Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Portu... gal

Ik heb het niet meer over voetbal en al helemaal niet hoe Oranje vaderdag heeft verpest. Laat ik het maar direct uit mijn gedachten zetten en u ook. U zegt daarom meteen: “Welk voetbal?” De wereldkampioenschappen in Duitsland over twee jaar?”

Ik heb het liever over de meer dan spectaculaire Formule 1 race gisteravond in het Amerikaanse Indianapolis, of voor mijn part over de naderende Tour de France. Zelfs Der Jan is in vorm en was gisteren in Zwitserland de koekoeksklok één seconde te snel af.

Natuurlijk, als ik het over snelle jongens heb, dan praat ik ook over it-aandelen en daarom over ASML. Ik heb nog steeds een put positie op juli, maar het aandeel moet nu wel snel gaan duiken – ook een leuke sport.

SOX sucks
Ik wil dergelijke patronen altijd bevestigd zien door fondsen met een hoge correlatie, bijvoorbeeld Philips. Deze grafiek ziet er ook niet echt lekker uit, om het maar eens zacht uit te drukken.

Om het plaatje compleet te krijgen, kijk ik ook nog even naar de sectorindex: de SOX. Na het breken van een belangrijke steun, is de index op een nieuwe steunlijn aanbeland. Met andere woorden, ASML laat hetzelfde patroon zien als de SOX. Niks the trend is your friend, ik gok op het breken van de lijn.

Virussen en tabak
Ik ben vast niet de enige die per dag minstens tien virusmailtjes ontvangt. Dan verwacht ik dat de anti-virusmakers goede zaken doen. Toch viel Symantec uit de opgaande trend. Volgens het boekje komt er nu een pullback, maar wie op winst staat raad ik aan nu al uit te stappen. Wie short wil gaan, moet nog even wachten op die correctie omhoog.

Van virussen is het een kleine stap naar tabak. Ik heb nog steeds putjes RJ Reyonlds, maar dit fonds laat wonderbaarlijk herstel zien. Die puts zijn een gok en deze beweging is daarom niet dodelijk voor mij. Ik zie ook geen positief patroon in de grafiek en daarom wacht ik tot iedereen bij zinnen komt. Op hogere niveaus koop ik andere puts.

Olievervuiling
Op hun beurt is het van de rokers weer een kleine stap naar de brandende oliepijpleidingen en andere vervuiling: de olieprijs - in dit geval de Brent - staat nog steeds op een historisch hoogtepunt.

De grafiek van de West Texas Light Intermediate is van hetzelfde laken en pak. Ik vraag me dan ook direct af, hoe positief ik op de economie kan zijn… Hoelang blijft die inflatie ook op het huidige niveau? Ik begin zelfs aan mijn deflatiescenario te twijfelen. Nu is het wel zo dat de economie eerst door inflatie kan worden verwoest, waarna alsnog deflatie optreedt.

Plastuitje
Koninklijke Olie blijft ook maar de voorpagina’s halen. Vrijdag gaf ik al aan dat ik niet extreem positief ben op dit aandeel. Zaterdag stonden er weer weinig opbeurende verhalen in NRC Handelsblad over de fraude met de voorraden. De grafiek oogt ook niet echt bullish. Ik kan meer en betere koopkandidaten bedenken.

Natuurlijk plas ik niet tegen de wind in, want zelfs met een plastutje wordt mijn been nat. Voor de duidelijkheid geef ik nog even de lange logaritmische grafiek.

Italiaanse pk’s>
Van Olies schakel ik over naar Ferrari en Fiat. Het stijgerende paard was gisteren weer oppermachtig in de F1. Wie net als ik tankt bij Shell weet dat het Ferrari-logo tegenwoordig op de motorolie en de benzine wordt afgebeeld. Dit is natuurlijk niet zonder reden en ook niet zonder verdienste van de Italianen.

Nu is er recent veel gebeurt rond het fonds Fiat. Ik zie in de grafiek een positief up pennant patroon. Nogmaals, fundamenteel gezien is er ook veel verbeterd. Ik heb ze en ik houd ze.

Emissie-ellende
Tot slot, dit is de week van de waarheid voor de Duitse Postbank emissie. Ik hoop voor de markt dat dit beter gaat dan de beursgang van Spyker. De economie heeft een goed lopende emissiemarkt nodig, denk maar aan Schiphol dat de Brusselse luchthaven wil kopen. Dat is toch altijd makelijker in aandelen dan in echt geld.

Natuurlijk wachten de beren op een totale mislukking. Dat kan het startsein zijn voor een versnelling omlaag. Kunt u zich Worldonline nog herinneren?

NB: Vrijdag kreeg ik veel reacties op mijn casinotheorie in Tsjakka! 300% per jaar per jaar. Marcel Tak meldde het al op het forum. Ik zeg niet dat er meer kans is dat de bal op een bepaalde kleur valt, nadat deze daar al lang op is gevallen. Nee, ik zeg dat dit wel de perceptie is van de belegger.

Er zijn hier goede boeken over geschreven door onder andere Nassim Nicholas Taleb.


IEX.nl Premium Portefeuilles
Klik hier voor Frank van Dongens IEX.nl 2Days Eurex Portefeuille (-1,47%)
Klik hier voor Frank van Dongens & Michael Kralands IEX.nl Polderportefeuille (8,21%)
Geert Jan Nikken (TA Update 17-6-2004) - Koninklijke Olie: 47 euro
Klik hier om te reageren en te discussiëren

Frank van Dongen is het pseudoniem van de bekende Amsterdamse handelaar Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de hedendaagse vennootschap Today’s Beheer bv. Van Dongen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links