Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IMF wijst op liquiditeitsgevaar

Het IMF heeft in zijn meest recente Global Financial Stability Report gewaarschuwd voor het gevaar van afgenomen liquiditeit in de markt. Klinkt allemaal technisch en droog, maar voor de belegger is liquiditeit van levensbelang.

Wat is het probleem, wat wil het IMF er aan doen en zal het helpen? Liquiditeit wordt gedefinieerd als hoe snel een belegger en tegen welke kosten een positie kan op- of afbouwen. Simpel gezegd, tweehonderd aandelen Boskalis kan een belegger moeiteloos en snel verkopen tegen de huidig geldende prijs.

Maar wil de belegger in één keer twee miljoen aandelen Boskalis verkopen, dan zal dat de prijs en snelheid van de order negatief beïnvloeden, omdat de liquiditeit in Boskalis niet zo groot is. Dit voorbeeld is op fondsniveau, maar het kan ook op indexniveau of per beleggingscategorie bekeken worden.

Minder liquiditeit

Het IMF stelt dat door regulering, banken minder actief zijn als tussenhandelaar (marketmaking, prop-trading) waardoor de liquiditeit in veel markten is afgenomen. Verder hebben aangescherpte regels omtrent opties in de EU, de liquiditeit in de onderliggende waarden verminderd.

Een ander punt is dat in de obligatiemarkt er erg veel kleine plaatsingen zijn geweest(obligatieleningen van een Macintosh zullen kleiner zijn dan die van Unilever). Dit komt mede doordat de banken na de kredietcrisis erg moeilijk deden over bedrijfskredieten.

Hierdoor hebben veel bedrijven hun toevlucht gezocht tot de obligatiemarkten. Zelf schulden uitgeven in plaats van aantrekken bankkrediet. Echter, dat de obligatiemarkt ineens een aantrekkelijk alternatief is geworden voor bedrijven heeft alles te maken met het monetaire beleid.

Op zoek naar rendement

Door quantitative easing zijn de rentes op 'veilige' obligaties enorm gedaald. Beleggers zijn hierdoor op zoek naar hogere rentes, dus werd de nadruk steeds meer op meer risicovolle bedrijfsobligaties gelegd. Door QE is de obligatiemarktstructuur dus gewijzigd (minder liquide).

Dit effect van QE gaat verder. In eerste instantie zou het in de markt pompen van geld (QE) moeten leiden tot een grotere liquiditeit in de markt, toch? Nee dus. QE veroorzaakt een liquiditeitsparadox. Het in de markt pompen van geld zorgt ervoor dat dit geld op zoek gaat naar een bestemming waar wat op verdiend kan worden (rente, dividend, koerswinst).

Het aantal bestemmingen is echter niet zo hard toegenomen als het geld wat in de markt is gepompt. Hierdoor is veel geld dus in dezelfde posities terechtgekomen. Dit noemen ze in vaktermen en crowded trade.

Gat tussen vraag en aanbod

En nu komt de schijnbare tegenstelling; omdat iedereen belegd is in dezelfde namen is er geen markt meer. Immers, waar moeten de nieuwe kopers vandaan komen? Mocht een deel van de beleggers haar positie willen verkopen, dan ontstaat er dus al snel een groot gat tussen vraag en aanbod, waardoor prijzen zeer snel en met grote sprongen (gaps) kunnen veranderen.

De liquiditeit die er is, droogt dan zeer plotseling op. Het IMF-rapport haalt dit punt aan, maar de link naar QE wordt niet gelegd. Sterker nog, QE wordt als een positieve invloed op liquiditeit genoemd in het rapport! Ik kan mij echter niet aan de indruk ontrekken dat het IMF donders goed op de hoogte is van de liquiditeitsparadox.

Nog meer QE

Het feit dat het IMF de VS adviseren om nog te wachten met een renteverhoging en tegelijkertijd meer monetaire verruiming in de eurozone en Japan aanraden, onderschrijft mijn vermoeden. Als iedereen en zijn moeder al in dezelfde beleggingen zitten, dan is er maar één manier om de beurzen niet te laten klappen: meer QE.

Nog meer geld in de markt pompen, betekent een grotere vraagzijde, waardoor eventuele verkopers worden overstemd (stijgende koersen dus). Maar wat als de nieuwe QE-programma’s hun weg hebben gevonden naar de verschillende markten?

Dan hebben wij hetzelfde probleem, alleen nog groter. Dan moet er wederom een QE-salvo komen dat nog groter is dan de vorige. Tot dat weer geïnvesteerd is, en hetzelfde probleem, maar dan nog veel groter, zich voordoet.

Piramidespel

De financiële wereld zit dus gevangen in een piramidespel. Op een gegeven moment werkt een nieuwe QE-salvo niet meer. De centrale banken en overheden zullen dan weer wat nieuws verzinnen (geld uit helikopters strooien), maar ook dit biedt geen structurele oplossing van de onderliggende problemen: teveel schulden.

Het idee is dat QE tot inflatie gaat leiden zodat de draagbaarheid van de schulden toenemen (immers inkomen gaat door inflatie omhoog, maar schuldenbedrag blijft gelijk). Probleem is echter dat het huidige monetaire beleid wel heel erg flirt met de totale vernietiging van ons fiat geldsysteem.

In die situatie krijgen we geen inflatie, maar hyperinflatie. Het medicijn is dan erger dan de kwaal. De huidige weg leidt wel tot uitstel, maar ook tot een veel hogere eindafrekening. Het is dus tijd dat de centrale banken hun beleid normaliseren, dat de slechte schulden worden afgeschreven en dat wij met zijn allen de pijn nemen, zodat er eindelijk een nieuw begin kan plaatsvinden.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 oktober 2015 23:02
    quote:

    yieldcurve schreef op 15 oktober 2015 15:08:

    Kan mij iemand uitleggen bij wie die "slechte schulden" zitten en wat deze inhouden?
    Volgens het IMF gaat het om bankkredieten aan bedrijven en particulieren in met name Zuid-, Oost- en Zuidoost-Europa. Omvang zo'n € 1 biljoen.

    Ik vraag me af of banken na afschrijving en versteviging van het kapitaal veel meer krediet gaan verlenen. Banken hebben met strenger toezicht te maken en zijn voorzichtiger geworden, dit lijkt mij blijvend en gewenst. Misschien dat de banken iets meer krediet zullen verlenen, maar alternatieve financiers zullen nodig blijven.

    Lijkt me dat de overheidsschulden in Europa ook veel te hoog zijn. Met de kunstmatig lage rente worden ze beter betaalbaar, maar dit is geen goede oplossing. Uiteindelijk zullen ook deze schulden moeten worden verlaagd. Zeker gezien de demografische ontwikkeling (nee, de vluchtelingen zijn hiervoor geen goede remedie). Kunnen de overheden niet wettelijk verplicht worden om een sluitende begroting te overleggen en de schuld te verlagen? Het S&G pact is veel te flexibel.
  2. knax63 16 oktober 2015 10:19
    vele bedrijven kopen hun eigen aandelen op met het geld waar ze geen raad mee weten. goed voorbeeld is apple die heeft veel ingekocht.
    ik dek zelf dat de meeste schulden bij de overheden zitten niet zo zeer bij bedrijven en prive, uitzondering zijn de hypotheek schulden die zijn in Nederland veel hoger als elders in de wereld ivm de aftrek hier. De rente op schulden afschaffen maar wel nominale bedrag terug betalen. Er moet een grote schulden plan komen en overheden moeten verboden worden om nog meer schulden te maken. Ze moeten net as ieder ander beperkt worden in het maken van schulden.
  3. [verwijderd] 16 oktober 2015 11:54
    Eens met de strekking van het artikel;
    Dit hele beleid heeft eenzijdig beleggersgedrag aangejaagd. Men zet grosso modo in op de zelfde paarden. Als we -bij paniek- willen afwikkelen, blijkt de deur te klein te zijn.

    Hoe langer expansionair beleid het piramidespel blijft aanvuren, hoe groter de prijs gaat zijn die iedereen moet betalen -of mensen nou betrokken zijn in de financiële markten of niet.

  4. Maan Arkenbosch 17 oktober 2015 20:41
    N.m.m. is Japan de lont in het Kruidvat. Het huidige tomeloze gelddrukken is synoniem met de toestand in 1930, toen Japan ook de economie aanzwengelde met de drukpers. Dat werd een ramp door daarna de galopperende inflatie, waarna extreem bezuinigd werd. De buitenlandse (koloniale) machten waren de boosdoeners en de verschrikkelijke afloop kennen wij. Thans heeft Japan een schuld van 250% van het BNP. De banken houden 10 maal de overheids tittels aan in verhouding tot hun eigen vermogen De pensioenfondsen zijn netto verkopers van schuldpapier en de vergrijzende bevolking, welke voordien de staats obligaties afnam gaat ontsparen. Zodra de grondstoffenprijzen gaan stijgen en de inflatie dwingt tot rente verhoging, is het feest uit. Dan zijn de financiering kosten niet meer op te brengen en slokken de belasting inkomsten op. In 1941 was de U.S.A. het corpus delicti. Wordt dat toekomstig China met zijn kunstmatige eilandjes in de Chinese Zuidzee??
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links