Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Hoe staat de euro ervoor?

Vele breinen vormen een beter beeld dan die van u en mij alleen, waarmee het volgen van de markt vaak de beste strategie is. De basis van TA zeg maar. De beweging komt eerst en dan gaan wij mee. Het wel of niet kunnen rechtvaardigen, of begrijpen, van een beweging is daarbij niet van belang.

Zo zal de komende dagen weer de vraag opkomen hoe kan het dat de koers van de euro beweegt als de rente ongewijzigd is? Nou omdat de comments van Draghi daarna zullen veelal het antwoord daarop zijn.

De non-actie op het rentevlak is geen reden; de moed die de markt daarna heeft opgepakt is de aanleiding tot het bewegen. De markt heeft besloten dat de eerder ingeslagen weg vervolgd wordt.

Toekomst van de euro

De afgelopen weken en maanden hebben we verschillende meningen en teksten gehoord die de markt heeft afgewogen voor de houdbaarheid van de trends die al jaren worden gevolgd:

 • De Fed staat op hold en kan verhogen.
 • China draait niet optimaal maar toch het is de grootste en snelste groeier.
 • Japan moet bijschakelen en QE zoveel mogelijk uit de kast trekken.
 • Emerging markets zullen niet direct omvallen zolang de Fed niet te grote stappen neemt.
 • De ECB blijft steunen.

Dit alles tezamen geeft de markten deze gedachte. U hoeft even geen bonds te kopen met de lage rentes van nu. Aandelen zijn makkelijk te koop want geld is goedkoop en wanneer de groei komt zie je het daar het snelst in terug.

Grondstoffen blijven goedkoop want de dollar blijft sterk, wat mij brengt bij de euro die dan wel goedkoper zal moeten worden. Dat is waar we al mee bezig waren en nu een vervolg aan wensen te geven, blijkbaar. Het verloop en de toekomst van de euro tegen de verschillende grote munten ziet er zo uit.

Grafiek euro/pond

Grafiek EUR/GBP
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De euro-pond laat al sinds 2010 een downtrend zien waarin we de afgelopen anderhalf jaar een versnelling naar beneden hebben gekend. De versnelling is dit jaar gestabiliseerd maar de rek is er uit. Met het testen van de 50% retracement bij 0,75 is deze week de neerwaartse focus hervat en dreigt de correctieve zijwaartse beweging ten einde te komen.

Serieuze koersdoelen dienen zich aan in deze grafiek onder druk van verschillende signalen. Er is de trend die aan de onderzijde is getest en er is een kortere neerwaartse trend die nu validatie kent. De fibo-extensie alsook de negative reversal (rode boogjes) geven aan dat een succesvolle aanval op 0,70 in de maak is om uiteindelijk naar 0,65 te reiken.

Een vervolg van de eerder ingeslagen weg dus en dit geval neerwaarts gericht.

Grafiek euro-yen

Grafiek EUR/JPY
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De euro-yen is al twee jaar niet echt interessant daar het koersverloop grillig is. De neerwaartse spiraal in rentebeleid en de aanhoudende behoefte aan stimuli in Europa en Japan tekent de strijd tussen de ECB en de BoJ om de boel als eerste aan de praat te krijgen.

De koersvorming is in ieder geval niet positief voor de euro verlopen hetgeen ook verwacht wordt zo te blijven. Het is eerder negatief voor de euro-yen wat nu te zien wordt gegeven. Tot, de BoJ weer verrast uiteraard. Business als usual hier dus en daarom zijwaarts.

Grafiek euro-dollar

Grafiek EUR/USD
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Dan ten slotte de grootste cross van allemaal, euro-dollar De weekgrafiek toont heersende neerwaartse trend die sinds 2014 versneld is. Die is gecorrigeerd gedurende 2015 zover middels een 50% retracement hetgeen tegelijk een negative reversal heeft opgeleverd. Net als in euro-pond dus.

Hier geldt dat bij overschrijding van 1,10 de neerwaartse focus ten einde het getal 1 eens nader te bekijken weer gespreksponderwerp zal worden. Ook hier heeft dit alles niet meer betekend dan dat de koersen zijwaarts zijn gecorrigeerd.

De hoofdrichting en daarmee de verschuiving op het wereldtoneel op de lange termijn blijft in het nadeel is van de eurp ontwikkelen. Na gisteren wellicht met meer overtuiging en een hogere slagkracht.

Laat Mario maar schuiven.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Column door: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente columns van Gökhan Erem

 1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
 2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
 3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. Maan Arkenbosch 25 oktober 2015 21:32
  Ik geloof er niet in dat Mario voor minder werkeloosheid en schuldreductie kan zorgen. De problemen blijven zich opstapelen door duurdere importen in $. De koopkracht aderlating zal voor looneisen en sociale onrust zorgen, zeker met de asielzoekers/economische vluchtelingen er bij. Mijn reeds meerjarig advies: Edelmetalen kopen en vooral goud en zilver. Dat gaat dubbel omhoog: Door schaarste en notering in $.
3 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. EUR/USD 1,1845 02:19
  -0,0075
  -0,63%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare