Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Plusje

De AEX flirt met het niveau van 334. De kracht van de stieren was gisteren inderdaad overtuigend genoeg om een breuk van deze zone te forceren. In de laatste uren van de handel sloeg de twijfel echter toe met als resultaat dat index exact op 334 sloot.

Aangenomen mag worden dat de handel vandaag voorzichtig op gang komt. Een verdere daling naar 332 is niet uit te sluiten. Een opgaande beweging naar 338 in de komende dagen blijft het meest waarschijnlijke technische scenario.

De DAX bracht gisteren het grootste gedeelte van de dag in de doelzone van 3890 door. Voor deze index geldt ook dat na het bereiken van dit niveau de meetlat kan worden verhoogd naar 3945. Voor de Eurostoxx 50 blijft de focus vooralsnog gericht op 2770.

Heineken: 30,85 euro
Aan het begin van de maand werd gewezen op de hapering in de opmars van Heineken. Een aantal technische indicaties maakten een terugval binnen de opwaartse trend het meest waarschijnlijke scenario. In de afgelopen dagen vertoont het fonds weer opwaartse neiging, na de afdaling naar de onderkant van het trendkanaal.

Dit duidt erop dat de test van het kanaal succesvol is verlopen. Op basis van de voorafgaande, trendmatige beweging mag vanuit technisch oogpunt wederom een stijging van de aandelenkoers worden verwacht. Het richtpunt voor de verwachte opleving kan worden teruggevonden in de langere termijn grafiek van Heineken.

In 2002 vormde het aandeel een aantal belangrijke bodems rond 30,85 euro. Deze vormen in de stijgende beweging waarschijnlijk een aarzelingspunt.

Koninklijke Olie: 42,15 euro
Bouwde Koninklijke Olie in de afgelopen weken aan een technisch opzetje om eindelijk af te rekenen met de betonnen horizontale weerstand rond 42,15 euro? Als sinds maart 2003 fluctueert dit aandeel in een zijwaartse beweging en heeft zodoende op geen enkele manier geprofiteerd van de stijging, die andere fondsen in de sector inmiddels hebben laten zien.

Komt daar in de komende weken verandering in? Het koersverloop in mei laat een falling wedge patroon zien. Aan het einde van een stijgende beweging vormt dit een indicatie dat het oplopen van de koers een vervolg krijgt. Deze stijging betreft de beweging van de onderkant van het horizontale trendkanaal naar de bovenkant van ditzelfde kanaal in april.

Vooralsnog komt slechts 42,15 euro in beeld, omdat dit niveau in de afgelopen maanden bewees een sterke weerstand te zijn. Echter, met het genoemde patroon in het achterhoofd wordt ditmaal de koersontwikkeling in deze zone met meer dan gewone belangstelling gevolgd. Bij een breuk mag u een nieuwe update verwachten.

Total: 175 euro
Het technische beeld voor Total is onveranderd positief. In de eerste week van 2004 werd gewezen op een omgekeerde hoofd-schouderformatie. Dit patroon impliceerde significant hogere koersen in de komende weken. Het opwaartse scenario werd onderstreept door het opwaartse trendkanaal, dat zich sinds november in de grafiek aftekent.

De terugval van het aandeel in de laatste dagen vindt netjes plaats binnen dit opwaartse trendkanaal en resulteerde gisteren in een test van de onderkant ervan. Het koersverloop gedurende de dag was een technische indicatie dat beleggers het aandeel rondom het huidige niveau weer een interessante belegging vinden.

Het koersdoel, dat al enige tijd wordt gehanteerd, is berekend op basis van de omgekeerde hoofd-schouderformatie en komt uit op 175 euro.


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Woordenboek
Klik hier voor de TA-begrippenlijst

Fundamentele analyse
Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Jacques Potuijt

Technische Analyse
Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Gökhan Erem & Geert Jan Nikken

Forum
Discussieer mee op het Eurostoxx 50 Forum

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert Jan Nikken is technisch analist bij Fortis Bank Global Markets. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Fortis en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op nikken@iex.nl.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

  1. apr '07 TA: Adieu 168
  2. mrt '07 TA: Kou in de lucht 280
  3. mrt '07 TA: Verrassing 271

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links