Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Arcelor Mittal is schroot

Het is publiekslieveling numero uno, maar begrijpen doe ik het niet. Het bedrijf zit al tijden in de hoek waar de klappen vallen, maar de particuliere belegger is telkens weer bereid een gokje te wagen door Arcelor Mittal-aandelen te kopen.

In deze column de belangrijkste reden waarom Arcelor nog niet uit de problemen is. Zoals hieronder te zien is, zit het aandeel al vier jaar in een neergaande trend. Er is in die tijd geen enkele serieuze uitbraakpoging geweest.

Het aandeel heeft een van de meest consequente dalingen laten zien die ik ken. De trend duurt nu al zo lang, dat er echt spectaculair nieuws nodig zal zijn om deze trend te breken. Enige positieve, en dan neem ik een ruime interpretatie, is dat het aandeel dicht tegen de onderkant van de neergaande trend zit.

TA Arcelor Mittal

Shorten?

Een rebound is natuurlijk altijd mogelijk en dan is het ook gelijk met een dubbelcijferig percentage. Voor de speculant is dit soort volatiliteit altijd interessant, maar voor de particuliere belegger lijkt het mij teveel van het goede.

Als je al iets zou kunnen bedenken voor deze categorie beleggers, dan is het wachten tot Arcelor de bovenkant van het neergaande trendkanaal bereikt om het vervolgens te shorten. Immers, the trend is your friend, nietwaar?

De zakenbank Goldman Sachs is net met en staalrapport gekomen en dat is nu niet bepaald positief, zeker niet voor Arcelor. Volgens de bank liggen de consensus schattingen zeker 50% te hoog.

China van groot belang

Reden hiervoor zijn dat China een veel grotere verslechtering laat zien dan velen verwachten. Waarom China zo belangrijk is in staal (en andere grondstoffen) is hieronder te zien. Gezien China verantwoordelijk is voor bijna de helft van alle staalconsumptie, is de situatie aldaar dus zeer van belang.

China

De enorme toename in SHFE (Shanghai Futures Exchange)open interest in de metaalsector wijst op een verdere economische afzwakking en prijsdaling in de metaalsector. Over de laatste vijf jaar bleek deze indicator uiterst nauwkeurig.

En China is niet het enige land wat het nu economisch wat minder gaat; andere opkomende landen en ook Japan (zevende recessie sinds QE) en de VS beginnen duidelijk te verzwakken. De prijzen voor internationaal vrachtvervoer zijn nog verder gedaald, wat het beeld van een vertragende wereldeconomie onderschrijft.

Weigeren vaart te minderen

Maar vraaguitval is niet het enige waar de sector last van heeft, want de investeringsboom in de sector begint zich nu goed af te tekenen; het wordt steeds duidelijker dat er veel te veel capaciteit is en dat de industrie veel meer moet doen om deze te reduceren.

De grote jongens zoals Rio Tinto, weigeren echter vaart te minderen, omdat ze zo minder efficiënte producenten uit de markt willen duwen. Volgens Iron Ore Research Pty. Is het enige lichtpuntje dat een strenge winter de staalcapaciteit in het noorden negatief kan beïnvloedden.

Het probleem met de overcapaciteit lost zich normaal vanzelf op, maar met de Rio’s van deze wereld die voor marktaandeel (en schaalvoordeel) gaan en met de Chinese geleide economie die niet altijd winstgevendheid najaagt, zal het probleem eerst nog verergeren.

Dumping

Sommigen experts spreken van zelfs van dumping, wat zoveel betekent dat de politiek er zich mee gaat bemoeien. Aan nieuwsflow geen gebrek in ieder geval. Een ander probleem vormen de vele schulden in de sector.

Veel bedrijven hebben flink geleend voor overnames en capaciteitsuitbreiding. Nu de resultaten tegenvallen, begint het bij sommige spelers wat knellend aan te voelen. Het grappige is dat teveel schulden in eerste instantie juist leidt tot meer productie.

Immers, de producenten proberen in ieder geval de lonen en rente te kunnen verdienen om vervolgens te hopen op marktherstel. Maar dat marktherstel laat al jaren op zich wachten. Links en recht beginnen de balansen van veel staalbedrijven te kraken.

Negatief potentieel

Zo maakt Goldman zich zorgen om Arcelor; het bedrijf zit nog onder het convenant van 4,25 net debt/ebitda (nu 3,5), maar er is maar weinig ruimte om teleurstellingen op te vangen.

Met dat in het achterhoofd, ziet de zakenbank dan ook eerder meer neergaand potentieel dan opgaand en handhaaft het haar verkooprecommandatie met een koersdoel van 3,90 euro. Iets waar ik mij wel in kan vinden.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 26 november 2015 15:50
    Je maakt geen duidelijk onderscheid tussen mijnbouwbedrijven en staalbedrijven. Rio Tinto is een mijnbouwbedrijf, dat ijzererts produceert. Arcelor is in de eerste plaats een staalbedrijf dat staal maakt van ijzererts. Maar Arcelor heeft ook eigen mijnen, dus het is een soort hybride. Een paar jaar geleden was het populair voor staalbedrijven om eigen ijzermijnen te kopen, omdat toen iedereen zich druk maakte of je nog wel voor een redelijke prijs erts zou kunnen krijgen in de toekomst, omdat de Chinezen alle erts opkochten. Het kan verkeren zeg maar.

    Neemt niet weg dat zowel in de erts als in het staal nogal wat overcapaciteit bestaat. De mijnen hebben enorm uitgebreid toen de ertsprijzen hoog waren en de Chinezen hebben veel te veel staalfabrieken gebouwd. Dus beide markten zullen het nog wel even moeilijk hebben. De conclusies kloppen dus wel.

    En besef wel dat je tegen een grote NederBelgische vermogensbeheerder zit in te schrijven. Dat kan consequenties hebben.
  2. Moneyball 26 november 2015 21:04
    quote:

    Alexander Sassen van Elsloo schreef op 26 november 2015 20:02:

    @Theo1 ebitda aan de mining kant gaat met 60% onderuit
    Tja, dat het niet goed gaat is evident. De koers is niet voor niets ook 60% gedaald in een jaar. Maar waarom hier zo eenzijdig nadruk op mining segment? Omzet daarvan zeer beperkt op gehele sales. Ebitda relatief meer, maar staalprijzen en vraag Europa, Nafta, Brazilie zijn de belangrijkste drijvers. In dat opzicht echt een ander bedrijf dan Rio Tinto waar je mee vergelijkt. Al met al een beetje kort door de bocht wat mij betreft. Niettemin bedankt voor je visie.
  3. [verwijderd] 26 november 2015 21:22
    Ik beleg voornamelijk op de beurs van Toronto en ben al enige tijd bezig om langzaam maar zeker een mooie portefeuille van mijnbouwbedrijven op te bouwen. Met name veel goud en zilvermijnen. Maar ook basemetals zoals koper en nikkel.

    Verder handel ik wat in grondstoffen met cfd's: www.cfd-handel.be/wat-is-een-cfd
  4. gerrit 69 26 november 2015 21:29
    quote:

    Dagelijkse Kost schreef op 26 november 2015 16:26:

    GS mag dan wel negatief zijn, maar stopt zich wel helemaal vol met AM-aandelen.
    Dat rapport van GS staat vol met negatieve overdrijvingen.
    GS koopt natuurlijk graag spotgoedkoop in en stuurt de koers om die reden naar de 3,90 euro.
    Overdrijven is ook een kunst en dat GS zich vol stopt met een negatief advies is dubieus.!
  5. [verwijderd] 26 november 2015 23:24
    quote:

    gold-up! schreef op 26 november 2015 21:15:

    Het is nu de kunst om de grondstoffenbedrijven er uit te kiezen die deze zware bearmarkt gaan overleven. De sterksten dus. Deze sector is zo cyclisch als de pest en wanneer de turn komt en je bent in de buurt van de bodem ingestapt, dan kan je waanzinnige rendementen maken.
    Welke fondsen heb je zoal op het oog?

    B.v. Vale SA, Gerdau, SID (Companhia Siderurgica Nacional).

    Success,

    Ozzy
  6. gam gam 27 november 2015 10:17
    Google eens wat op Buffett en EBITDA. Kun je lachen.
    En wat een geleuter over de trend. Om vervolgens over speculatie te beginnen. Alles wat over TA en trends gaat is automatisch speculatieve onzin. Begin eens met het lezen van The Intelligent Investor van Graham. Ik zag zelfs een vertaling in de boekwinkel met titel De Intelligente Belegger.
    Toevallig heb ik niet zo lang geleden een analyse gedaan voor MT en om MT aandeelhouders wat troost te bieden hier wat kerndata, ook al zet ik liever niet te veel positieve analyses op internet:

    Analyse 19 nov MT
    Veel ellende natuurlijk vanwege de slechte internationale markt voor commodities, maar hierdoor is het aandeel veel minder duur geworden. Omzet is nu het tienvoudige van de marktwaarde. Schuldpositie verbeterd. Free cash flow zelfs nog positief, grote upside als de markt weer aantrekt.
    Buy-below 5.10

    NB Dit is het goedkoopste AEX aandeel volgens mijn modellen. Door het kortzichtige verhaal hier zouden kleine beleggers afscheid kunnen nemen op een waarschijnlijk dieptepunt. Gewoon nog een paar jaar met rust laten mensen, lange termijn verwachting voor dit aandeel is bij de beste van de AEX.
  7. Voc 27 november 2015 15:35
    Mooi al die adviezen... van 3,90 tot 12,00 en dan de laagste van GS die zelf aandelen koopt en waarin AM een zetel heeft in het bestuur.
    Dit artikel is een persoonlijke visie, maar voegt weinig toe.
    De tijd leert het. Ooit gaat het weer omhoog en dan knalt het waarschijnlijk. Je moet alleen een heeeele lange adem hebben ;-)
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links