Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rondje dollarfondsen

Rondje dollarfondsen

EUR/USD krijgt een tik na het uitkomen van verschillende Amerikaanse macrocijfers. De dollar trekt aan en dat is goed voor bedrijven die omzet in dollars ontvangen. Dat komt door het valuta-effect.

 

 

Als bedrijven in euro's rapporteren en omzet in dollars ontvangen is het gunstig als de dollar stijgt en de euro daalt. Het wordt voor andere landen goedkopen om producten bij onze bedrijven te kopen. Aan de andere kant wordt de omzet in euro's hoger zonder dat een bedrijf daar de prijzen voor hoeft te verhogen. Laten we eens een kijkje nemen bij de dollarfondsen uit de AEX.

  • Unilever deed het al goed op KW3-cijfers en het dollareffect is niet terug te zien in de daggrafiek. Wel zien we in Reuters dat het bedrijf 27% van de omzet uit Europa haalt en 32% uit de VS. De overige 41% komt uit Azië/AMET/RUB.

  • ASML stijgt met sectorgenoten, maar is ook een fonds met forse exposure aan de dollar. 32% van zijn omzet haalt het bedrijf uit de VS en Europa is goed voor slechts 3%.

  • Akzo Nobel haalt 40% van zijn omzet uit Europa, maar dat betekent dat het fonds voor de andere 60% exposure heeft aan het buitenland. De VS en Canada zijn samen goed voor 15% van de omzet.

  • Heineken is een internationaal bedrijf, maar toch is Europa nog goed voor 54% van de omzet. Amerika is met 24% ook zeer bepalend. Hoe meer die dollars uit Amerika waard worden, des te beter het is voor Heineken.

  • Wolters Kluwer, ja Wolters Kluwer haalt 55% van de omzet uit Noord Amerika. Misschien onverwacht, maar toch echt een dollarfonds. Europa is goed voor 33% en Nederland is maar 4% van de omzet van de uitgever.

  • Dollarfonds bij uitstek, Ahold, haalt 60% van zijn omzet uit de USA en 36% uit Nederland. De overige omzet komt uit Tsjechië. Het fonds is underperformer door aan de ene kant de forse koersuitslagen van zwaargewichten ASML en Unilever. Aan de andere kant heeft het fonds last van de winstwaarschuwing van Walmart.

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Kopermans 15 oktober 2015 16:57
    Wat dan te denken van SBM Offshore, Nick?

    Als bedrijf uit de oliesector haalt het wellicht haar hele omzet in dollar.

    Een stijgende dollar zet druk op de olieprijs, en zo indirect op de omzet. Maar hij maakt ook alle gerealiseerde en nog te realiseren omzet per direct waardevoller.

    Met een (lease) orderboek van pakweg 20 mia $ is die impact specifiek voor SBM Offshore erg groot.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links