Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nieuwkomers onder de loep

Nieuwkomers onder de loep

Opnieuw een mooie stijging van Lucas Bols op redelijk volume. Er zijn ruim 30.000 stukken verhandeld en in de grafiek kunt u zien dat deze zomer het volume ook wel eens onder 20.000 stukken lag.

Hier is een grafiek van Reuters van het afgelopen halfjaar. Daarmee valt de beursgang uit de grafiek, maar anders kunt u de volumes in de grafiek erg slecht zien.

 

 

Maandag kom ABN Amro met (supergelikte?) KW3-cijfers en dat brengt mij op het idee om ook eens naar de nog niet zo lang genoteerde aandelen te kijken. Laten we eens kijken hoe Lucas Bols, NN, GrandVision, Flow Traders en Refresco Gerber het hebben gedaan vanaf de beursgang.

Lucas Bols

We beginnen weer met Lucas Bols. Nu de grafiek vanaf de beursgang. Op het forum zijn er alweer beleggers met overnamekoorts en als je naar de grafiek kijkt, dan zou je denken dat er wel iets speelt.

Gaan we nu niet een beetje té hard? Koerswinst vanaf de beursgang op 4 februari 2015: +33,02%. Bij de AEX nemen we de slotkoers van de dag voor de beursgang. AEX: +2,63%

 

 

NN

Hogere toppen en hogere bodem, dat is te zien in de grafiek van NN. Ook zit het fundamenteel wel goed bij NN, want waar de andere verzekeraars worstelen met de solvabiliteit doet NN dat niet.

NN verbeterde zijn solvabiliteitspositie zelfs naar 322% van 306% een kwartaal eerder. Hier is de grafiek vanaf de beursgang. Koerswinst vanaf de IPO op 2 juli 2014: +47,00% AEX: +12,60%.

 

 

GrandVision

GrandVision werd door HAL naar de beurs gebracht. De brillenketen, onder meer bekend van Pearl, heeft het sindsdien uitstekend gedaan. Weet u wat opvalt aan de grafiek van GrandVision?

Bij alle fondsen is zwarte maandag (de dag dat de AEX intradag -9% aantikte, 24 augustus om precies te zijn) de dag die er uit springt in de grafiek. Logisch wellicht, iedereen had die dag borrelglazen in zijn montuur nodig om de koersen te geloven :-) In de grafiek van GrandVision valt die dag niet eens heel erg op. Koerswinst sinds IPO op 6 februari 2015: +26,80% AEX +2,75%

 

 

Flow Traders

Flow Traders was deze week nog in het nieuws omdat het bedrijf hofleverancier is voor de nieuwe Quote 500. Zelf vind ik het vooral bewonderingswaardig hoe deze heren in zo'n korte tijd, zo'n groot bedrijf uit de grond hebben gestampt.

Vanaf de beursgang heeft de koers behoorlijk wild bewogen. Om terug te komen op mijn vorige punt. In deze grafiek kunt u heel gemakkelijk zwarte maandag spotten. Rendement vanaf de beursgang op 10 juli 2015: +10,94% AEX: -0,46%.

 

 

Refresco Gerber

Refresco is de stille stijger onder de beursfondsen. Je hoort nauwelijks nieuws of geruchten rondom het fonds. Rabobank een keertje in een rapport op 13 augustus, maar dat was het ook wel.

Het rendement is overigens wel het laagst van alle aandelen die we in dit stuk bespreken: +4,48% vanaf de beursgang op 27 maart 2015 en de AEX: -3,82%.

Tenzij je natuurlijk Pershing Square Holdings meerekent, maar dat doen we niet omdat het fonds geen écht bedrijf is zoals de bovenstaande aandelen.

 

 

Moraal van het verhaal. De wijsheid leert ons: koop nooit een IPO in een bullmarket, maar deze Nederlandse fondsen bewijzen het tegendeel. Waar begon ik het stuk ook alweer mee? ABN Amro, doen of niet? :-)

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links