Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

De laatste fase van de beursstijging

De laatste fase van de beursstijging

Als eerste mijn beste wensen aan u en uw familie. Dat 2016 een gezond, succesvol en bovenal winstgevend beursjaar mag worden. Als ik op de start moet afgaan, dan kan ik deze wensen maar beter voor lief nemen.

De internationale markten hebben een uitschuiver gemaakt die we zelden of nooit zagen met de ingang van een nieuw jaar. In Azië donderde de lokale beurs van Shanghai met 7% naar beneden, terwijl de ravage aanhield in Europa, met negatieve uitschieters tot 5%.

Ook in Amerika lijkt de eerste handelsdag van het jaar in mineur te eindigen met verliezen van 2 tot 3%. Beleggers staan weer meteen met beide voeten op de grond. Wie dacht dat beleggen simpel en eenvoudig is, die heeft het goed fout.

Pessimistisch signaal

Beleggen is en blijft een werkwoord, waarbij de factor geduld vaak het belangrijkste ingrediënt vormt tot succes. Een gemiste beursstart wil uiteraard nog niet zeggen dat het volledige jaar in het water valt, maar is het alvast wel een signaal van het overheersende sentiment in de markten: pessimisme.

Beleggers zitten nog steeds naar de beurs te kijken met de insteek: eerst zien, dan geloven. Ondertussen liepen ze al heel wat rendement mis. Dat hoeft op zich niet zo’n probleem te vormen, maar hoe langer beleggers twijfelen met instappen, hoe meer potentieel aan hun neus voorbij gaat.

Het feit wil dat we aan een nieuwe rentecyclus zijn begonnen in de Verenigde Staten. En of beleggers het graag horen of niet, dit is ook meestal het begin van het einde van de beursstijging. De rente zal zo lang opgetrokken worden tot er iets knakt in het financiële systeem.

Eerste fase rentecyclus

Dat was in het verleden altijd zo, en het zal ditmaal niet anders zijn. Wat ik wel denk is dat de huidige renteverhogingscyclus minder vlot zal verlopen dan de voorgaande cycli. De centrale bank zal erg voorzichtig zijn, vooral in het eerste jaar, met het optrekken van de rente.

Maar dit biedt perspectief voor beleggers met een goede blik op het verleden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de eerste fase van een rentecyclus niet enkel het einde van de beursstijging inluidt, deze periode levert uit de historische gegevens ook vaak een goed rendement op.

Niet altijd de grootste winsten, maar toch voldoende opbrengst. Dat kunt u afleiden uit de onderstaande tabel van BMO Capital Markets.

 De eerste fase van een rentecyclus levert vaak een goed rendement op

 

Gemiddeld 7%

Zoals u kunt aflezen, is de periode voor een renteverhoging altijd overwegend positief. Dat kan ook moeilijk anders, omdat het geld excessief in het systeem vloeit (met dank aan het soepele monetaire beleid van de centrale bank). Maar ook na de renteverhoging zijn de rendementen op de beurs best wel goed.

Gemiddeld genomen brengt het komende jaar bijna 7% op. Dat valt erg goed mee. Zeker met oog op de rendementen uit 2015. Meer nog, het zou mij zelfs niets verbazen als we met een positieve uitschieter van >10% zouden eindigen.

De reden voor dit positieve resultaat is helder: het signaal van de renteverhoging wijst op een verbetering van de omgevingsfactoren, met name voor de economie. De Fed staat sterk genoeg in de schoenen om de rente op te trekken, ondanks alle negatieve berichten over financiële markten en economie in de media.

Statistieken kloppen

Toch wil ik het enthousiasme ook enigszins temperen. Want hoe je het draait of keer, we zitten op onbekend terrein. De Fed heeft de rente voor ruim zeven jaar op 0% gehouden. Dit is nooit eerder vertoond, dus we kunnen moeilijk inschatten wat de effectieve gevolgen zullen zijn van dit beleid.

Veel zal bovendien afhangen van de eerste handelsdagen van het jaar. Als de eerste week van 2016 positief afloopt, dan zitten we wellicht goed. Zet de huidige ravage door en eindigen de beurzen in de rode cijfers, dan gaan we opnieuw een volatiel en moeilijk beursjaar tegemoet.

Vraag mij niet waarom dit zo werkt, de statistieken liegen er niet om: in 85% van de gevallen klopt de uitkomst!

Einde beursstijging

Ik ben positief gestemd voor aandelen in 2016, maar ik wacht de eerste handelsdagen van het nieuwe jaar nog even af. Ze kunnen richtinggevend zijn voor de afloop van het beursjaar. Bovendien zeg ik er ook meteen bij dat we aan het begin van het einde van de beursstijging staan.

Dit einde kan nog wel enkele jaren duren, met alle mooie rendementen van dien, maar verlies dit grotere plaatje niet uit het oog. Als de winsten te snel en te veel oplopen, vergeet dan niet om de winsten van tafel te nemen. Want als de beurscrash komt – en die komt helaas altijd – bent u meestal te laat met verkopen.

Succes met beleggen in 2016!


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Gerelateerd

rentecyclus

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
27 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
old blackgold
0
handyman6
0
Markten,die bijna 7 jaar aan het financiele infuus hangen :QE's... en dan nog hopen dat het weer hoger gaat,dit jaar! Dat kan dus ,helaas.
Zelf sta ik sinds aug.'14 geparkeerd,met cash+ 0% rente helaas,wel met een paar speculatieve longs calls op de index,gelukkig.
Is dat jammer? Best wel ,gelet op de koersstijgingen,maar verzekeren kost nu eenmaal premie!Digitaal verzonnen geld kan dalingen eindeloos uitstellen,blijkt dus.

Grondstoffen die zolang, zo veel dalen ,zegt eigenlijk alles over de normale wereldeconomie:het stagneert,digitaal tovergeld of niet....

GrH6
Serpa
0
Gelukkig, er wordt weer gesproken over het einde van de beursstijging.
Zolang ik dit soort verhalen hoor, maak ik me geen zorgen.
Echter wanneer iedereen ervan overtuigd is dat het nog jarenlang goed gaat, dan ben ik op mijn hoede.
Andy5
0
Beurs wijsheidje dat ik geleerd heb... Als echt iedereen pessimistisch is en alleen nog maar doom en down geroepen wordt.. Dan is vaak de bodem in zicht en wordt het weer tijd om naar boven te kijken ;-).
handyman6
0
Heren,ik roep al bijna 2 jaar dat het maar es moest corrigeren ,lees mijn bijdrage boven.Dat het er nu es van komt ,is rijkelijk laat,maarre: blijf rustig ,in alle wijsheid,zonder zorgen,naar boven kijken hoor!
GrH6
alfaomega
0
handyman klinkt als cees de columnist hier op iex: heeft 23 van de laatste 2 recessies voorspeld
27 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: rentecyclus

Column door: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist...

Meer over Nico Pantelis

Recente columns van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. dec '16 Koppig koper 4

Gesponsorde links