemen.

De internationale markten hebben een uitschuiver gemaakt die we zelden of nooit zagen met de ingang van een nieuw jaar. In Azië donderde de lokale beurs van Shanghai met 7% naar beneden, terwijl de ravage aanhield in Europa, met negatieve uitschieters tot 5%.

Ook in Amerika lijkt de eerste handelsdag van het jaar in mineur te eindigen met verliezen van 2 tot 3%. Beleggers staan weer meteen met beide voeten op de grond. Wie dacht dat beleggen simpel en eenvoudig is, die heeft het goed fout.

Pessimistisch signaal

Beleggen is en blijft een werkwoord, waarbij de factor geduld vaak het belangrijkste ingrediënt vormt tot succes. Een gemiste beursstart wil uiteraard nog niet zeggen dat het volledige jaar in het water valt, maar is het alvast wel een signaal van het overheersende sentiment in de markten: pessimisme.

Beleggers zitten nog steeds naar de beurs te kijken met de insteek: eerst zien, dan geloven. Ondertussen liepen ze al heel wat rendement mis. Dat hoeft op zich niet zo’n probleem te vormen, maar hoe langer beleggers twijfelen met instappen, hoe meer potentieel aan hun neus voorbij gaat.

Het feit wil dat we aan een nieuwe rentecyclus zijn begonnen in de Verenigde Staten. En of beleggers het graag horen of niet, dit is ook meestal het begin van het einde van de beursstijging. De rente zal zo lang opgetrokken worden tot er iets knakt in het financiële systeem.

Eerste fase rentecyclus

Dat was in het verleden altijd zo, en het zal ditmaal niet anders zijn. Wat ik wel denk is dat de huidige renteverhogingscyclus minder vlot zal verlopen dan de voorgaande cycli. De centrale bank zal erg voorzichtig zijn, vooral in het eerste jaar, met het optrekken van de rente.

Maar dit biedt perspectief voor beleggers met een goede blik op het verleden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de eerste fase van een rentecyclus niet enkel het einde van de beursstijging inluidt, deze periode levert uit de historische gegevens ook vaak een goed rendement op.

Niet altijd de grootste winsten, maar toch voldoende opbrengst. Dat kunt u afleiden uit de onderstaande tabel van BMO Capital Markets.

 De eerste fase van een rentecyclus levert vaak een goed rendement op

 

Gemiddeld 7%

Zoals u kunt aflezen, is de periode voor een renteverhoging altijd overwegend positief. Dat kan ook moeilijk anders, omdat het geld excessief in het systeem vloeit (met dank aan het soepele monetaire beleid van de centrale bank). Maar ook na de renteverhoging zijn de rendementen op de beurs best wel goed.

Gemiddeld genomen brengt het komende jaar bijna 7% op. Dat valt erg goed mee. Zeker met oog op de rendementen uit 2015. Meer nog, het zou mij zelfs niets verbazen als we met een positieve uitschieter van >10% zouden eindigen.

De reden voor dit positieve resultaat is helder: het signaal van de renteverhoging wijst op een verbetering van de omgevingsfactoren, met name voor de economie. De Fed staat sterk genoeg in de schoenen om de rente op te trekken, ondanks alle negatieve berichten over financiële markten en economie in de media.

Statistieken kloppen

Toch wil ik het enthousiasme ook enigszins temperen. Want hoe je het draait of keer, we zitten op onbekend terrein. De Fed heeft de rente voor ruim zeven jaar op 0% gehouden. Dit is nooit eerder vertoond, dus we kunnen moeilijk inschatten wat de effectieve gevolgen zullen zijn van dit beleid.

Veel zal bovendien afhangen van de eerste handelsdagen van het jaar. Als de eerste week van 2016 positief afloopt, dan zitten we wellicht goed. Zet de huidige ravage door en eindigen de beurzen in de rode cijfers, dan gaan we opnieuw een volatiel en moeilijk beursjaar tegemoet.

Vraag mij niet waarom dit zo werkt, de statistieken liegen er niet om: in 85% van de gevallen klopt de uitkomst!

Einde beursstijging

Ik ben positief gestemd voor aandelen in 2016, maar ik wacht de eerste handelsdagen van het nieuwe jaar nog even af. Ze kunnen richtinggevend zijn voor de afloop van het beursjaar. Bovendien zeg ik er ook meteen bij dat we aan het begin van het einde van de beursstijging staan.

Dit einde kan nog wel enkele jaren duren, met alle mooie rendementen van dien, maar verlies dit grotere plaatje niet uit het oog. Als de winsten te snel en te veel oplopen, vergeet dan niet om de winsten van tafel te nemen. Want als de beurscrash komt – en die komt helaas altijd – bent u meestal te laat met verkopen.

Succes met beleggen in 2016!


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Moneyball 5 januari 2016 12:46
    "Bovendien zeg ik er ook meteen bij dat we aan het begin van het einde van de beursstijging staan. Dit einde kan nog wel enkele jaren duren, met alle mooie rendementen van dien, maar verlies dit grotere plaatje niet uit het oog."

    Sorry hoor, maar wat moet ik nu met dit soort teksten?
  2. athena 5 januari 2016 13:21
    Nog zo een:
    "Toch wil ik het enthousiasme ook enigszins temperen. Want hoe je het draait of keer, we zitten op onbekend terrein. De Fed heeft de rente voor ruim zeven jaar op 0% gehouden. Dit is nooit eerder vertoond, dus we kunnen moeilijk inschatten wat de effectieve gevolgen zullen zijn van dit beleid."

    Onbekend terrein en we weten niet wat de gevolgen zijn van Fed beleid. Tja, dat schiet lekker op bij IEX!! ECHT HELDERE ANALYSE, WAAR JE NIETS MEE KUNT, BEHALVE DE KOMENDE JAREN ELKE DAG BANG ZIJN DAT DE BEURSCRASH NU KOMT. SUCCES MET DIT SOORT ARTIKELEN!!!!!!!

    Wordt het geen tijd om goud te kopen, Nico, dat zeg je toch al jaren???!!!!
  3. [verwijderd] 5 januari 2016 13:26
    quote:

    athena schreef op 5 januari 2016 13:21:

    Nog zo een:
    "Toch wil ik het enthousiasme ook enigszins temperen. Want hoe je het draait of keer, we zitten op onbekend terrein. De Fed heeft de rente voor ruim zeven jaar op 0% gehouden. Dit is nooit eerder vertoond, dus we kunnen moeilijk inschatten wat de effectieve gevolgen zullen zijn van dit beleid."

    Onbekend terrein en we weten niet wat de gevolgen zijn van Fed beleid. Tja, dat schiet lekker op bij IEX!! ECHT HELDERE ANALYSE, WAAR JE NIETS MEE KUNT, BEHALVE DE KOMENDE JAREN ELKE DAG BANG ZIJN DAT DE BEURSCRASH NU KOMT. SUCCES MET DIT SOORT ARTIKELEN!!!!!!!

    Wordt het geen tijd om goud te kopen, Nico, dat zeg je toch al jaren???!!!!
    Nochtans het is een waarheid als een koe.

    En goud is geen belegging meer. Dat is vroeger echter wel anders geweest. Goud is heden ten dage enkel nog een grondstof en die delen nog altijd in de klappen.
  4. [verwijderd] 5 januari 2016 14:49
    "Ik ben positief gestemd voor aandelen in 2016, maar ik wacht de eerste handelsdagen van het nieuwe jaar nog even af. Ze kunnen richtinggevend zijn voor de afloop van het beursjaar. Bovendien zeg ik er ook meteen bij dat we aan het begin van het einde van de beursstijging staan.
    Dit einde kan nog wel enkele jaren duren".

    Wat moet je nou met dit soort columns???

  5. [verwijderd] 5 januari 2016 15:15
    In reactie op bovenstaande commentaren -
    Nico lijkt de veilige weg te kiezen. Het jaar is nog maar kort, maar ik proef tot heden onder de analisten een relatief positief sentiment (alhoewel toenemende volatiliteit verwacht wordt). Zelfs 'onze' Bas blijft waarschijnlijk tot aan de rand van de afgrond roepen dat we in een bullmarkt zitten.

    Karel Merckx en Cees Smit ervaar ik als uitzonderingen (echter moeten zij oppassen dat hun cynisme geen perma-status krijgt).
    En dit rijm ik met mijn uitzicht;
    "Waar kunnen we in godsnaam nog (economisch) positief over zijn"

    Bovendien hebben we bijna 5 bulljaren (7 voor VS) achter de rug, dus als we het over statistieken hebben....

    Ik denk dat je grote jongens afgelopen jaren genoeg pijn hebben geleden, welke mogelijk hun zicht hebben vertroebeld en gezond verstand aangetast...

    Overigens, Goud is een grondstof, maar moet je interpreteren als een valuta.
  6. old blackgold 5 januari 2016 15:21
    niemand zal ooit zeggen ik weet het niet.
    er is teveel data..de economie is groter dan we kunnen bevatten.
    alle data tot nu (mits correct..ook dat nog)..giga bites.

    van morgen weten we he-le-maal niks ja waarschijnlijk consumeert de wereldbevolking verder en wordt er ook nog geproduceert.

    ik weet het niet zijn ws de 4 moeilijkste woorden

    qua aandelen en sentiment en echte waarde of de moeilijk afgeleide prijs en de toekomstige waarde..niemand weet het/de beurs heeft al velen uitgespeelt.

    ik ken persoonlijk een paar winnaars.
    de rest is stil-heel stil.

  7. old blackgold 5 januari 2016 15:35
    je kan ook zeggen olie heeft gebodemt net zo makkelijk kan ik het anders stellen.

    0,35 dollarcent voor 1 barrel ruwe olie wti 159 liter (1931)
    1,7 dollar voor 1 barrel ruwe olie wti 159 liter periode 1960-1970
    daarna wat price hikes
    1998...plusminus 10 dollar pb wti...na de asia crisis
    2015...plusminus 36 dollar pb wti...na een behoorlijke correctie

    wat weten mensen..the bottom never rings a bell

    de amerikaanse olie producenten starten de olie productie op bij 0,5 dollar pb
    fullswing production bij 1 dollar pb (mbt 1931)

    per barrel pb

    olie groei 7% in volume elk jaar periode 1900-1970
    vanaf die periode is de olie productie verdubbelt tot nu.

    rt 90-92 mbpd..

    million barrel per day

    high or low..wie weet het...niemand.

  8. old blackgold 5 januari 2016 16:02
    de kreet van de jaren nul..21e eeuw

    the highs..het zou op raken..de olie..16.000 gb (giga barrel=1 miljard barrels) waren er..circa 10.000 gb is vervallen door natuurlijke radioactiviteit en bacterien..6.000 gb over waarvan er circa 2.000 gb gewonnen is vanaf 1857..resteert er 4.000 gb olie waarvan er 1.500 gb (onshore..offshore) economisch gewonnen worden.

    waarvan er 100 gb verdwijnen elke 3 jaar door consumptie.

    het is op & data.
  9. old blackgold 5 januari 2016 16:18
    altijd komt dezelfde arrogantie boven bij de highs..je ziet het aan hoe de highfin boys lopen en iedereen negeren..daarna klapt het en mag de overheid of niemand ze redden.

    al n paar keer meegemaakt.
    werk zelf al bijna 3 decennia in de olie.

    ik denk dat 2017 een goed jaar wordt..mn schuld richting de nul.
    oa met werken ook oa met aandelen ook oa met olie aandelen.
  10. old blackgold 5 januari 2016 17:25
    dr kan zo 6k af bij de dow..dollar is wat goedkoper geworden in al die decennia en ja er kan daarna ook zo weer 10k bij bij de dow.

    maer nu doe ic het zelfde als de maker van het hoofdbericht.

    niemand weet het en dat maakt alles lastig..het creert ook rust als je beseft dat werkelijk niemand het weet.
27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links