Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verdienen in bosbouw

Eind deze maand heb ik een leuke roadshow op het programma. Ik ga een bosbouwbedrijf uit Uruguay bij institutionele investeerders introduceren. Nu is dit niet alleen een plezier om te doen, maar ook een uitdaging, want veel Nederlandse beleggers hebben een slechte ervaring met bosbouwinvesteringen.

Daarom was ik ook terughoudend toen het contact werd gelegd, maar na grondig speurwerk kan ik niet anders dan constateren dat deze investeringspropositie hout snijdt.

Nare ervaring

Houtfondsen hebben een slecht imago gekregen door problemen die zich hebben voorgedaan. Het betrof hier vaak teakhout-investeringsfondsen. De oorzaken voor het falen van deze fondsen lag in een combinatie van:

  • bedrog (plantages bestonden niet)
  • misallocatie van beleggingsgeld (tweederde ging op aan marketing in plaats van aankoop grond en beplanting)
  • en (of) het management eigende zich onterecht geld toe

Met het voorspiegelen van onrealistisch hoge rendementen in combinatie met een groen sausje, werden beleggers over de streep getrokken. Dit was een waar drama voor deze mensen en voor de sector.

Maar niet alle bosbouwbedrijven zijn malafide en de businesscase van (goede)bosbouw is zeker niet onaantrekkelijk noch onmogelijk.

Management

Met deze verhalen in het achterhoofd, was het dus eerst zaak om te kijken naar de kwaliteit van het managementteam. In dit geval zijn het mensen uit de regio, die de juiste opleidingen hebben genoten (Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk) en de juiste ervaring (business en bosbouw) en ervaringsduur hebben (tientallen jaren).

En dit alles zonder schandaal natuurlijk.

Partners

De volgende stap was het kijken naar de zakelijke partners van dit bedrijf. Hier moet gezegd worden dat het opzetten en runnen van een eigen fund, één van de drie activiteiten is van dit bedrijf. De andere twee betreffen:

  • het managen van bospercelen voor andere partijen (100.000 hectaren!)
  • bosbouw-consultancy (kwaliteitscontrole, project ontwerp, cartografie, doorlichten van bosbouwbedrijven/projecten, inventarisatie en FSC-certificering)

Hierdoor heeft het bedrijf in kwestie niet alleen veel ervaring, maar ook veel te verliezen als het fout gaat. Partners waar onder andere mee gewerkt wordt zijn de twee papierreuzen uit Finland: Stora-Enso en UPM en het Amerikaanse Weyerhaeuser, een van ’s werelds grootste private bezitter van bospercelen.

Deze bedrijven gaan niet in zee met amateurs, laat staan charlatans.

Controle

Verder heeft dit bedrijf al twee aan de beurs genoteerde houtfondsen, iets waar de nodige eisen aan vast zitten. Dit betekent, onder andere, dat de (externe) controle op de activiteiten en de boeken van een hoog niveau moeten zijn.

Verder is het wederom zo dat het te kostbaar is voor het management om haar reputatie in te ruilen voor schimmige activiteiten. De bewaarder voor het nieuwe fonds is APEX een zeer goed aangeschreven internationale partij. Ook op juridisch vlak hebben ze een prijswinnende firma, Harneys.

Businessmodel

Het model van een bosbouwbedrijf is simpel: kies de juiste locatie en de juiste boomsoorten. Manage het perceel op een goede manier (snoeien om knoesten te voorkomen, risico op brand te verminderen, en cashflow te genereren, en zo verder).

In dit geval heeft het managementteam gekozen voor locaties in de meest stabiele landen van Latijns Amerika: Chili, Uruguay en Brazilië. De klimatologische condities zijn erg goed en uitermate geschikt voor de eucalyptus.

Deze boomsoort groeit relatief snel, is robuust en levert pulp en hout (alternatief voor hardhout) van een zeer goede kwaliteit. Bosbouwervaring in de drie voornoemde locaties, is ook al aanwezig in het bedrijf.

De projecties die gemaakt zijn, stroken met al gerealiseerde projecten en zijn dus reëel te noemen. De doelstelling is dan ook rendementen te behalen van boven de 7% (na alle fees en belastingen!).

Gezien 60 à 70% van de investeringen in grond betreffen, ligt er een redelijke bodem onder deze investering. Verder zijn de pijlen gericht op de pensioenfondsen en andere professionele partijen en niet op particulieren (minimum inleg 5 miljoen dollar).

Dit is in mijn ogen een extra keurmerk voor het bedrijf en haar fund.

Risico’s

Nu zijn er vele risico’s, ondernemen en beleggen is dan ook niet anders dan de juiste risico’s nemen tegen de juiste verwachte opbrengsten. Risico’s die hier onder andere spelen, zoals valutarisico, landenrisico en bosbrand, worden waar mogelijk goed opgevangen door het bedrijf.

De netto risico’s die overblijven staan in mijn mening dan ook in een gunstige verhouding tot het realistisch te verwachten rendement, iets wat niet gezegd kan worden over veel beleggingen in het eurogebied ( tien jaar vast geld uitlenen aan Italiaanse staat levert maar 2% op!).

Inkijkje

Deze onderwerpen zullen tijdens de roadshow natuurlijk allemaal aan bod komen en veel verder worden uitgediept. Met dit inkijkje in mijn keuken hoop ik in ieder geval dat de lezer een glimp van de systematiek van het beoordelen van een investering heeft meegekregen.

Het doorlichten van potentiële beleggingen brengt mij in ieder geval veel voldoening en is de hoofdreden dat ik mijn vak uitoefen.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 oktober 2015 16:07
    Ik ben zeker geen expert op het gebied van bosbouw maar heb me er wel eens een beetje in verdiept. Ik woon al een aantal jaren in Brazilie. En weet dat veel Brazilianen de afgelopen 10 jaar eucalyptus hebben geplant in de hoop een leuk rendement te halen. Dat valt de momenteel erg tegen, de prijs is hard gedaald. En het aanbod wordt alleen maar groter. Grote Braziliaanse celluluse bedrijven als Votorantim maakte het gemakkelijk eucalyptus te planten. Jij kwam met de grond en zij met alle Know How e hielpen te planten. Die lage prijs nu zal ze wel goed uitkomen.Ben blij dat ik er nooit ben ingestapt.
    Overigens zijn er heel veel verschillende eucalyptus soorten, de meest geplante zijn voor de papier en cellulose industrie, die worden redelijk snel gkapt (7 tot 10 jaar. Commercieel interessanter zijn misschien wel de soorten die hardhout kunnen vervangen (CLoeziana bijvoorbeeld!).
  2. forum rang 5 theo1 8 oktober 2015 16:35
    Het is typisch weer een markt met inherent lange doorlooptijden waarin gemakkelijk overcapaciteit kan ontstaan. Als je nu bomen plant, moet je al snel 10 jaar wachten tot je kan oogsten. Intussen kan Jan en alleman op dezelfde wagen springen en ook bomen planten.

    Het doet me erg denken aan die schepen die ooit zo populair waren. Die moesten ook minstens 10 jaar varen om de investering terug te verdienen, en intussen loopt in de goede tijden iedereen als een gek schepen te bouwen. Die dingen zijn gemakkelijker te bouwen dan om met verlies te slopen, dus teveel aanbod verpest de markt voor jaren. En dat werkt met die bomen precies hetzelfde.
  3. BennieRijk 9 oktober 2015 00:55
    Eucalyptus ....
    Ja ja...
    Je moet maar eens in zo,n bos gaan wandelen.
    Je hoort geen vogel fluiten, alles is stil.
    De boom groeit zo hard dat de bodem volledig verarmt.
    En in augustus kan je de blauwe hemel in de zuidelijke landen niet zien. Dan staat alles in de fik.
    Aangestoken natuurlijk, kunnen de papier fabrieken ze goedkoop krijgen.
    Ja meneer die boom heeft brandschade, daar kan ik niet veel voor geven.
    Eucalyptus heeft zelfs vuur nodig voor de voortplanting!
    eucalyptus is een plaag!(Uit australie)

    Alexander weet waaraan u begint.

    Groet
  4. putter 9 oktober 2015 09:49
    Walnoot bomen is een betere optie, dankzij subsidie van de EU worden nu in de Dordogne hele velden met zwarte walnoot bomen aangelegd.Alleen gaat er lange tijd overheen alvorens het hout rijp voor de kap is. Ondertussen brengen de walnoten wel geld op. Goede investering voor je pensioen later.
  5. forum rang 5 theo1 9 oktober 2015 11:07
    quote:

    putter schreef op 9 oktober 2015 09:49:

    Walnoot bomen is een betere optie, dankzij subsidie van de EU worden nu in de Dordogne hele velden met zwarte walnoot bomen aangelegd.Alleen gaat er lange tijd overheen alvorens het hout rijp voor de kap is. Ondertussen brengen de walnoten wel geld op. Goede investering voor je pensioen later.
    Behalve als net iets teveel boeren hetzelfde denken en ook van die bomen gaan planten. Bomen planten is simpel. Maar een boom die er eenmaal staat, gaat niet meer weg. En die subsidie kan natuurlijk ieder moment ineens afgeschaft worden en dan zit je met een veld vol bomen die nog jaren moeten groeien voor je ze met winst kunt kappen.
  6. smith&jones 10 oktober 2015 12:08
    Gelukkig is Alexander eerlijk over het feit dat hij is ingehuurd om deze investering te promoten, dus de lezert die er dan nog intuint moet het zelf maar weten…

    Doet een beetje denken aan een zekere aandeelhoudert in Todays Brokers onder de IEX columnisten, die ineens een uiterst ranzig product van 'Opportunity Investment Management' als voorbeeld ging gebruiken voor de uitleg bij een bepaald financieel product.

    Insiders wisten dat OIM gouden bergen had beloofd aan Today's ( gedeeltelijke overname etc) als ze die zooi aan de man zouden weten te brengen.

    Het is uiteraard jammerlijk mislukt maar was wel een enorme koffievlek op het shirt van IEX.

    Deze column is zeker een toevoeging aan het Pollock kunstwerk dat het shirt van IEX inmiddels is J.

    S&J.
  7. Alexander Sassen van Elsloo 12 oktober 2015 11:52
    Toch weer veel zure reacties. 1) het bedrijf in kwestie is niet gericht aan particulieren. Naam wordt ook niet genoemd. Het ging om kijkje in de keuken hoe ik tegen een belegging aankijk in een besmette sector. Aan de lezer om er wat van te vinden. 2) Theo!, Neymar en Putter leveren een bijdrage aan de discussie met valide punten, terwijl types zoals Grote beer met ongefundeerde beschuldigingen komen. Mijn staat van dienst spreekt voor zich> heb altijd mijn mening eerlijk gegeven en dat is ook wel eens minder fijn (Fortis). Klant staat altijd op 1 PUNT. 3) ik, en vele columnisten met mij, delen gratis met de lezer een bak aan info, kennis en interpretatie. Niet eens zijn kan altijd en is goed voor verdere discussie. Maar klagen om iets wat iemand zomaar krijgt aangereikt en dan ook nog proberen reputatie van de columnist en de website te besmeuren is gewoon beneden alle pijl.
  8. smith&jones 12 oktober 2015 17:25
    Dus het zijn uitsluitend bedrijven die hierin gaan beleggen? Kom nou toch… als het een B2B tour is gaan die dan uiteindelijk toch de particulier benaderen neem ik aan.. dan is het geen valide punt wat je hier aanroert.
    'Besmette sector', ik weet niet wat je hiermee bedoelt. Meestal betreft een dergelijke term cyclicals die tijdelijk niemand meer ziet zitten. De besmetting in DEZE sector betreft de vele scams en bedriegersproducten, als je dat bedoelt.
    Gerede scepsis is dus op zijn plaats en heeft niets met 'reputatie besmeuren' te maken.

    En wat die reputatie betreft: de tijd zal het leren met dit investeringsvehikel. Wie hier met een dergelijk product publiceert moet tegen een stootje kunnen. Voor nu voeg ik dit verhaal voor mijzelf toe aan de collectie mbt teakplantages, struisvogeleieren, en wat dies meer zij aan vage verhalen waar de beleggert bossen veren mee heeft gelaten. Om mij van het tegendeel te overtuigen is een veel beter verhaal nodig dat het bovenstaande.

    Met welwillende hoogachting,
    S&J.
  9. Met Effekt 13 oktober 2015 09:48
    Alexander, ik ben benieuwd hoeveel institutionele beleggers hierin stinken/stappen.

    Ik beleg verplicht bij PME en die hebben ook onder het mom van "maatschappelijk verantwoord beleggen" voor ca 550M$ US bomen gekocht
    www.volkskrant.nl/archief/goeie-kerel...

    En ik maar denken dat verantwoord beleggen betekent dat je minimaal je inbreng terug krijgt op het einde van de rit ;-)
    Kennelijk is dat minder belangrijk als je het voor "de maatschappij" doet.
  10. Alexander Sassen van Elsloo 13 oktober 2015 10:30
    @Met Effekt> Enron happened. Alle aandelen maar weg doen, want waar 1 fraudeert/mislukt, zo gaat het ook met alle andere? Ik weet niet hoe PME tot haar keuze is gekomen. Ik laat in column zien hoe ik de eerste stap neem mbt doorlichten bedrijf. Daarna (als ik het zie zitten) komt roadshow met institutionele beleggers. Die kunnen meestal wel doorzagen, zeker na wat er in het verleden ook gebeurt is (zoals u zelf aangeeft). Ik mag hopen dat de lat hierdoor dermate hoog komt te liggen dat de projecten die in deze sector doorgaan zullen vinden dan ook echt de moeite waard zijn.
    Met betrekking tot ons pensioenstelsel ben ik het roerend met u eens dat menen zelf moeten kunnen bepalen hoe of waar ze beleggen. Meer concurrentie tussen pensioenfondsen, hoe beter de service en kwaliteit van beleggen. Helaas kan dit niet of nauwelijks in Nederland. Tweede punt ben ik het ook mee eens> door maatschappelijk verantwoord label is het palet aan mogelijke beleggingen gelimiteerd. Hierdoor kunnen misstappen zoals degene die u aandraagt vaker voorkomen.
  11. Alexander Sassen van Elsloo 13 oktober 2015 10:45
    @met Effekt als ik uw link zo lees, is het de DNB die ingreep> wil PF verplichten bos te verkopen want het is een te grote exposure, die evt ook niet goed gemanaged wordt. Dit zegt verder niet veel over waarde etc. Project waar ik mee bezig ben heeft een degelijke governance, en bedrijf heeft veel te verliezen want ze is ook actief als dienstverlener in sector. Regelmatige bezoeken aan de gebieden zitten bij mij ook in eisenpakket. Dus fraude: nee. Grootse risico's liggen in tussentijdse rampen (vuur) en eindkap> zit bedrijf net ongunstig in de varkenscyclus (slechte houtprijs en grondprijs). Hier zijn ook contingency plans voor.
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links