Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nieuwe schuldencrisis

De BIS (Bank of International Settlements), de bank der centrale banken, heeft net haar kwartaalrapport gepubliceerd. Boordevol informatie, droge data en analyses, die de macro-analist niet mag overslaan.

Nog een reden om de BIS-rapportages en papers niet te negeren, is dat de organisatie voor de crisis van 2008-2009 ook verschillende waarschuwingen had afgegeven. Een saillant detail, is dat de centrale banken toen geen vuiltje aan de lucht zagen, terwijl de board (en eigenaren) van de BIS uit vele van deze centrale bankiers bestaat, maar dat is wellicht een onderwerp voor een andere column.

Vandaag licht ik het BIS-stukje over dollarschulden van opkomende markten uit.

Veeg teken

Allereerst kon ik niet anders dan bemerken dat er veelvuldig werd gewaarschuwd dat de gepresenteerde cijfers zeer waarschijnlijk geflatteerd zijn (met andere woorden, de dollarschulden liggen nog hoger dan gerapporteerd) en dat de risico’s die aan deze dollarschulden zijn verbonden, hoger zijn dan velen denken.

Als dit soort waarschuwingen zo vaak worden geuit in een relatief kort rapport en door een dergelijk instituut, dan is dat toch wel een veeg teken te noemen.

Dollarschulden

De vraag is natuurlijk waarom beleggers zich zorgen zouden moeten maken om dollarschulden van opkomende markten. Allereerst omdat het bedrag nou niet bepaald klein te noemen is, namelijk 9,8 biljoen dollar, ofwel 9800 miljard dollar. Daarvan staat 3,8 biljoen dollar uit bij twaalf opkomende markten.

Verder is de hoofdoorzaak van de toename in dollarschulden bij opkomende markten, de carry trade, aan het imploderen. Volgend de BIS kan 2,7 biljoen dollar verklaard worden uit handel; een groot gedeelte van het (geflatteerde) restant (7,1 biljoen dollar) is zeer waarschijnlijk toe te schrijven aan deze carry trade, waarvan het grootste gedeelte terecht is gekomen in opkomende markten.

Dat de BIS dit toegeeft en wijt aan het centralebankbeleid van de VS (quantitative easing), is trouwens opmerkelijk te noemen.

Carry trade?

Ik heb vaker op de carry trade gewezen, dus hier volgt in het kort een beschrijving. Een carry trade vindt plaats wanneer beleggers in een muntsoort lenen met en lage rente (dollar) en uitzetten in een muntsoort met een hoge rente of rendement (Braziliaanse real, Chinese yuan et cetera).

Waar de belegger 1% betaalt op de aangegane dollarschuld, krijgt hij zo het vijfvoudige op de investering. Het verschil, zeg 4% is dus pure winst waar niets voor gedaan hoeft te worden.

Als dan ook de dollar verzwakt versus de munt waarin belegd wordt (stel de Braziliaanse real) dan is het dubbel feest, want de lening wordt hierdoor minder waard en de investering juist meer.

BIS-alarm gaat af

De BIS vreest dat nu de Fed haar beleid lijkt te gaan wijzigen (rente verhogen, stopzetten QE), deze dollarschulden problemen gaan veroorzaken. Door de aansterkende dollar, is de opgezette carry trade aan het verzuren omdat de achterliggende lening dus meer waard wordt, terwijl de investering juist minder waard wordt (doordat bijvoorbeeld de Braziliaanse real door het putje gaat).

Als nu ook nog eens de rente op de dollarlening omhoog gaat, dan is die dus ook duurder om aan te houden. Kortom, lening wordt meer waard, rentekosten op lening omhoog en investering wordt minder waard.

Hierdoor kan een wijziging van het Fed-beleid tot grote problemen leiden bij de opkomende markten en, dientengevolge, bij de schuldverstrekkers. En u raadt het al, deze schuldverstrekkers zijn met name Westerse banken, pensioenfondsen, verzekeraars en andere beleggers.

Dit is dus de reden dat de (Nederlandse) belegger er goed aan doet om dit verhaal nauwlettend in de gaten te houden. Als de Fed doorzet dan zal het ongedaan maken van de carry trade versnellen, met een zeer grote kans op een schuldencrisis voor de opkomende markten.

Rugnummers

De BIS noemt de top-12 landen waar het gros van deze dollarschulden uitstaan (van groot naar klein): China, Brazilië, Rusland, Mexico, Turkije, Indonesië, Korea, India, Chili, de Filippijnen, Maleisië en Zuid-Afrika.

De economische inter-connecties tussen deze landen zijn dus een extra reden van zorg, aangezien het de vicieuze cirkel kan versterken. Als een belegger inderdaad een kentering in het monetaire beleid verwacht van de Fed, dan doet hij er goed aan om blootstelling aan deze landen, en de schuldverschaffers aan deze landen te vermijden.

De positieve kant van dit verhaal, voor de kortetermijnbelegger althans, is dat als de problemen bij opkomende markten te groot worden, de Fed wellicht de renteverhoging(-en) moet stopzetten en zelfs moet hinten op een nieuw QE-programma (QE4)(N.B. dan pas gooi ik mijn EUR/USD short dicht).

Dan kan de belegger wel weer in goed zeilweer terecht komen. Maar dan moet de belegger de komende storm wel overleven natuurlijk...


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. Moneyball 10 december 2015 19:19
    Alexander, al jaren lees ik je macro analyses. Al jaren lees ik ook argumenten die een financieel-economisch doemscenario onderbouwen. De conclusie van de artikelen, indien aanwezig, volgt door de selectie van data de vooringenomen visie, in plaats van dat deze een gevolgtrekking is uit een navolgbare wijze van dataverzameling en analyse. In de wetenschap noemt men dit ook wel observer bias. Een valide conclusie is dan uitgesloten. Nu hoeven hier geen wetenschappelijke verhandelingen te worden gepresenteerd, maar met de eenzijdige, vooringenomen en vasthoudende positie doe je - zeker in het licht van de empirische feiten - naar mijn bescheiden mening jouw analytische en discursieve vaardigheden tekort. Succes met schrijven waarvoor dank.
  2. @iPlof 10 december 2015 20:13
    Landen, bedrijven en personen zijn allemaal gigantische schulden aangegaan. De hieruit ontstane winst en rijkdom komt echter beperkt terecht, het grootste deel bij een kleine groep. De grote groep blijft zitten met de schulden, die in deze uitzonderlijke tijd van deflatie ook nog een relatief zwaarder worden.

    Op korte termijn is dit alleen op te lossen met nog meer schulden. Dit is wat we dus al zo'n 6 jaar aan de gang ziet. Op lange termijn wordt dat een wat moeilijker verhaal en dreigt dus een grote (schulden)crisis.

    Het alternatief, het weg inflateren van schulden zoals Draghi zijn strategie is, werkt (tot op heden tenminste) niet.
  3. forum rang 4 holenbeer 10 december 2015 20:16
    quote:

    Moneyball schreef op 10 december 2015 19:19:

    Alexander, al jaren lees ik je macro analyses. Al jaren lees ik ook argumenten die een financieel-economisch doemscenario onderbouwen. De conclusie van de artikelen, indien aanwezig, volgt door de selectie van data de vooringenomen visie, in plaats van dat deze een gevolgtrekking is uit een navolgbare wijze van dataverzameling en analyse. In de wetenschap noemt men dit ook wel observer bias. Een valide conclusie is dan uitgesloten. Nu hoeven hier geen wetenschappelijke verhandelingen te worden gepresenteerd, maar met de eenzijdige, vooringenomen en vasthoudende positie doe je - zeker in het licht van de empirische feiten - naar mijn bescheiden mening jouw analytische en discursieve vaardigheden tekort. Succes met schrijven waarvoor dank.
    Hear hear ...
  4. [verwijderd] 11 december 2015 07:51
    quote:

    Moneyball schreef op 10 december 2015 19:19:

    Alexander, al jaren lees ik je macro analyses. Al jaren lees ik ook argumenten die een financieel-economisch doemscenario onderbouwen. De conclusie van de artikelen, indien aanwezig, volgt door de selectie van data de vooringenomen visie, in plaats van dat deze een gevolgtrekking is uit een navolgbare wijze van dataverzameling en analyse. In de wetenschap noemt men dit ook wel observer bias. Een valide conclusie is dan uitgesloten. Nu hoeven hier geen wetenschappelijke verhandelingen te worden gepresenteerd, maar met de eenzijdige, vooringenomen en vasthoudende positie doe je - zeker in het licht van de empirische feiten - naar mijn bescheiden mening jouw analytische en discursieve vaardigheden tekort. Succes met schrijven waarvoor dank.
    Het verhaal klopt helemaal, alleen: die situatie is al het hele jaar aan de gang. De renteverhoging in de VS is al lang in die ellende ingeprijsd en de verzwakking van de dollar onlangs wijst er op dat het ergste leed al geleden is. Kom maar op met die oudjaarrally dus
  5. Heupie van Salland 11 december 2015 12:06
    quote:

    Moneyball schreef op 10 december 2015 19:19:

    Alexander, al jaren lees ik je macro analyses. Al jaren lees ik ook argumenten die een financieel-economisch doemscenario onderbouwen. De conclusie van de artikelen, indien aanwezig, volgt door de selectie van data de vooringenomen visie, in plaats van dat deze een gevolgtrekking is uit een navolgbare wijze van dataverzameling en analyse. In de wetenschap noemt men dit ook wel observer bias. Een valide conclusie is dan uitgesloten. Nu hoeven hier geen wetenschappelijke verhandelingen te worden gepresenteerd, maar met de eenzijdige, vooringenomen en vasthoudende positie doe je - zeker in het licht van de empirische feiten - naar mijn bescheiden mening jouw analytische en discursieve vaardigheden tekort. Succes met schrijven waarvoor dank.
    Het betreffende artikel is vlg mij juist een prima, authentiek goed geschreven artikel. Zoiets geeft relevante info, voor mij een bijdrage aan mijn meningsvorming. Gebaseerd op enkele importante feiten en essentiële macro factoren. Lees het goed en als je dit (net als ik) erkent; doe er eventueel wat mee, erken je het niet ook oké. Het is een analyse, geen dogma. Dank aan Alexander.
  6. z0n0p 11 december 2015 12:40
    "schulden die zijn aangegaan, moeten een keer worden afgelost" Je kunt ook schulden met nieuwe schulden aflossen, maar dat is precies de definitie van een ponzi-scheme. In westerse wereld sinds 2008 een ongekend financieel exeperiment: QE - rente manipulatie (rente wordt niet door de markt gedicteerd). Alleen als de economie groeit is er een uitweg. MAAR we worden geconfronteerd door marginale groei en als die er al is dan is er sprake van jobless growth: groei aangewakkerd in sectoren die geen banen genereren (financiele sector).
    En van duurzaamheid moeten we het ook niet hebben de komende 15 jaar. Er staat voor meer dan 100.000 miljard euro aan "fossiele assets" op de balansen van de banken. Dus een Energie Wende kunnen we ons financieel helemaal niet veroorloven zonder dat het huidige financiele systeem volledig door de zijn hoeven gaat. The only way out uit de schuldenberg en de scheve fossiele balans: hyper inflatie. Hoe dat er in NL en omgeving uit zal gaan zien, daar ben je niet nieuwsgierig naar!
  7. forum rang 4 holenbeer 11 december 2015 14:20
    quote:

    z0n0p schreef op 11 december 2015 12:40:

    The only way out uit de schuldenberg en de scheve fossiele balans: hyper inflatie. Hoe dat er in NL en omgeving uit zal gaan zien, daar ben je niet nieuwsgierig naar!
    Koop bitcoins nu het nog goedkoop kan. Inflatie euro in bitcoin is al begonnen ...
  8. Maan Arkenbosch 11 december 2015 15:33
    De kleine spaarder en pensioenfondsen/uitkeringen worden al enkele jaren bestolen via het negatieve rente beleid van Draghi/ECB. en de vermogens rendement heffing.
    Zogenaamd om de inflatie weer naar 2% te brengen, echter bedoeld om de armlastige zuidelijke E.U. staten van drukpersgeld
    te voorzien om zo waardeloze zuidelijke obligaties in Frankfurt op te slaan.
    Dit drukpers geld wordt aangewend om uitkeringen en pensioenen te betalen en heeft geen enkele toegevoegde waarde om
    het verdien-model te extrapoleren.
    Met het feitelijk failliete E.U. systeem wordt zijn doodstrijd uitgesteld, echter de uitkomst staat vast.
    Als bijverschijnsel is er momenteel een forse inflatie in de waarde van aandelen, onroerend goed, obligaties en de kapitaal goederen.
    Aangezien bepaalde diensten en goederen niet, of onvoldoende naar gewicht, in het mandje voor de berekening van het inflatie cijfer vertegenwoordigd zijn is het inflatiecijfer bewust en opzettelijk geflatteerd en daardoor onbetrouwbaar.
    Hierdoor zijn, kennelijk opzettelijk, financiële luchtbellen gecreëerd, welke alsmaar groter worden, om zo doende misbruik te kunnen maken via strenge knevel wetten.
    Het betreft op de eerste plaats de derivaten, en schulden bel en het eroderen van het monopoly geld welke via de mondiale valuta oorlog tot een giftige cocktail leidt.
    Uiteindelijk worden na verloop van tijd, met vrij waardeloos papiergeld de schulden van de overheden aan de(ECB) centrale bank(en) afgelost, waarbij de kleine spaarder, obligatie en pensioenfondsen op het slachtveld achterblijven.
    Dat hierdoor sociale onrust en mogelijk revolutie de kop op steekt is voor de ongekozen machthebbers en gelieerd groot-kapitaal/banken van ondergeschikt belang.
    Daardoor kunnen zij, zoals gebruikelijk, weer misbruik maken van een zelf gecreëerde toestand, om hun politie-staat en verlichte dictatuur weer verder uit te bouwen.
    Tenslotte is het E.U. verzekeringsstelsel, om banken runs te voorkomen een sigaar uit de doos van de spaarder/pensioenfondsen.
    Zij moeten de premie uiteindelijk ophoesten via afwenteling en verdoezeling binnen bank tarieven, terwijl het domino effect onbeheersbaar blijft.
    Wanneer de nu gemanipuleerde negatieve rente een bepaalde ondergrens bereikt, zijn banken runs, zeker als fysiek goud/zilver/platina gaat stijgen niet uitgesloten.
  9. forum rang 7 handyman6 14 december 2015 18:04
    USA rente omhoog,wegwezen uit de BRICS + kleintjes,das de boodschap,toch?
    Dit soort brede analyses met gevolgtrekkingen hebben deze columnist dit jaar de trofe bezorgd.Das dus verdiend ook!
    H6
    Ps. Komt die renteverhoging er überhaupt wel? Het nieuwe verdienmodel van Banken is negatieve rente: u betaalt voor lenen ,maar nu ook ,oplopend,voor stallen op rekening bij hun,das het plan.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links