Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Zwakke stieren

Beleggers namen gisteren een rustdag. Zowel de Europese markten als ook de Amerikaanse indices kwamen nauwelijks in beweging. De koerssituatie van de graadmeters gaf aanleiding om vanuit technisch oogpunt even een rustpauze te veronderstellen.

In de komende dagen zal blijken of deze relatieve rust niet slechts de bekende stilte voor de storm is geweest. De stieren wisten de koersval van de indices even te stuiten, maar waren bij lange na niet in staat om het heft in handen te nemen. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat de beren weer het voortouw nemen.

Voorlopig blijft het scenario vanuit technisch oogpunt dan ook onveranderd dat een spoedige hervatting van de neerwaartse trend in de komende dagen het meest reëel is.

Fragiel
Zolang de stieren niet in staat zijn om de koersen van de indices boven of zelfs maar in de buurt van de eerste serieuze barrières in de Europese markten te brengen, oogt het technisch beeld van de AEX, DAX en Eurostoxx 50uitermate fragiel.

KPN: 6,10
Het koersverloop van KPN laat al geruime tijd een min of meer zijwaarts patroon zien. De bandbreedte van deze beweging wordt grofweg aangegeven door de niveaus van 6,70 en 5,85 euro. Halverwege mei en begin juni testte de koers tot tweemaal toe op succesvolle wijze de onderkant van de zijwaartse beweging. Gevolg was dat de KPN-nen eind juni opnieuw een grote stap richting de bovenkant van de trading range konden zetten.

Vanuit technisch oogpunt kunnen we ons echter afvragen of de koers momenteel over genoeg kracht beschikt om de ingezette opmars richting de bovenkant rond 6,70 euro te kunnen voortzetten. Allereerst is de relevante indicator tot in de gevarenzone opgelopen. Daarnaast zien we in de afgelopen dagen de vorming van een iets hogere top in de grafiek, die echter niet wordt bevestigd door een hogere top in de relevante indicator. Dat noemen we negatieve divergentie.

Dit is een technisch waarschuwingssignaal dat de stieren moeite hebben om de ingezette beweging sinds eind juni voort te zetten. Het opwaarts momentum neemt af. Het technisch beeld van KPN geeft aanleiding om een terugval te verwachten naar 6,10 in eerste instantie. Twijfels of dit niveau als steun zal fungeren lijken terecht en dat betekent dat een nieuwe test van de onderkant van de horizontale trend rond 5,85 een reëel technisch scenario is.

France Télécom: 19,75 euro
De koersgrafiek van France Télécom laat verzwakking zien. Sinds half mei heeft de prijs in een duidelijke opwaartse trend bewogen. Een aantal dagen terug is de koers echter door de steuntrendlijn gezakt die onder deze stijging kon worden getrokken. De opleving gedurende de handelssessie van gisteren heeft veel weg van een pullback richting deze voormalige steuntrendlijn.

De verwachting is dat deze trendlijn nu zal gaan fungeren als weerstand en dat de koers als gevolg van het afbreken van de trendmatige opwaartse beweging in de komende periode verder onder druk zal komen te staan. In de grafiek kunnen een aantal horizontale bodems rond 19,75 euro worden ontdekt. Dit niveau vormt dan ook het eerste richtpunt.

Geadviseerd wordt om ditmaal echter rekening te houden met een scenario dat deze bodems neerwaarts gebroken worden en dat impliceert dat de koers een hertest kan gaan laten zien van het dieptepunt van halverwege mei rond 18,00 euro.


Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert Jan Nikken is senior technisch analist bij Fortis Bank Global Markets. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Fortis Bank en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op nikken@iex.nl.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente columns van Geert-Jan Nikken

 1. sep '08 TA: Route 666 goud 68
 2. dec '07 In de aanval 267
 3. apr '07 TA: Adieu 168

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

KPN Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Orange

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. KPN Koninklijke 2,204 12:44
  -0,010
  -0,45%
 2. Orange 10,100 12:44
  -0,010
  -0,10%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare