Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goldman, Fugro en ú

Goldman, Fugro en ú

 

Verhaal van de dag is het verkoopadvies voor Fugro van Goldman Sachs waardoor Fugro op een dikke min staat. U heeft wellicht de cynische reacties van beleggers gezien. Hier enkele voorbeelden:

 

 

 

 

Goldman Sachs dus, de meest omstreden zakenbank ter wereld. De bank heeft een naam om tegengesteld aan adviezen te handelen. Een vermogensbeheerder die ik sprak omschreef dat als volgt:

Als een Amerikaanse zakenbank een koopadvies geeft, dan creëert het daarmee vraag. Maar wie denk je dat aan de andere kant van de lijn verkoopt? Die particulier die net hoort dat hij moet kopen zeker?

War on talent

Goldman Sachs is één van de best betalende zakenbanken. Dat doen ze om het beste talent binnen te krijgen. Deze knappe koppen kunnen nieuwe producten bedenken en daarmee de (toch nog altijd achter de feiten aanlopende) wetgeving een stap voor zijn.

Bill Gates, oprichter van Microsoft stelde dat Goldman Sachs Microsoft's grootste concurrent is. Omdat beide bedrijven toptalent binnen willen halen. Van Forbes:

Flying on the Delta Shuttle with Bill Gates 12 years ago, I asked, “What Microsoft competitor worries you most?”

“Goldman Sachs.” I gave Gates a startled look. Was Microsoft about to try the investment banking business? “Software,” he said, “is an IQ business. Microsoft must win the IQ war, or we won’t have a future. I don’t worry about Lotus or IBM, because the smartest guys would rather come to work for Microsoft. Our competitors for IQ are investment banks such as Goldman Sachs and Morgan Stanley.”

If you can't beat them, join them

Bij zakenbanken als Goldman Sachs en Morgan Stanley werken professionals die héél veel geld kunnen verdienen. Deze veelverdieners werken vaak 80 tot 100 uur in de week en mogen als beloning daarvoor populair gezegd hun zakken vullen.

Voor deze zakkenvullerij leveren de werknemers ook enorme prestaties. Per werknemer behaalde Morgan Stanley in 2014 een omzet van 680.185 dollar. Bij The Firm ligt dit getal zelfs op, houdt u vast, 1.198.355 dollar (Reuters). Helaas kan ik de cijfers van ABN Amro en ING niet vinden om mee te vergelijken...

De outperformance van Goldman Sachs is goed te zien in de volgende grafieken uit Reuters. Goldman Sachs is groen, Morgan Stanley is paars en de blauwe lijn is in de grafiek vanaf 1-1-2000 de S&P 500 en in de grafiek vanaf de zomer 2005 is dat de SPDR S&P Banking ETF.

Goldman Sachs outperformt in beide grafieken en Morgan Stanley wint maar net van de SPDR S&P Banking ETF en moet de S&P 500 ruimschoots voor zich laten.

 

 

 

Van de bedrijfswinsten worden de bonuspools gevuld en de partners krijgen daar mooie winstdelingen uit. Een job bij één van deze prestigieuze namen zit er voor mij, en vele anderen, niet in, maar...

U kunt ook zonder beoordeeld te worden op uw pak en das, klokkie om uw pols, opleidingsniveau of status profiteren van de prestaties van deze banken. Zo kan dus iederen voor respectievelijk 182,61 dollar of 32,38 dollar per stuk mede-eigenaar worden van Goldman Sachs of Morgan Stanley.

If you can't beat them, join them?

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 december 2015 17:23
    Het zou verboden moeten worden om in de expiratieweek "advies" uit te brengen. Sowieso is optiehandel op aandelen een smerig spelletje waarmee de beurzen maar weer eens laten zien beleggen niet serieus te nemen, maar alleen maar gedienstig willen zijn aan frauduleuze praktijken en onsmakelijke, onmaatschappelijke winsten.
  2. [verwijderd] 18 december 2015 20:39
    Zo lang mensen advies opvolgen zal het gegeven worden... Wellicht kan iemand even per advies kijken hoe correct het eigenlijk was, door de koers een week/maand later te bekijken.

    Fugro heeft uiteraard een downside (ze zijn en blijven afhankelijk van de olie-wereld, en die heeft het zwaar nu), maar volgens mij is -10% toch wat pittig. Het is niet alsof ze op recordhoogten stonden.
  3. MrGlass 19 december 2015 09:41
    Als een Amerikaanse zakenbank een koopadvies geeft, dan creëert het daarmee vraag. Maar wie denk je dat aan de andere kant van de lijn verkoopt? Die particulier die net hoort dat hij moet kopen zeker?

    Grappig. Zelf jaren geleden tot dezelfde conclusie gekomen en ik doe sinds die tijd dan ook precies het tegenovergestelde van het advies. Werkt tot nu toe prima!
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links