Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Uit ander vaatje tappen

De olieprijs is hoog, maar kan nog hoger. In de VS brak de prijs voor een vat olie deze week door de 40 dollar-grens. Ik verwacht op korte termijn geen daling. Vermoedelijk blijft het prijspeil stabiel op het huidige niveau, maar een stijging is waarschijnlijker dan een daling.

De Opec-conferentie in Amsterdam van afgelopen weekend leverde een kortstondige daling op nadat Saoedi-Arabië zich bereid verklaarde de productie te verhogen, maar al snel rees de vraag of dat echt zoden aan de dijk zet.

Twee miljoen vaten extra per dag, op een totaalproductie van 80 miljoen vaten is een druppel op een gloeiende plaat.

Daarnaast is het maar de vraag of de Saoedi’s echt in staat zijn meer te produceren. Het is niet aangetoond dat het pijpleidingsysteem en de transportcapaciteiten zo’n verhoging aankunnen. De quota van de Opec worden vastgesteld op basis van de reserves. Het is opvallend dat de reserves van Saoedi-Arabië al enkele jaren op exact hetzelfde niveau blijven liggen.

Andere vaatjes
Dat betekent dat ze precies net zoveel uit de grond halen als dat ze verkopen. Dat lijkt bijna te toevallig, zeker in een tijd dat Koninklijke Olie niet eens in staat blijkt zijn reserves goed te taxeren. Het kan zijn dat de olievoorraden niet eens toereikend zijn voor de toegezegde productieverhoging.

Sombere scenario’s zijn dus niet onwaarschijnlijk. Zeker omdat Rusland aan zijn maximum zit. De enige landen die wel 10% meer kunnen leveren zijn Indonesië en Qatar, maar dat zijn relatief kleine spelers en een productieverhoging van die zijde veroorzaakt niet snel een daling van de prijs.

De verwachte extra productie vanuit Irak blijft ook uit. Na de val van Saddam Hoessein werd gerekend op een plus van twee miljoen vaten olie op korte termijn en zes miljoen vaten op langere termijn. Maar met de onlusten, aanslagen en exploderende pijpleidingen schiet dat nog niet erg op.

Daggrafiek West Texas Light Intermediate, bron Bloomberg
60 dollar
In onze portefeuille hebben we Koninklijke Olie en Eni. Die hebben het de laatste weken goed gedaan en zijn dus wat zwaarder vertegenwoordigd dan de 1% die ze normaal gesproken hebben. Daar doen we voorlopig ook niets aan. Buiten Europa hebben we Petrochina en Hindustan Petroleum opgenomen.

Beiden hebben het recent moeilijk gehad. Petrochina vanwege de maatregelen die de Chinese regering neemt om oververhitting van de economie te voorkomen en Hindustan Petroleum had het zwaar na de overwinning van de Congress Party met de verkiezingen in India. De oude regering wilde het bedrijf naar de beurs brengen.

Dat wordt nu uitgesteld, waardoor de koers van het aandeel flink onderuit ging. Overigens is de hele discussie over de huidige hoge olieprijs enigszins overdreven. Gecorrigeerd voor inflatie was de prijs van een vat olie aan het begin van de jaren tachtig nog een tikkie hoger: 60 dollar.

  

 


Jorik van den Bos is beheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Van den Bos’ columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jorik van den Bos

Jorik van den Bos is fondsbeheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Hij is begonnen als portfoliomanager Nederlandse aandelen, eerst bij ABN Amro Asset Management en van 1997 tot 2006 bij ING Investment Management.

Meer over Jorik van den Bos

Recente artikelen van Jorik van den Bos

  1. okt '15 De rente en uw dividendaandelen
  2. okt '12 (Te) duur dividend? 1
  3. feb '07 Wikken en bewegen 22

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links