Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het is nog niet te laat

Hoe kunt u profiteren van fusies en overnames?

Wat een jaar was 2015! Mede dankzij de lage rente en vertrouwen in de toekomst waren bedrijven massaal op overnamepad. Begin december meldde Dealogic dat het totale volume aan fusies en overnames op 4,3 biljoen dollar (dat zijn aardig wat nullen) stond, met die stand was het oude recordjaar 2007 verslagen.

Mega-deals als die tussen Pfizer en Allegan, Sab Miller en ABInBev en Shell en BG Group zorgden voor veel spektakel. De kans is dus groot dat u als belegger heeft kunnen profiteren van de koerssprongen van een overnameprooi.

Is dit niet het geval? Geen zorgen, er is nog hoop!

 

Discount op overnamebod 

De aandachtspanne van beleggers lijkt soms kort en de prooi van gisteren is al snel vergeten. Toch is het soms mogelijk om ook in de periode na het bod te profiteren van een overname. Het is namelijk niet zo dat een overname van de een op de andere dag geregeld is.

Beleggers (en soms toezichthouders) moeten namelijk akkoord gaan met het bod en de aandelen aanbieden. In de tussentijd kan de koers van het aandeel weer wat inzakken. In vele gevallen gaat dit om een paar cent, maar het kan ook zeker om relatief grote bedragen gaan.

In de grafiek hieronder ziet u de koersontwikkeling van Cablevision na het bod van Altice.

Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Gratis geld

De koers van Cablevision heeft nooit het bod van Altice bereikt. Sterker nog: de koers zakte zelfs weg en stond op enig moment bijna 6 dollar (of 17%) onder het bod.

Voordat u denkt dat hier gratis geld klaar ligt, dat is natuurlijk niet geval. Deze discount heeft met het risico te maken, meestal is er geen 100%-garantie dat een deal doorgaat. Mocht de deal niet doorgaan dan kan de koers van het aandeel zomaar eens in elkaar donderen.

Herinnert u zich TNT Express nog na het terugtrekken van UPS?

Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Fors prijskaartje

Het intrekken van het overnamebod gebeurt niet snel en vaak hangt daar een fors prijskaartje aan. Mocht Altice bijvoorbeeld het bod op Cablevision intrekken, dan moet Drahi 560 miljoen dollar vergoeden.

Ook bij de deal tussen BG Group en Shell kan geprofiteerd worden van een discount. In dit geval is het iets complexer omdat het niet alleen om cash gaat maar ook om een pluk van Shell B-aandelen. Om u het rekenwerk te besparen heb ik hieronder een grafiek gemaakt van de discount op BG Group.

Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Op het moment zou u dus nog ongeveer 1 pond kunnen verdienen, op de huidige koers komt dat neer op ongeveer 10%. Niet slecht dus, maar dan moet de overname natuurlijk wel doorgaan. Gelooft u in de overname van Cablevision of BG Group? Dan heeft u de boot dus nog niet gemist.


Youri Sleutel werkt sinds 2012 bij Lynx en Lynx Vermogensbeheer. Zijn columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @YouriSleutel

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Youri Sleutel

Youri Sleutel kwam al vroeg in aanraking met beleggen dankzij zijn vader. Van hem kreeg hij een aandeel IBM. Hij is altijd geïnteresseerd gebleven in beleggen, deed een studie Finance aan de VU en werkt sinds 2012 bij Lynx en Lynx Vermogensbeheer. Twitter: @YouriSleutel

Meer over Youri Sleutel

Recente artikelen van Youri Sleutel

  1. feb '17 Profiteren van stijgende volatiliteit 21
  2. dec '16 2017: Het wordt spannend 5
  3. nov '16 Verdienen met uitbraak AEX 12

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links