Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De Flop 5 revisited

Een half jaar geleden besprak Onno in De Flop 5 aandelen op Euronext Amsterdam, die volgens hem gerust als flopper kunnen worden betiteld. De vele reacties op dit artikel waren gemengd en varieerden van instemming tot afkeuring.

Met name de belanghebbenden bij deze fondsen gaven Onno onder uit de kan, omdat ze bijvoorbeeld de aandelen op bodemniveaus hadden opgepikt en een goede toekomst in het verschiet zagen.

Dat is bepaald niet ondenkbaar, maar alleen al dat alle vijf genoemde namen beduidend onder de introductiekoers noteren en ook ver onder de koers van 1 euro staan (waar ze stuk voor stuk ooit boven hebben gebivakkeerd), rechtvaardigt volgens Onno al het predikaat flopper.

Speelbal
De soms schimmige financieringsconstructies rondom deze aandelen en troebele toekomst doen de rest. Dat neemt niet weg dat tijdens de speculatieve beursgolf eind 2003 en begin 2004 de floppers soms aardige koerssprongen maakten. Beleggers met lef die de fondsen op bodemniveaus kochten, hebben leuke winsten kunnen maken.

Onno kijkt liever op een wat langere termijn. Wat is er nog van de bij de beursintroductie gedane beloftes over? Hij kijkt echter vooral naar de toekomst, want dan pas blijkt of deze bedrijven echt bestaansrecht hebben en serieuze beleggingsobjecten kunnen zijn. Zijn ze meer dan speelbal voor financieringsvehikels, speculanten en shuffelaars?

Deze bijdrage is een eerste meetpunt voor Onno’s Flop 5 en over een half jaar kijkt hij weer. U als lezer kunt meedenken door Onno’s keuze af te keuren, bijvoorbeeld omdat u een gouden toekomst voorziet, of omdat u 100% gelooft in de integriteit van de financierders. Suggesties voor nieuwe kandidaten zijn ook welkom.

Fonds
Koers toen
Koers nu
1.
0,27
0,56
2.
0,27
0,59
3.
0,12
0,05
4.
0,23
0,37
5.
0,27
0,24

Prolion uitgemolken
Operationeel gezien lijkt de situatie voor Prolion nog uitzichtlozer dan ze een half jaar geleden al was. Het product Automatisch Melk Systeem is links en rechts ingehaald door grotere, meer innovatieve aanbieders. Koeien halen hun neus op voor de melkrobot van Prolion en prefereren de concurrent aan hun uiers.

Boeren klagen over de service van Prolion. Het bedrijf zelf leidt het ene verlies na het andere. Het moet herhaaldelijk de verwachtingen neerwaarts aanpassen en zegt nu dat “het cashtekort aanhoudend en zorgelijk is”. De koers van het aandeel staat op faillissementsniveau en het lijkt erop dat grootaandeelhouder VSP de laatste stukken op de markt dumpt.

Commissaris G. Dumarey heeft vorige week het zinkende schip verlaten. Is er een een-tweetje met het Belgische Punch op komst? Hoe dan ook, Prolion kan wel eens de eerste uit de Flop 5 worden die het loodje legt. Of komt er nog een konijn uit de hoge hoed van VSP? In ieder geval is het voldoende om nummer 1 in Onno’s Flop 5 te worden.

Tulip uit Rotterdam: Antonov
Op nummer 2 staat nu Tulip en eigenlijk is er een half jaar lang niets gebeurd. Het aandeel heeft nauwelijks geprofiteerd van de speculatieve opleving, waardoor het voor financieringspartij Global Emerging Markets nog niet het melkkoetje is dat ze voor ogen had. Operationeel leidt ook Tulip verlies, waar tegenover een enorm aantal aandelen staat.

Antonov is de volgende in het rijtje. Dit bedrijfje hobbelt van het ene persbericht naar het andere, zonder ook maar ooit met tastbare feiten te komen. De financiering schijnt gewaarborgd te zijn door “een Nederlands-Duitse investeringsgroep”. Lekker vaag, net zoals de naam van de partner waar al tijden mee wordt geschermd.

Deze onderneming zou eerst in maart bekend worden gemaakt, vervolgens eind mei en intussen is het alweer juni en Onno is nog steeds geen steek wijzer. Gaat het nou echt nog een keer gebeuren dat de Antonov-transmissie in productie wordt genomen, of zijn de persberichten zoethoudertjes voor de goedgelovige Antodepten?

Schimmig Sopheon
Nummer 4 Sopheon is naar de bescheiden smaak van Onno één van de meest schimmige softwarebedrijven die zijn genoteerd op Euronext Amsterdam. Oh ja, het product Accolade wordt momenteel redelijk verkocht, maar is het genoeg om eindelijk eens een positieve cashflow te generen?

Achterblijvende inkomsten van Sopheon, waar recentelijk nog volop van werd gerept, zijn natuurlijk funest voor deze financieel zo kwetsbare onderneming. Niet voor niets gaf het bedrijf in april nog een going concern waarschuwing af. Feitelijk gezien is er bovendien sprake van een negatief eigen vermogen.

Tenminste, als Onno een convertible niet meerekent, die pas over een jaar tot eigen vermogen leidt. Bij dit bedrijf zwaait het financieringsvehikel GEM Global Yield Fund de scepter. Zoals het een echt hedge fund betaamt, heeft GEM de koers van het aandeel aan een touwtje. Ofwel GEM wikt, de particuliere aandeelhouder schikt.

TIE?
Tot slot is er TIE, Onno’s nummer 1 flopper van november 2003, die het van de vijf aandelen ogenschijnlijk het beste heeft gedaan. Wellicht is het enige bedrijf dat de scepsis van Onno heeft gelogenstraft met prestaties, al is het voor de eindconclusie nog te vroeg, want TIE heeft nog een lange weg te gaan.

Zodra het bedrijf structureel winstgevend is en blijft en het negatieve vermogen helemaal is weggepoetst, kan TIE van Onno’s strafbankje af. Het concern zit in ieder geval in opwaartse spiraal, getuige de volgende ontwikkeling in het voorbije half jaar:

  • TlE plaatst aandelen bij grotere partijen tegen 0,25 euro per aandeel,
  • Het speculatief klimaat in januari en februari doet pennystocks stijgen, zo ook TIE. Instappers op 0,25 euro kunnen hun eerste winst pakken,
  • TIE maakt melding van de eerste winst sinds jaren, waarop de koers verder stijgt,
  • TIE plaatst nieuwe aandelen op de gestegen koers, maar net onder de actuele beurskoers. TIE meldt dat haar vermogenspositie hierdoor verbetert,
  • Voor beleggers zijn persberichten als 3 en 4 reden om te kopen van de partijen bij wie de emissies zijn geplaatst. Deze pakken zo opnieuw winst, om bij een volgende emissie hun belang op peil te houden,
  • TIE zet schuld om in aandelen en meldt hierdoor schuldenvrij te worden. Dit positieve bericht zet beleggers ook aan tot kopen. Verkopende of winstnemende partijen zijn de deelnemers aan de emissies en converteerbare leningen en clubs die betrokken zijn bij de omzetting van schuld in aandelen.
  • TIE is nu vrijwel schuldenvrij, heeft haar negatieve eigen vermogen grotendeels weggewerkt en meldt winst.

    Nieuwe kandidaten
    Onno plaatste hierbij de kanttekening dat de schuldreductie en versterking van de vermogenspositie volledig door de aandeelhouders zijn gefinancierd. Zij willen een winstgevend bedrijf met een positieve operationele cashflow zien, omdat anders telkens nieuwe emissies nodig zijn om financiering en eventuele expansie te bekostigen.

    Mocht TIE daadwerkelijk verdwijnen uit de Flop 5, dan zijn er genoeg andere kandidaten op Euronext Amsterdam te vinden om de fakkel over te nemen. Wat te denken van Real Time Company, een vehikel dat vroeger berucht werd onder de naam Newconomy? Of wellicht Spyker, dat Onno ook wantrouwt, getuige zijn Spyker in je kop?

    Wat dacht u van lege hulzen als Management Share en De Nederlanden Compagnie (DNC)? In de komende weken heeft u alle tijd suggesties aan te dragen, want Onno is er even tussenuit. Tot in juli.


    Klik hier voor Onno’s IEX.nl Premiumportefeuille (+12,64%)
    Klik hier om te reageren en te discussiëren

    Onno is de persoonlijke raadgever van de zelfstandig beleggingsadviseur Lodewijk G. Hillen uit Losser. Op moment van publicatie heeft Onno/Hillen privé geen posities in genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Reageren? Email naar onno@iex.nl

  • Onno is de persoonlijke raadgever van de zelfstandig beleggingsadviseur Lodewijk G. Hillen uit Losser. Met zijn eigen beleggingsadvieskantoor VermogensVisie ondersteunt hij particulieren bij het beleggen in aandelen en daarvan afgeleide producten (derivaten). Op moment van publicatie heeft Onno/Hillen geen posities in genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Onno

    Leon Hillen, bij onze lezers bekend als Onno, voedt als meedenker in de weekeinden de IEX-site met beleggingswijsheden. Met zijn eigen beleggingsadvieskantoor VermogensVisie ondersteunt hij particulieren bij het beleggen in aandelen en daarvan afgeleide producten (derivaten). Hillen houdt op IEX.nl de Modelportefeuille Nederl...

    Meer over Onno

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links