Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Galapagos, wie is de volgende?

Galapagos, wie is de volgende?

Galapagos geeft sceptici het nakijken. Op de valreep van het jaar heeft het bedrijf dan alsnog een nieuw partnership in de wacht gesleept op zijn belangrijkste product in de pijplijn: filgotinib tegen reuma en andere onstekingsaandoeningen. De vandaag aangekondigde deal met de Amerikaanse biotechreus Gilead overtreft de vorige deal met AbbVie in verschillende opzichten.

Galapagos kan een upfront betaling tegemoet zien van in totaal 725 miljoen dollar en toekomstige milestone betalingen van nog eens 1,35 miljard dollar. Ook krijgt de onderneming recht op royaltybetalingen van minimaal 20% op de verkopen van filgotinib in gebieden buiten de Benelux, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italie en Spanje.

In de genoemde landen, zeg maar voor het gemak Europa, zal Galapagos de winst 50/50 delen met Gilead. Zoals ik in mijn column van 29 september schreef, zou een nieuwe deal inderdaad beter moeten zijn dan die van AbbVie. En daar is Galapagos ruimschoots in geslaagd. Zelfs de omvang van partner Gilead doet het al enorme AbbVie verbleken.

deal Galapago Gilead

Wie is de volgende?

Gilead wordt met een aandelenbelang van 15% tevens in een klap met afstand de grootste aandeelhouder in Galapagos. Gilead heeft wel programmas in immunolgie maar die zijn voor het grootste deel nog in fase I. AbbVie bleek het programma van Galapagos te hebben vertraagd ten faveure van haar eigen programma’s in reuma. Met Gilead loopt Galapagos dat risico niet.

In tegendeel, Galapagos zal in immunologie een kennisvoorsprong hebben en daarbij waarschijnlijk ook een leidende rol in de samenwerking met Gilead vervullen. De verwachting is dan ook dat filgotinib nu snel met fase III kan beginnen. Met een kaspositie na deze deal van 1,1 miljard dollar heeft Galapagos ruimschoots de middelen om zowel filgotinib alsook de rest van haar pijplijn verder door te ontwikkelen.

Met een beurswaarde van 2.3 miljard is de kas goed voor bijna de helft van de waarde. Ik denk dus ook dat er zeker meer in het vat zit voor de koers van Galapagos. Een koers van 100 euro binnen twaalf maanden moet haalbaar zijn.

Tenslotte laat deze deal opnieuw zien dat de vaderlandse biotechsector international zeker een woordje meespreekt en er keer op keer in slaagt om miljardendeals te sluiten met de grote farma en biotech bedrijven uit de Verenigde Staten. Zie hieronder een treffend overzicht.

De vraag is wie de volgende gelukkige zal zijn. Beurskandidaat Merus misschien? Wordt het toch nog een leuke kerst! Fijne feestdagen iedereen.

Deals in biotech tussen NL en de VS

overnamekandidaten biotechnologie


Marcel Wijma is partner en mede-oprichter van Van Leeuwenhoeck Institute Inc, een onafhankelijk research-instituut in Life Sciences. Op dit moment heeft Wijma geen beleggingen in beursgenoteerde aandelen in Nederland. De informatie in deze column moet niet gezien worden als een professioneel beleggingsadvies, of als een aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het betreft hier de mening van een onafhankelijke partij, zodat er als zodanig geen verantwoordelijkheid kan worden genomen voor de actie van anderen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Wijma

Marcel Wijma is partner en mede-oprichter van Van Leeuwenhoeck Institute Inc, een onafhankelijk research-instituut in Life Sciences. "Het is mijn doel om geïnteresseerde beleggers inzichten te verschaffen in de biotechnologie en hen te wijzen op interessante ontwikkelingen in deze snelgroeiende sector en veelbelovende onderne...

Meer over Marcel Wijma

Recente artikelen van Marcel Wijma

  1. mei '18 Pharming: Noblesse Oblige 2
  2. mei '18 ProQR: Het vizier op oogaandoeningen 1
  3. jul '15 Liever Nasdaq dan Euronext 1

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. Spreidstand 17 december 2015 19:22
    Marcel, je staatje klopt inderdaad niet. Check de feiten svp (van het Gala forum gehaald):

    AbbVie / Gilead
    Mijlpaalbetalingen: $1 miljard / $1,35 miljard
    Aanvangsbetaling: $250 / $300
    Bijdrage Ontwikkelingsactiviteiten: - / 20% = $40 miljoen (op basis van totale uitgave 20% * $200 mln. Fase 3/4?)
    Royalties: 12-22% / 20% en oplopend
    Co-promotie: Benelux / Benelux+Frankrijk+GB+Duitsland+Italië+Spanje (50/50 winstdeling)
    Bijdrage kapitaal Galapagos: - / $425 miljoen tegen €58 per aandeel

    Daarnaast: de 150 miljoen die je noemt zijn al door Abbvie aan Gala betaald voor fase2 en vormden geen onderdeel meer van de afgeblazen deal voor fase 3 en verder.

  2. leeuwenhoeck 17 december 2015 20:28
    De deal van AbbVie en Gilead zijn vergeleken bij moment van aankondiging.

    Ik verwijs naar het persbericht van GLPG destijds inzake de deal met AbbVie (voorheen Abbott) in 2012:

    www.glpg.com/docs/view/882a8de6-en

    De inkomsten bij GLPG van het aandelen belang dat Gilead neemt zie ik als onderdeel van de upfront betaling.
    Upfront van Abbvie was destijds USD 150m, de USD 200m was onderdeel van milestone payment schedule

    Graag onderbouwing van die 12-22%. Waar komt dat vandaan?

    Groeten,

    Marcel
  3. [verwijderd] 17 december 2015 21:28
    Esperite is de volgende. Ze hebben door de overname van Genoma nu ook echt iets te produceren. De R&D activiteiten en de vele investeringen beginnen hun vruchten af te werpen hetgeen we in de afgelopen bedrijfsverslagen hebben kunnen zien hebben kunnen zien. Esperite kan wel eens de verassing van 2016 worden. Weerstand bij 2,30, steun bij 1,93. Bij een slotstand boven de 2,30 zeker koopwaardig.
  4. ljjls 18 december 2015 14:57
    quote:

    TA Frank schreef op 17 december 2015 21:28:

    Esperite is de volgende. Ze hebben door de overname van Genoma nu ook echt iets te produceren. De R&D activiteiten en de vele investeringen beginnen hun vruchten af te werpen hetgeen we in de afgelopen bedrijfsverslagen hebben kunnen zien hebben kunnen zien. Esperite kan wel eens de verassing van 2016 worden. Weerstand bij 2,30, steun bij 1,93. Bij een slotstand boven de 2,30 zeker koopwaardig.
    Laat die TA maar weg, ze zijn ook nu koopwaardig obv de andere argumenten.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links