Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

M7: “Geraffineerd”

Mark Glazener (Robeco) en Jorik van den Bos (ING/Postbank) praten u bij over de beste beleggingen binnen de oliesector. Ze hebben het ook factoren die op die markt een grote rol spelen, maar waar de particuliere belegger misschien niet aan denkt en rekening mee houdt.


Mark Glazener: Geraffineerde belegging
"We hebben binnen de oliesector, waarin we een overweging van 2% hebben, een kleine verschuiving doorgevoerd. De positie in het Noble Drilling hebben we verkocht en ons belang in het Schlumberger vergroot."

"Noble Drilling least platformen aan maatschappijen die naar nieuwe olievelden boren. Schlumberger zit meer aan de servicezijde van de sector."

"Zij helpt oliemaatschappijen bij het sneller en efficiënter exploiteren van bestaande velden. Schlumberger levert bijvoorbeeld drilling fluids. Door water in de bronnen te pompen kunnen de laatste restjes olie gemakkelijker worden gewonnen. Kortom, binnen de oliesector verleggen we slechts enkele accenten."

"De olieprijs staat hoog en kan dat voorlopig blijven, zeker zolang de geopolitieke onrust aanhoudt. Voordat de prijs daalt, willen we een deel van het belegd vermogen verplaatsen van bedrijven die in de pure exploiratie zitten, naar bedrijven die minder direct afhankelijk zijn van de olieprijs en die ook in raffinage zitten."

"Koninklijke Olie is daarvan een goed voorbeeld, omdat zij zowel aan de mainstream- als de downstream-zijde actief is, zeker sinds een aantal activiteiten van Chevron is overgenomen. Van belang is verder dat in de VS het driving season begonnen is..." Lees meer.


Jorik van den Bos: Uit ander vaatje tappen
"De Opec-conferentie in Amsterdam van afgelopen weekend leverde een kortstondige daling op, nadat Saudi-Arabië zich bereid verklaarde de productie te verhogen. Al snel rees de vraag of dat zoden aan de dijk zet. Twee miljoen vaten extra per dag op een totaalproductie van 80 miljoen vaten is een druppel op een gloeiende plaat."

"Bovendien is het maar de vraag of de Saudi’s in staat zijn meer te produceren. Kunnen het pijpleidingsysteem en de transportcapaciteit zo’n verhoging aan? De quota van de Opec worden vastgesteld op basis van de reserves. Het is opvallend dat de reserves van Saoedi-Arabië al enkele jaren op exact hetzelfde niveau liggen."

"Dat betekent dat het land net zoveel uit de grond haalt, als dat het verkoopt. Dat lijkt bijna té toevallig, zeker in een tijd dat zelfs Koninklijke Olie niet eens in staat is haar reserves goed te taxeren. Het kan zijn dat de olievoorraden niet eens toereikend zijn voor de toegezegde productieverhoging."

"Sombere scenario’s zijn daarom niet onwaarschijnlijk, zeker omdat Rusland aan haar limiet zit. De enige landen die 10% meer kunnen leveren zijn Indonesië en Qatar, maar dat zijn relatief kleine spelers. Een productieverhoging van die zijde veroorzaakt niet snel een daling van de prijs. De verwachtte extra olie uit Irak blijft voorlopig ook uit..." Lees meer.


The Magnificent Seven
Klik hier voor de trades en visie van zeven van de beste fondsbeheerders
Klik hier voor de IEX.nl Beleggingsfondsen Sectie
Klik hier om te reageren en te discussiëren

The Magnificent Seven is een club van zeven van de beste fondsbeheerders van Nederland. De leden van The Magnificent Seven schrijven de columns op persoonlijke titel. Zij handelen vaak in beleggingen waar over geschreven wordt en hun posities kunnen op elk moment veranderen. Uw reactie is welkom op magnificent@iex.nlMagnificent Seven is een club van zeven van de beste fondsbeheerders van Nederland. De leden van The Magnificent Seven schrijven de columns op persoonlijke titel. Zij handelen vaak in beleggingen waar over geschreven wordt en hun posities kunnen op elk moment veranderen. Uw reactie is welkom op magnificent@iex.nl

Auteur: The Magnificent Seven

It took seven to tame the West. Kijk mee over de schouders van zeven van de allerbeste fondsbeheerders van Nederland. Wat kopen en verkopen zij? Welke trends en bewegingen houden ze nauwlettend in de gaten? Hoe kijken ze naar de markt en naar aandelen? En wie zijn het eigenlijk? Felix Lanters, senior fondsbeheerder b...

Meer over The Magnificent Seven

Recente artikelen van The Magnificent Seven

  1. aug '04 M7: Campingironie
  2. jul '04 M7: "Dik verdienen"
  3. jul '04 M7: Felix vertrekt

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links