Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het is de economie, sukkels

De kredietmarkt is helemaal gek!

Iedereen kijkt naar Draghi en Yellen en gelooft dat zij het allemaal volledig onder controle hebben, maar uiteindelijk gaat het om de economie. Daarbij komt bij mij de vraag op: wat kunnen zij nog echt doen? En gaat dat het verschil maken?

Het weegt allemaal niet op tegen de risico’s van dit experiment. Want als de rente reeds laag is dan kan je hem wel negatief maken, maar wellicht veroorzaakt dat een heel ongewenst bijeffect, dat zo groot wordt en niemand voor mogelijk houdt.

Sowieso is de kredietmarkt nu al een tijdje helemaal gek, de grootste junk (slechte leningen) wordt naar de markt gebracht en als zoete broodjes door de beleggers opgepeuzeld.

Weer gekocht

Nu hebben we ook in 2007 gezien dat de zoektocht naar yield (rendement) zorgde dat banken allemaal zeer gevaarlijke obligaties op hun balans namen. Toen hadden we bijvoorbeeld CDO’s en gebundelde hypotheekobligaties op de balansen die zorgden voor een nucleair effect op deze balansen toen iedereen begreep wat voor producten dit eigenlijk waren.

Deze giftige rommel staat nu in bad banks en wordt soms weer gretig gekocht.

Vrijdag gaf ik een presentatie op de Beleggingsfair waarin ik wees op de toegenomen schulden en de situatie in China. Gelukkig was er na mij een expert (Peter Ho, hoogleraar Chinese Economie en Ontwikkeling aan de TU Delft) over de Chinese markt.

Storm voor de boeg

Hij gaf aan dat het niet goed gaat in de Chinese vastgoedmarkt. Er is te veel gebouwd met te veel overheidsgeld en veel bouwbedrijven staan er balanstechnisch slecht voor. Als dit daadwerkelijk klopt dan hebben we nog de nodige storm voor de boeg.

Sowieso zie ik steeds meer economen en analisten, het groeiwonder China naar fors lagere groei zetten. Kortom de happy day’s zijn daar waarschijnlijk over.

Ik hield dus een heel negatief verhaal en verwacht ook een grote correctie, toch ben ik er eerlijk in dat de EB-indicator op de AEX is nog positief en dus zou u als trendvolger nog long moeten zitten.

EB-indicator AEX

 

Ook De Twindicator heeft weer een long gegeven. Maar ik ben ook altijd een beetje contrair en dus zit ik als gokje short. Maar als de koers boven de 475 uitgaat, moet ik alsnog weer long. Een officieel shortsignaal komt pas onder de 454,21

Grafiek AEX Index

 

Ditzelfde plaatje is er nu ook voor de Franse CAC 40.

Grafiek CAC 40 Index

 

En saai genoeg is ook de EB-indicator op de Eurostoxx 50 nu weer long.

Grafiek Eurostoxx 50 Index

 

De Duitse DAX heeft door een hoger niveau neer te zetten zelfs een extra koopsignaal neergezet. Maar nogmaals ik ben dus even short omdat ik denk dat de angst en maatregelen tegen de terreur negatieve effecten hebben op ons uitgavenpatroon.

Het feit dat mensen als advies krijgen om binnen te blijven en niet naar grote evenementen te gaan is slecht voor het consumentenvertouwen. Helemaal in deze periode...

Twindicator DAX

 

Ondertussen heeft de Amerikaanse Russell 2000 midkapindex wel een verkoopsignaal en pas een stijging boven de 1178,72 geeft een koopsignaal.

Grafiek Russell 2000 Index

 

De Dow Jones heeft wel weer een koopsignaal gegeven

Grafiek Dow Jones Index

 

De Dow Jones Transport Index staat nog op een verkoopsignaal en daar hebben we een hamerpatroon (dus lager verwacht) maar als de koers onverhoopt toch hoger gaat krijgen we aldaar een koop.

Grafiek Dow Jones Transportindex

 

Dichter bij huis, ABN Amro

Vrijdag keek iedereen met argusogen naar de eerste notering van ABN Amro, onder de 18 was een mooie koers en dus was iedereen blij. Ik vind het aandeel persoonlijk weinig sexy en dus deed ik niet mee met de free lunch.

De IPO was een succes. Maar voor de markt was er een veel belangrijkere IPO in de VS en dit was geen succes. Een eerste kentering in de IPO-markt kan een heel negatief signaal zijn. Ik heb het over IT-bedrijf Square

Square zou eerst naar de markt komen op uitgifte prijs 13 dollar, uiteindelijk werd het 9 dollar en dus vloog de koers de eerste dag nog omhoog maar daarna zakte de koers direct in en voorlopig ziet het er niet goed uit.

Is dit de eerste IPO die de top van de markt gaat neerzetten? We zullen het zien hoe dit verder ontwikkelt.

Mijn tip

Op de beleggingsfair werd me steeds een tip ontfutseltd en hoewel ik ooit van Michael Kraland heb geleerd dat tips alleen voor obers zijn ? kwam ik toch met First Solar. Het is een zonnencelbedrijf en hoewel de aandacht voor het milieu soms ook een hype lijkt is dit bedrijf maar 9 keer de winst. U koopt ze op 54,40 dollar

Grafiek First Solar

 

Nog leuker is dat u op dit aandeel (FSLR) ook een call kunt verkopen. Als u nu de call uitoefenprijs 60 op 15 januari verkoopt krijgt u voor deze twee maanden 1,50 premie. Als de aandelen niet opgevraagd worden is dat bijna 3% in twe maanden als ik dat extrapoleer.

Worden de aandelen wel opgevraagd dan verkopen we op 61,50 en hebben dus 7,10 dollar winst (ongeveer 13%). Natuurlijk kunt u ook een call verkopen op december (24 dec) als u dan de uitoefenprijs 58 verkoopt op 1,25 dollar, dan heeft u ook best een leuk rendement voor een maandje.

U ziet direct waarom ik ABN Amro niet koop voor het dividend.

Grafiek volatiliteitsindex VIX

 

Nog even afsluitend kijk ik naar de VIX en ik zie dat die weer laag staat en dus dat een gokje wagen in het kopen van een call of put interessant is bij deze lage volatiliteit en omdat iedereen hoopt op een eindejaarsrally gok ik juist op het tegenovergestelde en koop ik puts.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 november 2015 10:37
    Cees schreef:" De Dow Jones Transport Index staat nog op een verkoopsignaal en daar hebben we een hamerpatroon (dus lager verwacht) maar als de koers onverhoopt toch hoger gaat krijgen we aldaar een koop."
    Ik val over het woord "onverhoopt". Welk normaal mens kan er op tegen zijn dat de koers van deze index omhoog gaat, want dat is dan toch een teken dat het (weer) beter gaat. Een teken van vooruitgang dus, en daar kun je toch niet tegen zijn.
  2. Back 23 november 2015 11:04
    quote:

    Leve de Beurs schreef op 23 november 2015 10:37:

    Cees schreef:" De Dow Jones Transport Index staat nog op een verkoopsignaal en daar hebben we een hamerpatroon (dus lager verwacht) maar als de koers onverhoopt toch hoger gaat krijgen we aldaar een koop."
    Ik val over het woord "onverhoopt". Welk normaal mens kan er op tegen zijn dat de koers van deze index omhoog gaat, want dat is dan toch een teken dat het (weer) beter gaat. Een teken van vooruitgang dus, en daar kun je toch niet tegen zijn.
    Dus het stijgen van overbodige consumptie die onze wereld gebracht heeft waar die nu staat, is voor jou vooruitgang? Wat heet een normaal mens?
  3. frank2you 23 november 2015 14:07
    Ach die Cees....voorspelde een AEX koers van 250 dit jaar (zie column dec. 2014)maar we gaan weer richting 500. De enige die het hier op IEX redelijk doet is Bas ..... de rest lult maar wat (meestal in hun eigen straatje.......zijn eigen Todays promootte een tijdje geleden het systeem van beurstrading AEX met een rendement van >300% in 2014. De uitkomst : binnen 3 maanden was je je inleg kwijt geweest met dit systeem. En Todays...die waren de lachende derde.
  4. knax63 23 november 2015 14:21
    beleggers zijn net mensen met greed en fear.

    Er is een correlatie tussen beurs en economie, maar soms is die ver te zoeken door dat we irrationeel handelen. dan moeten we als beleggers net zo leuk mee doen met irrationeel denken, want dan weet je wat de beurs gaat doen binnen bepaalde waarschijnlijkheden.
    Op de top zijn we veel te optimistische en op de bodem zijn we te pessimistisch.
    Uit dit verhaal haal ik dat we misschien wel ergens bij een top zitten.... met verhoogde kans op wat daling.

    shell gaat weer wat omhoog vandaag en trekt aex met zich mee.

    Ik heb van een hele goede guru eens gehoord dat eigenlijk niemand het weet en dat het allemaal draait om waarschijnlijkheid dat iets optreedt. maar onze liniaire hersens kunnen dat niet alle maal.

    Ieder bedrijf promoot waar hij of zij ingelooft en krijgt de resultaten na afloop. En daar is Cees Smit geen uitzondering op.
    Voor mij niets nieuws onder de zon.
    Het jaar is nog niet afgelopen dus het kan nog steeds en ik geef het wel een kans!
    en anders in jan 2016 en feb 2016 weer een kans. 3 kansen op een rij. succes allemaal.
  5. forum rang 6 ttroo 23 november 2015 15:16
    Ja Cees, zo snel gaat het. Twee weken geleden nog verkoopsignalen, nu koopsignalen. Ik ben vandaag short gegaan op een Amerikaanse index. Ik ben benieuwd. Voorlopig gebeurt er nog niet veel, want de beurzen gaan zo voor de echte beurshandel open. Ik vind Europa nog te goed liggen om short te gaan. Zeker de Duitse beurs. Ik wacht nog liever af. Lessens geleerd uit het verleden. Maar Amerikaanse indici vind ik interessanter om short te gaan. Het zijn vaak wel de leading indicators, in de zin van dat de rest van de wereld er achterna loopt/rent/springt/vlucht. Ik vind het wel apart wat in Brussel gebeurt. Ze hebben 3 dagen niveau 4, ze hebben wat huiszoekingen gedaan, maar uiteindelijk is er volgens mij in die 3 dagen niets wezenlijk verandert. Ik noem het dan ook de Belgische optocht. De Fransen pakken het in mijn ogen veel beter aan, die hebben resultaat geboekt in een korte tijd. Daar heb ik veel meer vertrouwen in. Hollandse militairen worden niet ingezet in de strijd tegen IS. Lijkt me heel logisch. Nog niet zo lang las ik dat de kogels opwaren. Ik denk niet dat IS bang wordt voor Pang Pang. Olieprijs schommelt lekker heen en weer, mee met de OPEC uitingen in de media. Moeilijk te zeggen, maar het lijkt me voorlopig lager te gaan. Altijd leuk om je columns te lezen! En blijft gewoon tegen geluid gegeven, velen durven wel kritiek te leveren, maar velen durven niet het voortouw te nemen. De Hollandse optocht!
  6. job100 23 november 2015 15:42
    Beste Cees, dank weer voor je (contraire) analyse en visie! Fijn dat je je altijd originele bijdrages aan IEX blijft geven! Volgens mij heb je een sterk punt. De wereldeconomie hapert en ECB en FED lijken aan het eind te komen van hun mogelijkheden qua stimulering. Als dat besef doordringt gaan we vermoedelijk lager.
    De CBOE-VIX is inderdaad op dit moment verrassend laag, veel lager dan de AEX-vola. Heb je misschien een paar concrete tips voor puts? mvg Job de Lange
  7. ljjls 23 november 2015 17:42
    quote:

    ttroo schreef op 23 november 2015 15:16:

    Ja Cees, zo snel gaat het. Twee weken geleden nog verkoopsignalen, nu koopsignalen. Ik ben vandaag short gegaan op een Amerikaanse index. Ik ben benieuwd. Voorlopig gebeurt er nog niet veel, want de beurzen gaan zo voor de echte beurshandel open. Ik vind Europa nog te goed liggen om short te gaan. Zeker de Duitse beurs. Ik wacht nog liever af. Lessens geleerd uit het verleden. Maar Amerikaanse indici vind ik interessanter om short te gaan. Het zijn vaak wel de leading indicators, in de zin van dat de rest van de wereld er achterna loopt/rent/springt/vlucht. Ik vind het wel apart wat in Brussel gebeurt. Ze hebben 3 dagen niveau 4, ze hebben wat huiszoekingen gedaan, maar uiteindelijk is er volgens mij in die 3 dagen niets wezenlijk verandert. Ik noem het dan ook de Belgische optocht. De Fransen pakken het in mijn ogen veel beter aan, die hebben resultaat geboekt in een korte tijd. Daar heb ik veel meer vertrouwen in. Hollandse militairen worden niet ingezet in de strijd tegen IS. Lijkt me heel logisch. Nog niet zo lang las ik dat de kogels opwaren. Ik denk niet dat IS bang wordt voor Pang Pang. Olieprijs schommelt lekker heen en weer, mee met de OPEC uitingen in de media. Moeilijk te zeggen, maar het lijkt me voorlopig lager te gaan. Altijd leuk om je columns te lezen! En blijft gewoon tegen geluid gegeven, velen durven wel kritiek te leveren, maar velen durven niet het voortouw te nemen. De Hollandse optocht!
    Het nut van een NL leger is me nog nooit gebleken. Zelfs een risico als je daardoor beschermd wordt. Gewoon afschaffen en een goede politie daarvan betalen.
  8. [verwijderd] 23 november 2015 20:10
    Een zeer leeswaardig “Vraag niet hoe het kan maar profiteer hiervan artikel met de zeer leeswaardige titel “Het is de economie, ‘sukkels’”, zodat de al dan niet beleggende medemensen,

    bijvoorbeeld die van de “Handen af van de hypotheek aftrek, voor de afschrikwekkende werking in my backyard geen ongewenste vreemdelingen, we willen voor de vluchtelingenstroom niet dat het verdrag van Dublin wordt aangepast, want dat betekent alleen maar meer EU wat we uiteraard niet willen, we willen dus niet meer EU, en we willen ook niet dat de regeringsleiders het Vredespaleis in Den Haag niet eerder verlaten voordat zij de eventuele probleempjes die zij met andere landen hebben op tafel hebben gelegd, zodat de eventuele probleempjes in no-time opgelost kunnen worden, want hoe moet het dan met mijn beleggingen in de toys for the boys van de al dan niet geheime oorlogsindustrie van de verreweg sterkste politieagent van de wereld van ze land of ze American Dream en na mij de zondvloed” VVD partij,

    of van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt met de van boven verkregen wijsheid in pacht zondebokken in een zondebokken lynchende cultuur scorende eenmanssekte,

    na o.m. twee door westerse mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen en de niet door de VN gemandateerde militaire acties in Irak met het gevolg van een in de Veiligheidsraad ontstaan machtsvacuüm over Syrië

    - met het gevolg van een chaos van rondvliegende kogels en een stroom vluchtelingen die niet meer in de eigen regio kunnen worden opgevangen, in welke chaos 96% van de slachtoffers valt door het geweld van de regering Assad die met man en macht in het machtsvacuüm bezig is om law and order te herstellen,

    en slechts 4 % door splintergroeperingen als de terreurorganiserende organisatie IS die deel uitmaakt van een groep die in Irak door chief commander Bush van de verreweg sterkste politieagent van de wereld van ze land of ze American Dream na zijn commando “Wie niet voor ons is, is tegen ons” buiten de orde was geplaatst en die nu als fanatisch terreur organiserende organisatie als product van deze niet door de VN gemandateerde, door Nederland, anders dan bijvoorbeeld België, Duitsland en Frankrijk, politiek ondersteunde militaire acties weer bovengronds met de te organiseren terreur laat zien dat ze er nog zijn,

    dus net zo’n machtsvacuüm dat als bijverschijnsel van de Vietnamoorlog in het buurland Cambodja, dat de VS als aanvliegroute ontwrichte, ontstane machtsvacuüm waarin Pol Pot en de zijnen de killingsfields aanrichtte -

    al dan niet in naam van de vrijheid in de hoge, lage en hongerloontjes landen veelal in eerste instantie dus eerst met de vette vingers op het flitsende priegelschermpje van de slimme perfecte gsm dat geen snoer meer heeft van de internetindustrie die geen lopende band meer heeft, zoals in de spookstad Detroit is te zien, zullen drukken om in een door Coca Cola, Google, Apple, de sexindustrie, gokpaleizen en de bierbrouwerijen gesponsorde hapsnap hamburger internet en televisiecultuur met argusogen naar de economie te kijken,

    om hier op de ronde of platte aarde waarop niets nieuws onder de zon was en er ook tot het einde der tijden ook niets nieuws onder de zon zal zijn die in de ijdelheden der ijdelheden op grond van de wet van Everitt over de thermodynamica

    “De verwarring in de maatschappij neemt almaar toe. Alleen als iemand of iets buitengewoon hard werkt, kan deze verwarring in een beperkt gebied tot orde gereduceerd worden. Toch zal deze inspanning de totale verwarring in de maatschappij als geheel verder vergroten.”

    zijn voorspelbare rondjes door het heelal maakt zonder garanties voor in het verleden behaalde resultaten binnen een bepaalde horizon met een bepaald risicoprofiel van te profiteren teneinde in de op- en neergaande trends in een mondiaal huisje, boompje, beestje, fietsje, autootje, vakantiereisje IKEA (sub)urbanisatieproces zoveel als mogelijk rendement in de wacht te slepen en zoveel mogelijk bonussen naar binnen te harken.

    En na de eeuwenoude handreiking van Dongshan

    “Alle mensen gaan worstelend door het leven en laten zich door de dood van streek maken. Maar wat heeft het voor zin te treuren?”

    tevens geheel eens met de “Vraag niet hoe het kan, maar profiteer hiervan” tip van de heer Michael Kraland over het feit dat uiteraard geen mensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen, maar in de hoge, lage en hongerloontjes landen alleen consumpties worden afgerekend en dan ook tips alleen voor obers zijn, waarmee de cirkel op de ronde of platte aarde dan ook weer rond is.
  9. [verwijderd] 23 november 2015 21:00
    @ljjls Geheel met u eens. Er bestaan landen die vanwege de afwezigheid van een leger als gevolg van dit feit dan ook geen oorlog voeren, voor zover zij dit dan zouden willen, omdat het uiteraard sinds het Vredespaleis nergens meer voor nodig is dat mensen enerzijds als schietschijven voor terreur organiserende organisaties en anderzijds als kanonnenvoer in het leger dienen te fungeren.

    In deze landen betalen de mensen dan ook minder centjes aan de belasting dan de mensen in de landen die een leger om met het kanonnenvoer oorlog mee te voeren in stand houden.

    En als kleine, maar nietige, al dan niet grotendeels onder de zeespiegel gelegen landen, bijvoorbeeld aan de Noordzee en vooralsnog niet in de woestijn waar heilige boeken en de heilige kruistochten hierover zijn ontstaan op hun tochtige, doorgaans verregende alsmede miezerige aardappelakkers met een klein legertje tussen een zondebokken godsdienstoorlog met meer dan 1 miljard over 1 kam te scheren Moslims door geen oorlogophitsende oorlogretoriek bezigen, kan je het al dan niet in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt met een ongekende angst voor vreemdelingen zondebokken in een zondebokken lynchende cultuur scorende eenmanssekte eeuwen zonder oorlog doen, zoals Zweden!
  10. [verwijderd] 24 november 2015 03:17
    @ljjls Wat ik ervan heb begrepen is dat de regering het te doen was om de gijzeling op de een of andere effectieve manier zonder slachtoffers te beëindigingen. Wat de regering na de effectieve actie is gelukt. Wel werd in een later stadium met de kennis van nu duidelijk dat in het treffen met de Molukkers wel heel veel effectieve kogels die het effectieve doel niet hebben kunnen missen zijn gebruikt. Maar je kan nu eenmaal met de kennis van toen en met de kennis van nu niet de regering bellen om te vragen of het een onsje minder effectief kan. De regering zal dan antwoorden

    “We hebben uiteraard met de kennis van toen gedaan wat we konden om erger te voorkomen, de veiligheid van de mensen is de regering met de kennis van nu niet duurzaam een zorg, maar staat met de kennis van nu voordurend met professionele effectieve mensen die weten wat ze doen op de agenda.

    Maar uiteraard helemaal ok om het de volgende keer misschien met een onsje minder effectieve kogels te doen, de regering begrijpt met de kennis van nu dan ook niet dat het in de VS mogelijk is om een geweer met kogels gewoon bij de Hema’s van de VS uit te zoeken,

    We zullen uw vraag in de Veiligheidsraad en het Vredepaleis aan de haviken en de duiven onder de al dan niet oorlogophitsende regeringsleiders voorleggen, en de regering kan u dan ook verzekeren dat de betreffende regeringsleiders de Veiligheidsraad en het Vredespaleis niet eerder zullen verlaten voordat zij deze kwestie al dan niet in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt met een ongekende angst voor vreemdelingen zondebokken in een zondebokken lynchende cultuur scorende eenmanssekte maar dan ook voorgoed zonder bijvoorbeeld zinloos bloedvergietende wereldoorlogen op een effectieve manier hebben geregeld, een prettige voorzetting van de dag toegewenst en de groeten van de regering!”
  11. Maan Arkenbosch 24 november 2015 11:01
    Garantie Europees spaargeld moet bank runs voorkomen

    De kleine spaarder en pensioenfondsen/uitkeringen worden al enkele jaren bestolen via het negatieve rente beleid van Draghi/ECB. en de vermogens rendement heffing.
    Zogenaamd om de inflatie weer naar 2% te brengen, echter bedoeld om de armlastige zuidelijke E.U. staten van drukpersgeld
    te voorzien om zo waardeloze zuidelijke obligaties in Frankfurt op te slaan.
    Dit drukpers geld wordt aangewend om uitkeringen en pensioenen te betalen en heeft geen enkele toegevoegde waarde om
    het verdien-model te extrapoleren.
    Met het feitelijk failliete E.U. systeem wordt zijn doodstrijd uitgesteld, echter de uitkomst staat vast.
    Als bijverschijnsel is er momenteel een enorme inflatie in de waarde van aandelen, onroerend goed, obligaties en de kapitaal goederen.
    Aangezien bepaalde diensten en goederen niet, of onvoldoende naar gewicht, in het mandje voor de berekening van het inflatie cijfer vertegenwoordigd zijn.
    is het inflatiecijfer bewust en opzettelijk geflatteerd en daardoor onbetrouwbaar.
    Hierdoor zijn, kennelijk opzettelijk, financiële luchtbellen gecreëerd, welke alsmaar groter worden, om zo doende misbruik te kunnen maken via strenge knevel wetten., teneinde onrust te voorkomen.
    Het betreft op de eerste plaats de derivaten en schulden bel en de eroderen van het monopoly geld welke via de mondiale valuta oorlog tot een giftige cocktail leidt.
    Uiteindelijk worden na verloop van tijd, met vrij waardeloos papiergeld de schulden afgelost, waarbij de kleine spaarder, obligatie en pensioenfondsen op het slachtveld achterblijven.
    Dat hierdoor sociale onrust en mogelijk revolutie de kop op steekt is voor de ongekozen machthebbers van ondergeschikt belang.
    Daardoor kunnen zij, zoals gebruikelijk, weer misbruik maken van een zelf gecreëerde toestand, om hun politie-staat en verlichte dictatuur weer verder uit te bouwen.
    Tenslotte is het genoemde verzekeringsstelsel, om banken runs te voorkomen een sigaar uit de doos van de spaarder/pensioenfondsen.
    Zij moeten de premie uiteindelijk ophoesten via afwenteling en verdoezeling binnen bank tarieven.
    Wanneer de nu gemanipuleerde negatieve rente een bepaalde grens bereikt, zijn banken runs, zeker als fysiek goud/zilver/platina gaat stijgen niet uitgesloten.
    Gelukkig is er internet om zo via publicatie de bevolking voor dit onheil te waarschuwen, voor zover hier ook geen censuur op toegepast wordt.
  12. [verwijderd] 24 november 2015 18:20
    @Poppenkast Maar het zou ook kunnen dat al het onheil dat in de hoge, lage en hongerloontjes landen en en buiten de eurozone nergens voor nodig is dat u t.a.v. de toestand in de wereld in een glazen bol waarneemt,

    je zou bijna zeggen in een soort poppenkast waar dan toch niemand in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone iets aan kan veranderen, dus als de regeringsleiders de eventuele probleempjes die zij met andere regeringsleiders hebben in het Vredespaleis in no-time oplossen zal het in de hoge, lage en hongerloontjes in en buiten de eurozone al dan niet in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt met een ongekende angst voor vreemdelingen zondebokken in een zondebokken lynchende cultuur scorende eenmansekte allemaal wel,

    en misschien wordt de soep niet zo heet gegeten als u de bevolking in de hoge, lage, en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone in alarmerende publicaties op het internet in een soort zelfvervullende voorspelling of selffulfilling prophecy opdient,

    over u afroept, in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone net anders gebeurt,

    of in het geheel niet gebeurt met de gevolgen van dien voor de goudprijs, en de mensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in de eurozone en daarbuiten gewoon zonder onheil van bijvoorbeeld door westerse mogendheden te beginnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen of wat verder dan ook met bloedige revoluties e.d. in de op- en neergaande trends in een mondiaal huisje, boompje, beestje, fietsje, autootje, vakantiereisje IKEA (sub)urbanisatieproces overgaan tot de orde van de dag.
  13. forum rang 4 holenbeer 24 november 2015 19:31
    quote:

    fritscrach schreef op 23 november 2015 11:48:

    Voor Leve de Beurs.
    Onverhoopt betekent iets anders dan niet te hopen.
    Ik hoop u hiermee als normaal mens geholpen te hebben.
    Onverhoopt heeft 2 betekenissen:
    - één betekenis is wel degelijk 'niet te hopen, niet te wensen'
    - de tweede is 'onverwacht, niet gedacht'.

    Cees zal de tweede bedoeld hebben en wordt afgerekend op de tweede.

    Ik hoop overigens niet dat hij onverhoopt gelijk krijgt, maar de kans wordt steeds groter na jaren ''crash'' roepen.
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links