Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De invloed van zelfvertrouwen

Te veel zelfvertrouwen is geen goede eigenschap voor topbestuurders

Het hebben van te veel zelfvertrouwen wordt door veel psychologen ook wel gezien als de mother of all onder de psychologische valkuilen, die veel voorkomt onder beleggers. Het houdt in dat beleggers over het algemeen te veel vertrouwen hebben in hun eigen oordeelvorming en beleggingsvaardigheden.

Dit manifesteert zich onder andere in het onderschatten van de range waarbinnen mogelijke uitkomsten kunnen vallen. Oftewel te veel zelfvertrouwen leidt tot het onderschatten van risico's, wat deze psychologische valkuil een van de gevaarlijkste maakt voor onze beleggingsbeslissingen.

Een (te) hoge mate van zelfvertrouwen beïnvloedt onze beslissingen en de manier waarop wij omgaan met de vele keuzeproblemen in ons leven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zoiets als het vertrouwen in onze rijvaardigheden of de verwachtingen van de hoeveelheid vis die we op een dag gaan vangen.

Beslissingen van topbestuurders

In een beleggingscontext heeft iemands mate van zelfvertrouwen voornamelijk invloed op de voorspellingen over de economische groei en inflatie, maar ook de verwachtingen omtrent de performance van obligaties en aandelen. Het té zeker zijn van jezelf is een valkuil waar veel mensen aan onderhevig zijn.

Zo speelt het hebben van te veel zelfvertrouwen een belangrijke rol in de beslissingen van topbestuurders van bedrijven. Hieronder ziet u een voorbeeld van de gevolgen van deze valkuil onder enkele topbestuurders, naar aanleiding van een recent onderzoek van Ben-David, Graham en Harvey (2013).

Duke University ondervraagt elk kwartaal enkele topbestuurders (vooral CFO's) van vele van de grootste Amerikaanse bedrijven, met vragen als:

Over het komende jaar (komende 10tien jaar), verwacht ik dat het jaarlijkse S&P 500-rendement zal zijn: -

  • Er bestaat een 1:10 kans dat het eigenlijke rendement minder zal zijn dan: ___% 
  • Ik verwacht dat het rendement zal zijn: ___%
  • Er bestaat een kans van 1:10 dat het eigenlijke rendement meer zal zijn dan: ___%

80%-interval

De uitkomsten van deze vragen kunnen wetenschappers vervolgens vergelijken met realisaties of rationele verwachtingen. Was er hier sprake van besluitvaardigheid op basis van te veel zelfvertrouwen? Als we er rationeel naar kijken, dan zou 80% van de gerealiseerde S&P 500-rendementen tussen de onder- en bovengrens moeten vallen (de 80%-interval binnen zelfvertrouwen).

Het figuur hieronder geeft de uitkomsten weer van 13.300 voorspellingen van topbestuurders, voor de periode juni 2001 tot en met maart 2011. Voor elk kwartaal ziet u het percentage van de antwoorden waarvan het S&P 500-rendement binnen het 80%-interval viel.

Gemiddeld blijkt maar 36% van de realisaties binnen het 80%-interval te liggen! Met andere woorden, de topbestuurders van bedrijven lijken de risico's met grofweg de helft te onderschatten.

Voorspellingen van topbestuurders
Expertvoorspelling oktober 2015
Klik op de afbeelding voor een grote versie, bron: Ben-David, Graham en Harvey, 2013.

 

Overmoedig

In de bedrijfsvoering moeten topbestuurders regelmatig inschattingen doen over de toekomst, zoals toekomstige vraag naar producten, kasstromen, ontwikkelingen bij de concurrenten et cetera. Dit roept vragen op:

  • Wat als topbestuurders te veel zelfvertrouwen hebben?
  • Heeft dit directe impact op hun bedrijfsvoering?
  • En, hoe vertaalt dit zich naar de marktwaarde van hun bedrijven?

Ben-David, Graham en Harvey hebben gekeken hoe deze valkuil de bedrijfsvoering van de topbestuurders beïnvloedde. Ten eerste blijkt dat topbestuurders die van nature te veel zelfvertrouwen hebben, ook overmoedig zijn als het gaat om de vooruitzichten van hun bedrijf.

Agressiever beleidsvoering

Kortom, het hebben van te veel vertrouwen in voorspellingen over de aandelenmarkt, vertaalt zich naar een bovenmatig vertrouwen in de eigen voorspellingen over het bedrijf dat ze besturen.

Ten tweede blijkt dat bedrijven die geleid worden door overmoedige topbestuurders, er over het algemeen een meer agressieve beleidsvoering op nahouden. Bedrijven waarvan de topbestuurders overmoedig zijn, investeren over het algemeen meer.

Invloed op beurswaarde

Dit valt te verklaren uit de te lage risicoverwachtingen aangaande de investeringen, als gevolg van te veel onrechtmatig vertrouwen. Daarnaast blijkt dat bedrijven met zulke topbestuurders vaak meer gebruik maken van financiering door vreemd vermogen (en dus een financieringsstructuur hebben met een hogere leverage).

Dit zou impact moeten hebben op het rendement dat u als belegger van een aandeel wenst te ontvangen. Kortom, te veel zelfvertrouwen heeft impact op belangrijke bedrijfsbeslissingen die de beurswaarde van aandelen op een bedrijf beïnvloeden.


Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Momenteel is hij werkzaam bij NN Investment Partners, waar hij zijn behavioral finance-kennis gebruikt om beleggingsstrategieën te ontwerpen.

Baltussen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees hier de volledige disclaimer van Baltussen.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Guido Baltussen

Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Hij is gepromoveerd in de (behavioral) finance, en heeft onderzoek gedaan aan gerenommeerde universiteiten als New York University en de...

Meer over Guido Baltussen

Recente artikelen van Guido Baltussen

  1. mei '17 De valkuil van ranglijsten
  2. jan '17 Hoe we voortborduren op het verleden 1
  3. dec '16 Vergeet het verleden... 14

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 november 2015 23:27
    het plaatje is vanaf 2000 niet echt een standaard periode. bovendien moet je het vergelijken met peers, bijvoorbeeld beleggers. Daarnaast is een onderverdeling tussen de typen bestuurders gewenst.
    Hebben de voorzichtige bestuurders een beter trackrecord hier?

    Nu is alleen het inleidend plaatje en ontbreekt overtuigend bewijs. Maar aangezien ik nog nooit antwoord op (serieuze) opmerkingen heb gehad verwacht ik dat ook dit keer niet.
    Wel jammer, leuke invalshoek waar zeker beleggingswinst valt te behalen.

    de bos
  2. [verwijderd] 4 november 2015 11:16
    Mensen met te veel zelfvertrouwen? Nooit van gehoord...

    Interessant stuk. Echter loert het risico van oversimplificatie als we een kwantitatieve studie (statistiek => kansberekening) en een kwalitatieve studie (gedragspsychologie) verenigen.

    @Bos stelt terecht dat het psychologische profiel uitmaakt. Hoe introvert/extravert is de bestuurder (extraverte personen hebben eerder de neiging 'voor zichzelf uit' te spreken). En natuurlijk risicotolerantie - risiconemers zijn vaker ondernemers, maar niet altijd typologie bestuurder. Hoge risicotolerantie = lage dreigingsperceptie, en hierin loert zelfoverschatting.

    Maar om (als belegger) deze analyse te kunnen doen moet ik aannames doen. Een snel pratende bestuurder, goed met woorden, neiging om anderen te onderbreken, die niet altijd even goed luistert (naar bijv vragen journo's), is *waarschijnlijk* extravert. De topman met motor heeft *waarschijnlijk* een hogere risicotolerantie, dan eentje in een Volvo.

    Dan moeten we ook niet vergeten dat eenieders zelfvertrouwen (snijvlak zelfoverschatting/kunde) proportioneel groeit met het aantal succesvolle ervaringen met risicogebonden activiteiten. Zelfs als risico's constant blijven.

    Zelf heb ik wel een stelregel;
    Iemand die zichzelf vaak in cijfers uitdrukt en hierin denkt in 'vergelijkende' en 'urgente' termen (t.o.v. de buitenwereld) loopt een groter risico op zelfoverschatting (voortkomende uit drift).
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links