Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

2016: goud en olie

Vooruitblik op 2016 door Nico Pantelis.

In 2016 verwacht ik enkele belangrijke fundamentele veranderingen in de marktpercepties. De renteverhoging(en) door de Fed zal immers effect krijgen op diverse beleidsonderdelen: monetair, economisch, prijszetting, et cetera. Ik verwacht daarom dat goud positief kan verrassen in dit nieuwe klimaat.

Een trendwijziging in het rentebeleid zal immers effect krijgen op de monetaire verhouding op mondiaal vlak. Dit gaat gepaard met onzekerheden, en dan grijpen beleggers vaak naar vertrouwde ankers in het monetaire stelsel, waarbij goud altijd in de spotlight staat.

Verder denk ik dat angst voor deflatie (onder beleggers) kan veranderen in de vrees voor inflatie. Een hogere inflatieverwachting dringt zich op in 2016, aangezien diverse onderdelen die het inflatiecijfer beïnvloeden een hogere notering zullen laten zien: huur, inkomen, et cetera.

Dit kan voor een onverwachte boost in de grondstofprijzen zorgen, wat de inflatiedruk enkel kan opvoeren. Hierdoor zet ik voor 2016 ook in op olie, dat ongemeen hard is afgestraft dit jaar. Er zit teveel pessimisme in de olieprijs verwerkt, waardoor een flinke bounce in de kaarten zit.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 december 2015 12:08
    Normaal gesproken heeft een renteverhoging juist tot gevolg dat de goudprijs daalt, omdat beleggers eerder geneigd zijn om te beleggen in (staats)obligaties en de geldmarkt juist wordt verkrapt. De relatie met een stijgende rente en een stijgende goudprijs zie ik eigenlijk niet.
  2. putter 28 december 2015 15:11
    Goud kan een hedge zijn tegen inflatie en inflatie gaat meestal gepaard met rente stijging, die 0.25 verhoging stelt natuurlijk niets voor en een recessie in de us zal zelfs een Qe 4 brengen, das weer goed voor goud.Dus zowel links als rechts om goed voor goud, ware het niet dat de centrale banken en de financiele maffia deze trends beinvloeden waardoor het koffiedik kijken blijft. Ineen storting van het financiele sijsteem zal de ultime trigger voor goudstijging zijn en dat gaat een keer gebeuren, tot zo lang geen interessante belegging.

  3. [verwijderd] 28 december 2015 15:57
    quote:

    investinchina.nl schreef op 28 december 2015 12:08:

    Normaal gesproken heeft een renteverhoging juist tot gevolg dat de goudprijs daalt, omdat beleggers eerder geneigd zijn om te beleggen in (staats)obligaties en de geldmarkt juist wordt verkrapt. De relatie met een stijgende rente en een stijgende goudprijs zie ik eigenlijk niet.
    Dat zie je goed. Die is er ook niet. De rente stijgt alleen als de vraag naar geld toeneemt. Dat betekent meer economische activiteit. Goud heb je dan niet nodig. Energie wel. Of dat dan olie wordt is een tweede.
  4. Dead cat bounce 28 december 2015 17:27
    quote:

    silverwheaton schreef op 28 december 2015 17:17:

    Goud met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid rond 800 USD/ounce eind 2016. Mijn koersdoel voor 2015 nadert overigens met rasse schreden.
    Inderdaad 800 of nog lager . Dit stukje kan echt niet goud zal in 2016 nooit stijgen slaat nergens op
  5. [verwijderd] 28 december 2015 18:01
    quote:

    silverwheaton schreef op 28 december 2015 17:17:

    Goud met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid rond 800 USD/ounce eind 2016...
    De All-in-sustaiable-costs (totale kosten) voor de gemiddelde goudmijner ligt rond $1000/ounce en de cash-costs (goudwinningskosten) op ca $700. Reken er dus op dat (structureel) onder $1000 het aanbod zal beginnen te slinken. Technisch is $800 mogelijk, maar denk dat het marktbalans voor die tijd al is verschoven ten faveure van goud.

    Marktdynamieken ten zijde (de markt is ZWAAR overbevooraad), deel ik Nico's mening, en verwacht dat sentimentverschuiving (inflatieverwachtingen) het goudgele goedje gaan helpen. Echt profiteren zal het metaal pas, als aandelenmarkten hun weg turbulent (neerwaarts) vervolgen.

    @ investinchina.nl
    De correlatie tussen stijgende rentes en dalende goudprijzen is [historisch] zeker niet statistisch significant gebleken. Het 'oppertunity cost' argument is denk ik te simpel gesteld.
  6. Twijfels 4 januari 2016 10:06
    Die rente verhoging van de FED maakt geen indruk. De recessie waar ze nu al in zitten binnenkort wel. Valt dan nog te bezien hoeveel de FED de rente nog gaat verhogen.

    En goudmijners kunnen steed goedkoper werken gezien de daling in olie en zelfs langere tijd doorgraven onder de hier genoemde $1000,- of zelfs 800,-. Zie olie, keuze is sluiten of gratis geld ophalen om nog een jaar door te gaan. Die 0,25% doet daar niets aan af.

    Het zal meer het onverwachte zijn dat goud en zilver, laat stijgen in 2016. In het middenoosten werken ze daar al wat aan!
  7. [verwijderd] 4 januari 2016 10:13
    quote:

    luuk4 schreef op 28 december 2015 13:43:

    Ga ook voor goud na Januari ! Olie twijfel ik over Verder zet ik in op Sunedison,Blackberry...
    SunEdison... weet je dat zeker?

    Verkoopt projecten ipv ze te kopen (is 180 graden draai op de strategie) 11,6 miljard dollar schuld.

    www.fool.com/investing/general/2015/1...
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links