Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Druk op 472 - 473

Is er veel veranderd in het technische beeld van de aandelenindices na een dag van afwezigheid? Nee, de AEX sloot elke keer boven de 465 punten, maar brak wel de zeer steil stijgende kortetermijnbodemlijn.

Ik gaf eerder al aan dat deze lijn voor mij slechts beperkte waarde had door zijn steilheid. Deze steilheid zorgt ervoor dat hij uiteindelijk onhoudbaar was. We moeten in de komende tijd bekijken of er een nieuwe en duidelijke stijgende kortetermijnbodemlijn ontstaat.

Wat wel duidelijk is, is dat de opwaartse kansen voor de komende periode nog steeds volledig intact zijn. De trend is stijgend in alle tijdstermijnen en ik verwacht nog steeds een beweging naar ongeveer de 495 punten in de laatste weken van dit jaar.

Nog niet opgeheven

Voor volgend jaar acht ik de kans groot dat de AEX zijn jaartop opwaarts breekt en deze opgaande weg vervolgd. Mijn langetermijndoel van 564 blijft daarbij gewoon staan.

Als we kijken naar de laatste twee weken zien we een duidelijke weerstand boven de markt liggen bij 472 – 473. Hier ligt een toppenzone die al vier keer is getest. Ook is hier het 200-daags gemiddelde (nu 473,20) te vinden.

Ik gaf eerder al aan dat het doorbreken van een dergelijk langetermijngemiddelde een proces is dat enige tijd kan duren. En als laatste werd enkele dagen geleden een bearish engulfing gevormd die nog niet is opgeheven.

Hogere bodem

Wel is dit toppatroon nog niet bevestigd met een duidelijk en structureel neerwaarts vervolg. Boven de 472,50 wordt dit patroon opgeheven. Aan de andere kant ligt op slotbasis de zone 465 – 466 onder de markt.

Hier is de AEX nog niet onder gesloten. Afgelopen dinsdag werd intraday wel een flinke neerwaartse doorbraak hieronder bewerkstelligd die uiteindelijk resulteerde in een bodempatroon, een grote hammer.

Het dieptepunt die dag werd bij 461,10 op de borden gezet. Ook bleef hij hiermee boven de dieptepunten van de vorige kortstondige consolidatiefase, de 458 punten. Of hiermee de volgende hogere zeerkortetermijnbodem is gezet, is nog niet te zeggen, maar die kans acht ik zeker reëel.

Trend niet anders

Pas onder de 458 lijkt een volgende correctieve beweging een feit te zijn en ontstaat meer neerwaarts potentieel en zal het aanzienlijk langer gaan duren voordat de AEX de 473 punten kan breken.

Maar ook in dat scenario zal de opgaande trend die in september is gestart nog niet wijzigen. Ik zie de laatste weken geregeld opmerkingen voorbij komen over het feit dat er negatieve divergentie in de RSI aanwezig zou zijn. Dat is echter niet het geval.

De RSI consolideert op hoge niveaus, maar er is geen lagere top gevormd. Om overigens te kunnen spreken van negatieve divergentie dient de vorige top in de RSI ook te liggen boven de 70-puntengrens en dat is ook niet het geval.

Opwaartse druk

De RSI is tijdens deze opgaande beweging vanaf de 405-bodem nog niet boven de 70-puntengrens geweest. De buitengrenzen van deze kortstondige onderbreking van de stijgende kortetermijntrend zijn dus bekend.

Een slotkoers onder de 465 zet de neerwaartse druk naar 461,10 en 458 weer in gang. Maar ik verwacht dat in de komende week de opwaartse druk naar de 473 weer verder toeneemt.

De kans is groot is dat deze weerstand opwaarts wordt gebroken. Hierna kan de AEX direct naar de 481 (bodem eind juli) oplopen. Mijn uiteindelijke doel voor de komende weken ligt bij 490 – 495.

Een belangrijk signaal is verder dat het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau van de zware augustuscorrectie opwaarts is gebroken. Daarmee is vanuit deze techniek weer ruimte ontstaan naar het beginpunt van deze correctie voor de komende tijd dat bij 504 is te vinden.


Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

521 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 27 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Bonus aanbieding 12 november 2015 09:08
    Fijn Bas dat je er weer bent, leuk dat de utopische 563 er weer in zit. Vermomd als 564 dit keer maar daarom niet minder grappig, integendeel. Morgen 565? Omdat het mij gisteren niet lukte een grafiek te produceren ben ik wat aan het oefenen geweest. Klopt het dat je grosso modo links onderin begint en rechts bovenin moet eindigen?

    Financieel nieuws begint ook steeds grappiger te worden. Lees her en der al dat hogere rente helemaal niet slecht is voor de aandelenkoersen, welnee het gaat juist verder stijgen als de rente eindelijk omhoog gaat! Geinig toch? Wel ben ik bang dat onze Mario wat zenuwachtig naar de waarde van zijn berg WC papier zit te kijken, maar ja daar moeten we ook maar schijt aan hebben.
  2. [verwijderd] 12 november 2015 09:10
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 12 november 2015 09:02:

    Het jeukt om te dalen, maar dax zet steeds hoge spyks weer, allemaal om proberen die shorts te soppen die sh gam doen, of af te pakken.

    Opvallend dat dax elke dag hoger opend.
    Dalen maar, crash. Dax naar 10k zou mooi zijn weer.
    Het lijkt wel dat U een 24 uurs doorlopend orgasme heeft.

    Vandaag dan maar een rood dagje voor de beurzen.
  3. [verwijderd] 12 november 2015 09:36
    Wat is het toch een prachtig bedrijf he dat AEGON :)
    Echt een parel voor de AEX. Niet te vergelijken met mijn Allainz SE aandelen.

    Gelukkig kloppen ze zichzelf ook niet op de borst. Zouden ze eigenlijk wel moeten doen want het is werkelijk fantastisch. Zoveel jaren na de financiële crisis en het aandeel noteert maar liefst
    € 5,5. Ongekend. Zo doorgaan mannen!

    (Waar is de tijd van de woekerpolis gebleven he!)
521 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 27 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links