Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Fragiel

De handelssessie gisteren in Europa was er één van betrekkelijke rust. De stieren kregen de kans om na te denken over de klappen die zij in de afgelopen dagen opliepen. De beren verzamelden waarschijnlijk nieuwe krachten om hun vervolgstappen te bedenken.

Vanuit technisch oogpunt blijft het huidige koersbeeld onveranderd fragiel ogen. Een nieuwe aanzet voor een beweging richting het eerste richtpunt rond 327 lijkt vandaag voor de AEX het meest waarschijnlijke scenario.

Voor de Eurostoxx 50 impliceert het huidige marktbeeld een daling naar 2750 in eerste instantie. Zoals aan het begin van deze week beschreven, kan in de grafiek van deze index een rising wedge koerspatroon worden ontdekt.

De breuk hiervan duidt op de start van een nieuwe, neerwaartse beweging. Overigens, het niveau van 2750 is slechts een eerste richtpunt. De trendmatigheid van de koersbeweging sinds begin 2004 is vele malen belangrijker, dan die kan worden berekend aan de hand van het bearishe koerspatroon. Onder 2750 komt 2710 in beeld.

Voor de DAX geldt dat zodra deze index onder de zone 3915 duikt, wat mogelijk is gezien het huidige, technische marktbeeld, in de komende dagen rekening mag worden gehouden met een verdere daling van nog eens 100 indexpunten naar de zone net boven 3800.

BNP Paribas: 47,10 euro
De grafiek van de Franse bank BNP Paribas biedt momenteel een aantal interessante, technische aanwijzingen die duiden op verzwakking in de komende periode. Wordt het koersverloop in de maand juni bekeken, dan kan daarin een dubbele topformatie worden ontdekt. Aan het einde van de vorige week dook het fonds onder de reactiebodem van 14 juni.

Deze daling indiceert dat het aandeel onderweg is naar de horizontale steun rond 47,10 euro. Dit is echter maar de helft van het verhaal. De zone rond 47,10 euro is cruciaal voor de bank. Het koersverloop in juni kan namelijk ook op worden gevat als de vorming van een rechterschouder in een groot hoofd-schouderkoerspatroon.

De stijging van halverwege april vormt het hoofd en de zone 47,10 euro kan aangemerkt worden als de neklijn van dit patroon. Een daling hieronder verzwakt het technische beeld van BNP Paribas aanzienlijk. Mocht de koers inderdaad onder deze steunzone zakken, dan mag u een nieuwe update verwachten.


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Woordenboek
Klik hier voor de TA-begrippenlijst

Fundamentele analyse
Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Jacques Potuijt

Technische Analyse
Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Gökhan Erem & Geert Jan Nikken

Forum
Discussieer mee op het Eurostoxx 50 Forum

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert Jan Nikken is technisch analist bij Fortis Bank Global Markets. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Fortis en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op nikken@iex.nl.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente columns van Geert-Jan Nikken

  1. sep '08 TA: Route 666 goud 68
  2. dec '07 In de aanval 267
  3. apr '07 TA: Adieu 168

Gerelateerd

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

  1. BNP Paribas 32,600 19 okt
    +0,395
    +1,23%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare