Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Experts: AEX naar 461

De experts verwachten een bescheiden AEX-stijging.

De experts zaten met hun voorspellingen in 2015 dicht bij de uiteindelijke werkelijkheid. De gemiddelde verwachting van alle 126 experts was 438. Op oudejaarsdag sloot de AEX op 442.

Voor het komende jaar verwachten ze opnieuw een bescheiden koersstijging. De gemiddelde verwachting ligt op 461. Dat is een stijging van iets meer dan 4%. Die bescheiden verwachtingen zien we de laatste jaren wel meer.

Deze vraag wordt namelijk al sinds 1994 in deze enquête gesteld. De gemiddelde verwachte stijging lag tot en met 2010 op 9,5%. Vanaf 2011 is dat slechts 6,9%. Waarbij de laatste drie jaren het laagst zijn.

Bescheiden verwachtingen

Die relatieve bescheiden gemiddelde verwachting komt ook terug in het feit dat 30% van de professionals een AEX-daling verwacht. Het is nog niet eerder voorgekomen dat zoveel mensen een daling voor de AEX verwachten. Een aantal redenen voor die voorzichtigheid liggen in de politiek:

  • er komen een aantal bijzondere verkiezingen aan, zoals die in de Verenigde Staten en in Frankrijk
  • ook Brexit is een factor van belang

Aan de positieve kant worden factoren aangedragen als opnieuw de lage rente en het ruime monetaire beleid. De waardering werd door sommige experts aangehaald als reden om negatief te zijn, maar enkele optimisten vonden de markt juist goedkoop.

Zeven magere jaren

Ook over de economische verwachtingen zijn ze verdeeld. Vooral in de emerging markets en Europa. Sommigen zijn somber, sommigen optimistisch. Over de Verenigde Staten zijn de experts over het algemeen pessimistisch gestemd.

Andere factoren waar de experts rekening mee houden is dat Saoedi Arabië mogelijk opeens toch de kraan gaat dichtdraaien, wat een boost voor de olieprijs zal geven. Een andere expert haalde de Bijbelse voorspelling over zeven vette en zeven magere jaren, waarbij de afgelopen zeven dan als vet werden beschouwd.

Overigens voor de degenen die van statistiek houden, de mediaan van de verwachte 2016-slotstand voor de AEX is 474.

Aandelenkeuzes 2015: oké

De 2015-toppers van de experts deden het zo-zo. Per saldo gingen de koersen van de aandelen waar het meeste van werd verwacht met 1,7% omhoog. Er zaten mooie aandelen bij zoals ING, Randstad en TNT, maar Arcelor, Shell en DSM verpestten het beeld.

De winst zat 'm in de floppers die met gemiddeld 13,3% omlaag gingen. Alle vier - OCI, Boskalis, Altice en Gemalto - daalden en daalden flink.

Toppers Stemmen Performance
ING 15 +15,0%
Arcelor Mittal 5 -57,1%
Royal Dutch Shell 5 -23,7%
Randstad 5 +43,6%
TNT Express 5 +41,2%
DSM 5 -8,6%

 

Floppers Stemmen Performance
OCI -7 -3,8%
Boskalis -7 -14,3
Altice -7 -16,5%
Gemalto -8 -18,6%

 

Arcelor: topper in 2016

De experts zijn er voor 2016 heilig van overtuigd dat Arcelor Mittal hét aandeel van het jaar gaat worden. Nu staat Mittal al sinds 2011 in de top van populaire aandelen en dat heeft het aandeel niet veel goeds gebracht. In ieder van de afgelopen vijf jaren is Mittal bij de AEX achtergebleven, jaar na jaar.

In totaal goed voor een underperformance van bijna 90%. Maar in 2016 gaat het herstel nu echt komen, zo denken de experts. ING is ook zo’n eeuwige topper, maar staat er toch dit jaar niet bij. Ook Shell stond sinds 2008 al vijf keer eerder bij de toppers en dat geldt ook voor dit jaar.

Bij de jaarfloppers is er wat minder consistentie. Alleen Gemalto staat er nu voor het derde jaar op rij bij en dat is elk jaar dat het aandeel onderdeel van de AEX was. De top-vier voor 2016 ziet u in het overzicht hieronder: het aantal stemmen vóór (top) en tegen (flop) en het saldo.

Toppers Top Flop Saldo
Arcelor Mittal 25 9 16
Royal Dutch Shell 15 4 11
Delta Lloyd 19 11 8
Philips 3 - -3

 

Altice: flopper in 2016

Altice staat duidelijk op kop bij de verwachte floppers. Een aantal experts denkt dat ze de schulden niet meer kunnen dragen. Randstad is wel genoeg gestegen, zo denken de experts (het was de grootste AEX-stijger in 2015) en ze gaan last krijgen van de mindere economische groei in de wereld.

Gemalto volgt op plaats nummer drie. Een expert noemde het zelfs de volgende Fagron of Altice, maar dan zonder de extreme schuldposities. En Unibail volgt op plek vier.

Floppers Top Flop Saldo
Altice 3 20 -17
Randstad - 9 -9
Gemalto 2 6 -4
Unibail-Rodamco 1 4 -3

 

De beste expert had voor 2015 TNT long gekozen en Delta Lloyd short, goed voor een rendement van +109%. Nummer twee zat daar vlak achter met Randstad long en Arcelor short: +101%. De beste AEX voorspelling was 437,72. 

Positief januari

Voor januari zijn de experts in een overweldigende mate positief. Maar liefst 68% gaat van een stijging uit. Het percentage bulls minus bears is 49%. Dat is ongekend hoog. Nu zien we dat januari-optimisme wel vaker terug. Een nieuw jaar een nieuw begin, het vroegere januari-effect was.

Hier een grafiek per maand van de uitkomsten (bulls – bears) van de expertenquête. Het beeld is duidelijk.

Expertvoorspelling korte termijn
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Voor de maand december waren de profs ook erg positief gestemd. Helaas kwam dat niet uit. De AEX daalde met bijna 6%.

Voor de zesmaands outlook is juist het tegenovergestelde te zien. Daar is het enthousiasme tot een minimum beperkt.

Expertvoorspelling halfjaar
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Crap rally

Qua aandelenkeuzes is duidelijk terug te zien dat de experts van een crap rally uitgaan. Vandaar de keuzes voor namen als Arcelor Mittal en Delta Lloyd, de grote verliezers van 2015.

Bij de floppers staan Boskalis en Altice. Daar gaat deze regel blijkbaar niet op. Bij NN en Unilever vinden ze de koersen in 2015 te veel gestegen.

Toppers januari Stemmen Floppers januari Stemmen
Arcelor Mittal +9 Altice -12
Ahold +6 Boskalis -5
Vopak +5 Unilever -4
Delta Lloyd +4 NN -3

 

Er deden voor de januari-enquête 101 experts mee.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML de Halculator en nog veel meer 1
  2. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4
  3. 16 apr Consumentenbond daagt Albert Heijn voor rechter om fouten in kassabonnen 5

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links