Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bazookavermoeidheid

Bazookavermoeidheid

Donderdagmiddag weten we meer. Gaat de ECB zijn beleid voortzetten waarbij spaarders en uiteindelijk ook beleggers worden uitgeknepen ten behoeve van schuldenaren? Het ziet er wel naar uit.

Officieel is het doel duidelijk. De ECB heeft het mandaat de inflatie rond 2% te brengen in de Eurozone. Dat beleid is weinig succesvol. Nu al bijna drie jaar ligt de geldontwaarding eerder bij 0% dan bij 2%. In het bedrijfsleven zou een falende strategie, want daarvan mogen we toch wel spreken, twee gevolgen kunnen hebben.

De eerste is dat het beleid na een diepgaande analyse over het gebrek aan succes van de strategie wordt aangepast. Een tweede mogelijkheid is dat de verantwoordelijke personen, in ieder geval ECB-president Mario Draghi, deemoedig ontslag neemt en erkent dat het beleid gefaald heeft.

Zoveelste bazooka

Beide scenario's zullen zich morgen niet voordoen. De ECB zal verdere stimuleringsmaatregelen aankondigen, de zoveelste bazooka. Of de financiële markten even enthousiast zullen reageren als de voorgaande keren, is de vraag. Er zal een zekere bazookavermoeidheid kunnen optreden.

Maar zelfs als de markten een nieuwe opwaartse beweging maken, is er wat mij betreft geen vreugde aangaande het beleid van Draghi en consorten. Waarom blijft de ECB bij zijn beleid van voortgaande monetaire verruiming? Het is zeer waarschijnlijk dat niet de lage inflatie, maar een andere doelstelling de leiddraad voor de maatregelen is.

Die andere doelstelling is het zo lang mogelijk dragelijk doen zijn van de Europese schuldenlast, met name die van de zuidelijke lidstaten. In de tussentijd zouden hervormingen er voor kunnen zorgen dat de schuld aldaar op lange termijn houdbaar is. Het is echter zeer de vraag of de hervormingen, zeker nu de huidige economische groei een zalvende werking heeft, tot stand komen.

Marijnissen zou trots zijn

Het recente negatieve oordeel van de Europese Commissie stelt in dit opzicht bepaald niet gerust. Het actuele ECB-beleid wordt gefinancierd door de andere kant van het schuldenprobleem: de spaarders en beleggers. Met name risicomijdende beleggers krijgen nauwelijks, geen of zelfs een negatieve vergoeding over hun spaargeld.

Er is sprake van een herverdelingsoperatie van vermogen waar de SP alleen maar van kan dromen. Als het ECB-beleid in de vorm van een fiscale operatie was opgezet, zou het draagvlak voor een dergelijke operatie nihil zijn. Ondertussen zorgt het beleid niet voor de gewenste geldontwaarding in de reële economie.

Hoe denken de beleidsmakers bij de centrale bank dat een nog lagere rente de consumptie en investeringen significant kunnen stimuleren? Het enige wat wordt gestimuleerd zijn de financiële markten. De aandelen- en vooral obligatiekoersen stijgen naar recordhoogte. Dat heeft indirect natuurlijk een zeker positief effect op de economie.

Bellenblazen

Het is echter de vraag of het blazen van bellen als belangrijkste bijdrage om de economische motor op gang te brengen, wel zo gelukkig is. Zelfs zonder de vraag te stellen is het antwoord duidelijk. Naast het feit dat het beleid onrechtvaardig (grote herverdeling spaargeld naar schulden) en ineffectief (geen prijsstijgingen) is, zal het beleid ook onvermijdelijk tot problemen leiden.

Ik maak mij met name zorgen over onze pensioenfondsen. Zij hebben de afgelopen jaren al flink te lijden gehad onder het ECB-beleid. De rendementen op het belegde vermogen waren de laatste jaren beslist niet slecht. Volgens onderzoeksbureau First Pensions behaalden de beste pensioenfondsen over de periode 2007-2014, dus inclusief krediet- en eurocrisis, een rendement van circa 9% per jaar.

De beste fondsen zijn die welke na verrekening van de verplichtingen (het relatieve rendement), de hoogste score behaalden. Dan blijkt dat van alle pensioenfondsen alleen die van ABN Amro een klein positief resultaat (+0,7% per jaar) liet zien.

Dekkingsgraden lopen gevaar 

Bij alle andere pensioenfondsen stegen de verplichtingen meer dan het rendement op vermogen. Die verplichtingen stegen zo hard vanwege de sterk gedaalde rente. De best presterende fondsen blijken hun renterisico het meest te hebben afgedekt. Het gevaar is, zeker bij de nu goed presterende fondsen, dat als (ooit) de rente weer gaat stijgen, forse dalingen van de dekkingsgraad ontstaan.

Het is niet onmogelijk dat een grote rentestijging (en vanaf bijna 0% is elke rentestijging al groot) gepaard gaat met flink dalende aandelenkoersen, zoals we vaker zagen in een periode van oplopende rente. Met name pensioenfondsen die dan nog steeds hun renteverplichtingen hebben afgedekt, worden dan hard getroffen.

In dat scenario wordt een negatief resultaat op zowel obligaties (of rentederivaten) als aandelen behaald. Weer geen leuk vooruitzicht voor de deelnemers aan onze pensioenfondsen. Met dank aan het onverantwoordelijke beleid van de ECB.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. MarcelTak 2 december 2015 13:30
    quote:

    howlowdowego schreef op 2 december 2015 13:04:

    'Er is sprake van een herverdelingsoperatie van vermogen waar de SP alleen maar van kan dromen'

    right. Het zijn natuurlijk vooral de minstbedeelden die hebben geprofiteerd van de opgeblazen aandelen- en obligatiemarkten. lol.
    Wat dacht je van de ultralage spaarrente? Het gaat mij om overheveling van vermogen (klein en groot) naar schulden.

    Vriendelijke groet,
    Marcel Tak
  2. [verwijderd] 2 december 2015 14:03
    quote:

    MarcelTak schreef op 2 december 2015 13:30:

    [...]

    Wat dacht je van de ultralage spaarrente? Het gaat mij om overheveling van vermogen (klein en groot) naar schulden.

    Vriendelijke groet,
    Marcel Tak

    De grote vermogens zitten niet met massa geld op spaarrekeningen.
    De grote vermogens zitten met hoogrentende obligaties, vastgoed en aandelen.

    De verwachte en fors grotere Bazooka van de ECB zal wellicht morgen aangekondigd worden en dat zou een forse duw in de rug van de beurzen moeten zijn.
  3. [verwijderd] 2 december 2015 15:50
    Eens met Marcel. Verborgen agenda is de schuldpositie van de zwakkere eurolanden. We hebben tijdens de crisis gezien hoe de rentes van deze landen kunnen oplopen en hoezeer de muntunie in gevaar was. Op zich een nobel streven. Helaas ontbreekt nu de tucht van de markt en wordt door diverse landen veel te weinig hervormd, waardoor het schuldenprobleem niet wordt aangepakt. In plaats dat men de diverse landen achter de broek zit, worden de vluchtelingencrisis en het opschroeven van de uitgaven voor veiligheid als steekhoudende argumenten gebruikt om de afspraken in het S&G-pact weer te laten versloffen. Die lage renteomgeving kan nog wel eens erg lang gaan voortduren. Misschien dat het pas kan worden losgelaten als er eurobonds zijn. Het zou me niets verbazen als dit de verborgen agenda van de Zuidelijke staten is. Ik hoop echter dat Duitsland en gelieerde staten hier een stokje voor gaan steken. In de tussentijd is de lage renteomgeving funest voor spaarders en gepensioneerden. Ik kan me voorstellen dat zij hun bestedingen beperken.
  4. [verwijderd] 2 december 2015 16:01
    Tja, Centrale Banken;
    - kapitaalvernietiging,
    - kredietinflatie,
    - monetaire impotentie (teruglopende 'money multiplier')
    - centraal geleide kapitaalstromen (indirecte sturing aka 'follow the leader')
    - ontwrichting risicopercepties,
    - toename liquiditeitsrisico's,
    - indicatorenperversie (slecht nieuws = goed nieuws),

    Bubbels kunnen we pas achter definiëren toch?
    - het niet-opblazen van bubbels (kapitaal + vastgoedmarkt),

    Jaaaah, die Centrale Banken.
    Redders (in kangaroeland).
  5. [verwijderd] 2 december 2015 16:20
    Goed bezig Steven O. Mooie samenvatting.

    Het verhaal van Marcel Tak komt een beetje hulpeloos over. De ECB is slecht en we kunnen er niets aan doen en onze pensioenfondsen enzovoorts.

    Vervang die verslagenheidsmentaliteit en neem verantwoordelijkheid.

    Want zolang je als persoon niet de verantwoordelijkheid draagt van je financiële gezondheid zal niemand anders dat voor je doen.

    Ben je het gestuntel beu van een ECB, ga short en koop goud of zilver. En dan maakt het niet uit wat de prijs doet want je hebt het in handen en de prijs is slechts perceptie, vooral de fiat-prijs.

    Keep it real. Real friends, real skills, real wealth.
  6. z0n0p 2 december 2015 17:54
    Eind 2016 is er dadelijk 1.500 miljard verbrand zonder dat het inflatie heeft opgeleverd of economische ontwikkeling/groei. Het geld is de beurs opgerommeld en niet in de echte economie terug gekomen. Omgerekend per inwoner van de €-zone komt het neer op 73 miljard. Dat had NL ook kunnen gebruiken voor lastenverlichting, investeren in technologie en duurzaamheid (werkgelegenheid), en repareren van de rendementen van de pensioenfondsen. Wat "kopen" we voor een opgeblazen balans van de ECB. Als die ontploft dan zijn de rapen echt gaar.

    Rente kan niet meer omhoog omdat dan FR, SP en IT direct door hun hoeven gaan.

    Nog zoiets: er staat voor 100.000 miljard aan assets in de fossiele brandstof industie op de balansen van banken. Een Klimat Wende kunnen we ons dus financieel helemaal niet veroorloven. Dan gaan banken collectief kapzeisen. O, ja er is 1 uitweg: hyper inflatie. Alle schulden en waarde van assets verdwijnen als sneeuw voor de zon. En volgens mij gaat dat 'm worden, met alle SHIT die daar mee gemoeid is/gaat. De eersten die dan met pek en veren op de stapel moeten zijn de centrale bankiers.
  7. [verwijderd] 2 december 2015 22:16
    Dit hebben we eigenlijk toch nog niet eeder gezien, de FED die maar blijft verkrappen en de ECB die maar blijft verruimen. Ik ben wel benieuwd hoe dit af gaat lopen en of de Euro straks minder waard zal zijn dan de dollar want die kant lijkt het op te gaan.

    En ik denk inderdaad dat wij het hele verhaal niet kennen, dat de schuldpositie van het zuiden dusdanig slecht is dat er maar iets hoeft te gebeuren om de rentes weer omhoog te stuwen net als eerder al in 2012 is gebeurd en de vraag is of de euro zo'n klap een tweede keer zal overleven, alle reddingsmiddelen zijn nu wel zo'n beetje opgebruikt.

    Op Zerohedge las ik wel een interessant stukje hierover:

    quote:

    schreef:

    Yes, Mario Draghi and his ECB successors can print and monetize for another decade, but not without the euro suffering a huge devaluation. Absent major reforms, the euro will continue to “adjust.”

    Right now, European leaders seem quite comfortable with the euro eventually falling to US dollar parity. But what happens when the euro is at $.80 to the dollar? Does Europe want to go down that rabbit hole another 25%?
    Die vraag begin ik mezelf nu ook te stellen. Gaat de Euro straks een tweede Roebel worden en heeft het alleen nog maar de waarde van het papier waar het op gedrukt is. De olieprijs is nu toch wel laag daar zal het probleem niet liggen, maar wat als die straks gaat stijgen en ik betaal ineens 2 euro voor een liter bij de pomp? Hebben we dan eindelijk de inflatie waar Draghi zo op hoopte?
  8. z0n0p 2 december 2015 23:22
    Iedereen veronderstelt idd dat inflatie en loonstijging hand in hand gaan, maar dat is maar helemaal de vraag. Loonstijging van mensen in de publieke sector, uitkeringen en pensioenen gaan vermoedelijk niet gebeuren. Daar is namelijk geen geld voor. Dus 2% inflatie kan ook zomaar 2% koopkracht verlies betekenen. Voor klachten moet je in Frankfurt zijn.
  9. [verwijderd] 2 december 2015 23:33
    Beste Marcel,

    In het bedrijfsleven kennen we nog een derde gevolg en dat is vooral niet handelen op basis van kort door de bocht conclusies. Neem even Nederland als voorbeeld de inflatie komt dit jaar waarschijnlijk uit op 0,7% waarin verdisconteert de daling van de energieprijzen die geleid hebben tot een deflatie van meer dan 0,3%. Even kort door de bocht als de energieprijzen niet waren gedaald maar gewoon licht waren gestegen dan hadden we in Nederland een inflatie ruim boven de 1% en dat ligt dichter bij die 2% waar je het over hebt dan die 0%. Was de energieprijs gestegen dit jaar dan hadden we zelfs nog hoger kunnen uitkomen richting 1,5%.

    Intelligente mensen weten dat je Draghi niet de schuld moet geven van de sterk dalende olieprijzen. Kortom de conclusie dat het bazooka wapen van Draghi niet werkt is voorbarig en niet gebaseerd op een juiste interpretatie.

    Moet er wel bij vertellen dat ik niet direct wil suggereren dat het een succes is, maar ik geef Draghi nog wel voordeel van de twijfel ;-).
  10. Zilverduit 3 december 2015 00:06
    Fijn een draghi lover. Qe is niet echt ergens op gebaseerd. De vs moeten hun enorme fed bankbalans nog gaan afbouwen dat is maar afwachten. Draghi is uitmate onverantwoord bezig. Zoals eerder al geschreven komen noodzakelijke hervormingen nu op en veel teclaag pitje te staan. Als de zuidelijke economie niet concurrerender wordt nekt dst ons allemaal. Helaas hebben we de euro.
  11. gam gam 3 december 2015 10:11
    We follow a policy of “criticize by practice, and praise by name.” - Buffett

    Niks aan de hand mensen, gewoon geen rommel kopen. We proberen al jaren iets in Europa te vinden om te kopen want we wonen er nou eenmaal, maar het blijft heel moeilijk, dus we beleggen voornamelijk in de VS.
  12. @iPlof 3 december 2015 10:38
    Centrale banken bestrijden op een hele foute manier wat in de landenpolitiek al volstrekt fout gaat. Regeringen moeten niet eens hervormen maar keihard saneren. Daar heeft niemand zin in want is politieke zelfmoord. Daarom sinterklazen we door met onrealistische pensioenen, ambtenarensalarissen, stijgende zorgkosten en steeds verder oplopende staatsschulden. De centrale bank faciliteert dit met extreem lage rente en liquiditeit. Extreem bang (en terecht) dat volstrekt de pleuris uitbreekt als zij dit af zouden bouwen.
  13. gam gam 3 december 2015 11:10
    Het systeem met de FED in de VS lijkt beter te werken dan het gedoe hier met Brussel en de ECB. Als daar nou eens serieus naar gekeken zou worden... Helaas zijn de mensen die dat zouden moeten doen daar niet toe in staat, wegens te softe opleiding (Erasmus "universiteit" e.d.) en gevestigde belangen die de onderzoekjes betalen.

    In de VS heb je ook staten waar constant geld bij moet, dus in principe is dat het probleem niet.
  14. ljjls 3 december 2015 11:25
    quote:

    howlowdowego schreef op 2 december 2015 13:04:

    'Er is sprake van een herverdelingsoperatie van vermogen waar de SP alleen maar van kan dromen'

    right. Het zijn natuurlijk vooral de minstbedeelden die hebben geprofiteerd van de opgeblazen aandelen- en obligatiemarkten. lol.
    Kun je dat even uitleggen? Denk het niet
  15. ljjls 3 december 2015 11:31
    Het is niet Draghi, het is de politieke elite die dit doet. Tijd voor een revolutie binnenkor? Dit gaat ergens fout. En achteraf stelt men dat vast en probeert er lering uit te trekken. Dat laatste is erg lastig, want de oerdrang van de slimmen en sluwen gaat altijd naar een kant: jezelf bevoordelen ten koste van anderen, dat zit in de natuur ingebakken.
  16. [verwijderd] 3 december 2015 11:45
    quote:

    plof® schreef op 3 december 2015 10:38:

    Centrale banken bestrijden op een hele foute manier wat in de landenpolitiek al volstrekt fout gaat. Regeringen moeten niet eens hervormen maar keihard saneren. Daar heeft niemand zin in want is politieke zelfmoord. Daarom sinterklazen we door met onrealistische pensioenen, ambtenarensalarissen, stijgende zorgkosten en steeds verder oplopende staatsschulden. De centrale bank faciliteert dit met extreem lage rente en liquiditeit. Extreem bang (en terecht) dat volstrekt de pleuris uitbreekt als zij dit af zouden bouwen.
    sedert de gasbel heeft politiek den Haag irreëele verwachtingen geschept tav inkomen etc. bijna iedereen is daarin getrapt. een politicus die wel helder onder woorden brengt wat te doen hoeft niet te vrezen voor de pleuris.
  17. [verwijderd] 3 december 2015 12:25
    Ahhh gossie.. Die steenrijke pensioenfondsen en arme NL welgestelden krijgen een paar jaartjes wat minder rendement. Wat zielig zeg. Pffff, als je zo durft te praten dan heb je je focus een klein beetje compleet verkeerd staan. Wat wil je dan? Landen laten verzuchten onder een niet meer terug te betalen schuldenlast zodat onze - met geld aan alle kanten uit klotsende pakhuizen vol centen pensioenfondsen - een beter rendement maken. En jiet meer terug te betalen schuldenlast is overigens met alle gevolgen vandien, want uiteindelijk zijn wij, de belastingbetalers die voor de metldown van dat soort landen zullen moeten opdraaien.
    Egocentrisch en kortzichtig geschreven stuk. Wat is je alternatief meneer Tak?
  18. Maarten_75 3 december 2015 12:38
    het is wel ernstig te noemen dat we opnieuw stimulering nodig hebben terwijl de koers van de Euro al 20% lager staat dan een anderhalf tot twee jaar geleden. Zelfs bij deze koersen zijn we niet concurrerend met de rest van de wereld. De lonen stijgen al bijna 10 jaar niet meer en de bubble in de huizenmarkt is doorgeprikt. Men is nu de volgende bubbel aan het opblazen. De Amerikanen en Chinezen nemen ondertussen alle grote Europese bedrijven over, omdat de waarde hiervan uitgedrukt in Dollars of de Yuan behoorlijk zijn gezakt vanwege de dalende euro.

    Zodra de rente (ooit) verhoogd dient te worden blijken de schulden in Europa helemaal onhoudbaar en breekt de pleuris uit. Wat een stel prutsers daar in Frankfurt. Geert heeft gelijk, snel die gulden terug en stoppen met die Bullshit van de Euro!!
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links