Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ABN Amro, dé Volksbank

Wordt de beursgang van ABN Amro een succes?

Ja, dat wordt even wennen voor de trotse corporate bankiers van de ZuidAs: Van Dé Bank voor 2007, naar volksaandeel voor het leven... Een volksaandeel, dat moet het worden. Weduwen- en wezenaandeel hoorde ik ook al. Een solide dividend, betrouwbare inkomstenstroom en weinig risico.

Dat is tenminste hoe de bank zichzelf presenteert aan beleggend Nederland. De bank wil voortaan met traditionele bankproducten (die vermaledijde coco’s horen daar natuurlijk niet bij) haar inkomsten vooral genereren in Nederland, wat trouwens momenteel al voor 81% het geval is.

Ook dat was vroeger anders, voor de crisis haalde de bank meer dan de helft van zijn inkomsten uit het buitenland. Maar genoeg over vroeger, dat was eenmaal, en nu is nu. De bank komt naar de beurs.

Vanuit het Angelsaksisch noemt men dat ook wel publiek gaan (going public), al klinkt dat in dit geval wat vreemd, de bank is immers tot nog toe juist publiek bezit.

Reden voor de beursgang

Als reden voor de beursgang meldt de bank vooral dat de Staat geen rol voor zichzelf ziet als eigenaar van een commerciële bank. Nergens lees ik waarom de bankiers zo graag onder het juk van Dijsselbloem uit willen. Terwijl dat toch vrij logisch is.

De Staat als aandeelhouder is prima als je een redder in nood zoekt, maar op het moment dat alles weer business as usual wordt, verandert die reddingsboei namelijk in een lastige bijkomstigheid. Niet alleen moet de raad van bestuur cruciale beslissingen afstemmen met Den Haag, er gelden ook nogal wat restricties voor staatsbedrijven.

Overnames kan je vergeten, (als eerste) met prijzen stunten is er niet meer bij en dan hebben we het nog niet eens over die 150 mensen in Den Haag die elk wissewasje aangrijpen om zichzelf als bankenbasher te profileren. Zalm zal wel blij zijn dat er net even geen verkiezingen zijn deze weken.

De risico’s

Wie de banken- en verzekeringssector een beetje volgt, weet dat de bedrijven in deze sector moeten voldoen aan bepaalde normen wat betreft solvabiliteit, of laten we zeggen eigen vermogen. Er moet een bepaald bedrag aan eigen vermogen zijn om tegenvallers op te kunnen vangen.

Bij ABN Amro spelen twee parameters een belangrijke rol:

  • de Common Equity Tier 1 (CET1)
  • de fully loaded leverage -ratio

Wel interessant om eens te kijken naar deze twee ratio’s, omdat ze elkaar eigenlijk een beetje tegenspreken. ABN is wat betreft de CET1 één van de sterkere banken, maar zit met de fully loaded leverage-ratio in de achterhoede.

Common Equity Tier 1

Die twee ratio’s moet ik even verduidelijken. De Common Equity Tier 1 staat bij ABN Amro op 14,8 en dat is vrij hoog vergeleken met andere banken als ING (12,3) en Rabobank (13,2). Dit is het kernkapitaal (het common equity Tier 1-vermogen) als percentage van de risicogewogen activa.

De uitstaande leningen krijgen allemaal een risicoweging mee. Hoe meer risico een lening inhoudt (een lening aan een klein MKB-fonds krijgt bijvoorbeeld een zwaardere weging dan een hypotheekje dat onder NHG-garantie valt) hoe zwaarder dat meetelt op de balans.

Door risicovolle assets af te stoten kan een bank dit percentage dus omhoog krijgen zonder extra kapitaal aan te hoeven trekken. We zagen dat vorige week bij Van Lanschot, dat een zakelijke vastgoedportefeuille met een verlies van 23 miljoen euro verkocht om vervolgens de CET1-ratio spectaculair te zien stijgen naar 15,9%. 

Fully loaded leverage-ratio

De fully loaded leverage-ratio staat bij dé bank op 3,5%. Die leverageratio wordt berekend door het totale Tier 1-vermogen te delen door het balanstotaal. Dat betekent dat bij ABN Amro de totale balanspositie gedekt wordt door slechts 3,5% écht eigen vermogen.

Dat kunt u weinig vinden, maar volgens mij is dat ook weinig. Maar de Europese regels schrijven momenteel een ondergrens van 3% voor. De Nederlandse regering staat 4% voor en hier mag oud-minister Zalm de glazen nog wat oppoetsen.

ABN komt met het gewógen risico beter voor de dag dan met het ongewogen risico. Dat houdt dan ook in dat ABN haar geld heeft uitstaan in relatief veiliger producten dan de andere banken. Dit allemaal voor wat het waard is, want een relatief veilige lening kan er over een half jaar opeens heel anders uit zien.

Uit de kosten

Genoeg over die ratio’s. Volgens een woordvoerder van DNB heeft de nationalisatie van ABN Amro de Staat ongeveer 21,7 miljard euro gekost. Jarenlang was dan ook het mantra dat dat geld nooit meer terugkwam.

Maar nu de beursintroductie bijna een feit is, zou het best eens kunnen dat de Staat er uiteindelijk nog wat op gaat verdienen ook. Neem ik even niet de dividenden mee, de betaalde rente om een en ander te financieren en de werkuren die Wouter Bos en zijn medewerkers er in gestoken hebben.

Maar een introductieprijs van 20 euro zet de waarde van de bank al op 18,8 miljard euro en die laatste 3 miljard zou dan al terugverdiend zijn bij een 4 euro hogere prijs voor het restant van de aandelen (77%). Schier onmogelijk? Het kan er over een paar weken al staan.

Wordt de beursgang succesvol?

Wordt de beursgang dan een succes? Ja, natuurlijk wordt het een succes. Vergeleken met de andere IPO’s van dit jaar, waar de verkopende partijen het liefst het onderste uit de kan wilden, komt ABN voor een relatief zacht prijsje naar de beurs.

Komt de Staat daarmee tekort? Misschien, maar failure is not an option, zeggen de Engelsen. Het zal minister Dijsselbloem niet gebeuren dat een slechte beursweek roet in het eten gooit.

Vandaar dat de prijs zo aantrekkelijk gemaakt wordt dat beleggers, instituten en pensioenfondsen zich als lemmingen op het aandeel zullen storten. En dan mag de markt straks de echte prijs neerzetten. Waar de Staat dan nog genoeg van kan profiteren.

Oja, het tickersymbool op de beurs wordt ABN. Waarmee dié oude stammenstrijd ook definitief is beslist.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. info_124 11 november 2015 13:17
    Niet uw woorden doch uw daden zullen mij overtuigen.

    Tot nu toe heeft iedere bank duidelijk het anders gedaan. Zie ook de boetes, die de ABN-AMRO weer opgelegd gekregen heeft.

    Hoe kom ik er achter, dat het advies, wat ik als brave belegger krijg, de werkelijkheid is, en dat de Bank zelf al lang uit het aandeel gestapt zijn, wat ze mij adviseren toch maar te houden ? En daarmee MIJN aandeeltjes en nog vele andere duffe idioten gebruiken om de val te vertragen, zodat ze er zelf eerst goed uit kunnen stappen ? Denk aan SNS-bank
  2. Karel 200 17 november 2015 11:57
    Echt waar? ABN Volksbank die zijn dienstverlening alleen maar wil verbeteren? Dan wordt het internetbankieren zeker doodsimpel en plaatst van ingewikkelder.
    B.V.: Als je geen cookies wilt, waarvoor je door een paar menu's moet, dan wordt je keuze opgeslagen zegt de bank. Maar iedere keer wanneer je inlogt moet je dat weer opnieuw opgeven. Gisteren kon ik opeens niet meer inloggen omdat het inlogscherm niet kwam. Dat was geen toeval: ik moest eerst de in-privacy van mijn browser uitschakelen kreeg ik bij navraag te horen.De bank wil nu alles weten van de argeloze klant, niemand is meer veilig voor de nieuwsgierige volks bank. Het zijn niet alleen criminelen die op jpouw privégegevens uit zijn, iedereen bespioneert iedereen op ,het internet. Internet Spionet. Is de burger in Europa nog vrij of vogelvrij??
  3. forum rang 9 objectief 18 november 2015 15:02
    quote:

    info_124 schreef op 11 november 2015 13:17:

    Niet uw woorden doch uw daden zullen mij overtuigen.

    Tot nu toe heeft iedere bank duidelijk het anders gedaan. Zie ook de boetes, die de ABN-AMRO weer opgelegd gekregen heeft.

    Hoe kom ik er achter, dat het advies, wat ik als brave belegger krijg, de werkelijkheid is, en dat de Bank zelf al lang uit het aandeel gestapt zijn, wat ze mij adviseren toch maar te houden ? En daarmee MIJN aandeeltjes en nog vele andere duffe idioten gebruiken om de val te vertragen, zodat ze er zelf eerst goed uit kunnen stappen ? Denk aan SNS-bank
    De boetes spelen nauwelijks een rol...het gaat vnl. over rente swaps, waarvan bij het afsluiten niemand gaat kunnen voorzien dat de Overheden de rente naar 0% zouden duwen. Achteraf met het huidige inzicht is dit een ander verhaal...maar een rechter moet zich niet op het heden baseren maar op de datum van afsluiting. Kortom: de evt. boetes zullen laag uitvallen.
    Zoals bekend worden er slechts een deel van de aandelen op de markt gebracht en dus
    blijven ze er zelf inzitten, dat is een voordeel want je weet dat ze straks ook nog aandelen moeten plaatsen, waardoor je tot die tijd normaliter boven de uitgifteprijs zit met je eerste inschrijving.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links