Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Gezocht: niet-cyclische bedrijven

Beleggingsstrategie BNP Paribas Obam

In westerse landen kampen veel mensen met overgewicht terwijl in opkomende landen voldoende toegang tot voedsel en water nog niet voor iedereen een gegeven is. Bedrijven spelen daar op verschillende manieren op in.

Voor een belegger als BNP Paribas Obam vormt het een belangrijk thema dat voedingsmiddelenproducenten wereldwijd raakt. Wat maakt het thema Voedsel en water zo belangrijk voor Obam?

Fondsbeheerder Edwin Simon: “Binnen Obam zijn we op zoek naar bedrijven die minder afhankelijk zijn van de economische cyclus. Als het economisch minder gaat, zal men over het algemeen niet minder eten en drinken."

"Daarom kunnen aandelen binnen dit thema het zowel in opgaande als neergaande markten goed doen. Het speelt in op een aantal belangrijke ontwikkelingen: voedselschaarste, een groeiende middenklasse en veranderende eetpatronen.”

Hoe verhoudt het thema zich tot SRI-strategieën die inspelen op de duurzame trend binnen de voedselvoorziening?

Simon: “Eigenlijk heb je twee belangrijke trends binnen voedselvoorziening. De ene kijkt naar genetische modificatie, waarbij positieve eigenschappen aan een gewas worden gegeven waardoor bijvoorbeeld het verbouwen efficiënter wordt. De andere kiest liever voor puur; zoveel mogelijk biologisch. Beide kampen zijn groot."

"Vanuit SRI-perspectief is er met name discussie over de eerstgenoemde trend. Genetische modificatie brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Die wegen wij continu tegen elkaar af.”

Wat voor invloed hebben de momenteel lage grondstofprijzen op het thema voedsel en water?

Simon: “Lage prijzen voor landbouwproducten zijn niet per definitie slecht voor de economie. Boeren hebben minder te besteden, maar een lagere prijs betekent ook een verhoogde focus op efficiëntie."

"Wij zijn op zoek naar bedrijven die op dat gebied toegevoegde waarde kunnen brengen. Daar zullen boeren niet snel op bezuinigen. Een bedrijf moet een technologische voorsprong hebben, over de juiste patenten beschikken waardoor het voor concurrenten moeilijker is om toe te treden tot de markt.”

Op welke manier zien we het thema voedsel en water terug in de beleggingsportefeuille van Obam?

Simon: “Binnen agri hebben we met name blootstelling naar zaadveredeling, gewassenbescherming en landbouwmachines. Voedsel zie je vooral terug in voedingsproducenten, frisdranken en supermarkten. Water speelt op dit moment geen grote rol binnen de portefeuille.”

In hoeverre is er nog een rooskleurige toekomst voor frisdrankproducenten, gezien de groeiende focus op gezonde producten?

Simon: “Frisdrankproducenten spelen – net als fastfoodbedrijven – steeds meer in op de trend dat consumenten zich in toenemende mate richten op een gezonde levensstijl. De laatste jaren is er echter ook wat weerstand; moeten de bedrijven niet focussen op datgene waar ze sterk in zijn? Je komt tenslotte niet bij de McDonalds om gezond te eten."

Meer Beleggingsideeën van
BNP Paribas OBAM

Edwin Simon is fondsbeheerder van BNP Paribas OBAM. De fondsbeheerders van BNP Paribas OBAM laten u graag zien waar volgens hen wereldwijd de beste beleggingskansen liggen en hoe zij hier op inspelen.


Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Investment Partners.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links