Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Tijdelijk topje

Er lijkt een tijdelijk topje te zijn gevormd in de AEX voor de komende dagen. Deze top werd vorige week gevormd bij 446,80. Hiermee wist de AEX op een haar na het 50-daags gemiddelde te testen. Dit gemiddelde is inmiddels verder gezakt en ligt nu bij 445,90 als eerste weerstand.

In het zeerkortetermijnbeeld verwacht ik een kleine en beperkte terugval in de komende dagen. Dit is nodig om een hogere bodem in het kortetermijnbeeld te vormen voordat de opgaande beweging wordt voortgezet. Het eerste steunpunt ligt nu bij 438,60 tot 438,80.

Dit is een dubbele bodem die gisteren werd afgerond. Een beweging hieronder zorgt voor meer neerwaarts potentieel. Daaronder liggen richtpunten bij 434 en de zone 429 tot 430. Vooral deze laatste zone is een interessant richtpunt. Daar liggen:

  • de bovenkant van een recente opwaartse gap (429)
  • eerdere bodems die werden gevormd in de eerste week van september
  • bij 430 ligt het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van de huidige opgaande beweging vanaf de septemberbodems

Eerste hogere bodem

Zodra deze zone in zicht komt, moeten we alert zijn op de vorming van bodempatronen voor de vorming van de eerste hogere kortetermijnbodem. Aan de andere kant zou een beweging boven de 446,80 direct de ruimte vrijmaken naar de septembertop van 451,40.

Een opwaartse doorbraak van deze septembertop is noodzakelijk om de weg vrij te maken voor de volgende fase in de stijgende kortetermijntrend. Toch heeft dit scenario niet mijn voorkeur in het zeerkortetermijnbeeld.

Een stijgende trend wordt namelijk gevormd door hogere bodems en vanaf de septemberbodems is de AEX in een rechte lijn opgelopen tot bijna de septembertop. Het is een gezonde en normale ontwikkeling als een tijdelijke consolidatie of terugtest plaatsvindt om de contouren van de stijgende trend aan te geven.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Opwaartse visie

Of er nu een beperkte terugtest plaatsvindt, of dat er slechts sprake zal zijn van een zeer smalle consolidatiefase, mijn visie voor de komende tijd blijft opwaarts gericht. Of de zone 500 tot 510 nog dit jaar of pas begin volgend jaar zal worden bereikt is technisch gezien minder relevant.

De stijgende trend in het langetermijnbeeld is nog volledig intact en ik verwacht sowieso in het komende jaar een voortzetting tot boven de 510 punten. Zodra de 451,40-top opwaarts wordt gebroken, ontstaat ruimte naar ongeveer de 470 punten waar onder andere het 200-daags gemiddelde ligt.

Belangrijkste onderliggende weerstand ligt verder nog bij de juli-bodem van 455 punten. Maar eerst een tijdelijke onderbreking met een beperkte terugtest is naar mijn mening het meest realistische scenario.

Tijdelijke onderbreking

Ook de Stoxx Europe 600 lijkt tijdelijk te toppen onder zijn septembertop van 368 en zijn 50-daags gemiddelde van nu 364. In het meest ideale plaatje zou deze index een tijdelijke onderbreking maken en een terugtest inzetten naar de belangrijke grens in de zone 350 tot 352, een oude en veel geteste steun en weerstand.

Het eerste Fibonacci-retracementniveau ligt hier echter vlak boven, bij 354. Na een korte onderbreking verwacht ik ook in deze index een voortzetting tot boven de 368 en een beweging in de komende weken naar in eerste instantie de 385 tot 390 punten.

Daggrafiek Stoxx Europe 600
Kortetermijngrafiek Stoxx Europe 600
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Stijgende driehoek

Als laatste wil ik u de grafiek van de DJ Transport Index laten zien. Daar is de afgelopen maanden sprake geweest van een voortzetting van een zware correctieve beweging die al in maart startte vanaf een hogere all-time high.

De koers is teruggevallen vanaf een niveau van ongeveer 9200 punten tot net boven 7400. In de afgelopen dagen vond daar een belangrijke doorbraak plaats boven de dalende middellangetermijntoppenlijn. Dit gaf een duidelijke verdere verbetering aan na de hogere bodem in september.

De volgende belangrijke weerstand die boven de markt ligt, ligt bij de top van 8320. Zolang deze index hieronder blijft, is een korte terugtest realistisch waardoor er een stijgende driehoek wordt gevormd. Boven de 8320 wordt de volgende fase in de stijgende trend gestart richting de 8600 in eerste instantie.

Daggrafiek Dow Jones Transport Index
Kortetermijngrafiek Dow Jones Transport index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

479 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Bonus aanbieding 13 oktober 2015 08:58
    Bas bedankt voor het lange praatje van de dag. Het zal wel weer saai worden vandaag want de vola loopt er steeds verder uit.

    Het wachten is op een nieuwe impuls. Ik verwacht iets van VW en zie daar de koers naar 80 gaan de komende weken. Handelblatt heeft het over een emissie en verklaart daarmee ook het koersverschil tussen de prefs en commons.
  2. MG TF 13 oktober 2015 09:23
    quote:

    AEX 100 here we come! schreef op 13 oktober 2015 09:18:

    Mijn visie is opwaarts gericht....Bas jou LT visie is altijd opwaarts. Niets nieuws onder de zon.
    Bedankt voor je stukje op naar 430, gaat tie breaken dan snel richting 400!
    Mee eens
    Iets te positieve blik heeft hij.
    Zal verblind zijn door dat idiote gouden Stier beeldje
479 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links