Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Brekebeentjes update

Brekebeentjes update

 

Een dikke maand geleden nam ik op deze plaats een aantal zwaar afgestrafte aandelen onder de loep. Allen brachten slecht nieuws en de tucht van de markt daalde gevoelig op hen neer. En dat te midden van een ouderwetse beurscorrectie van bijna 20%. Eens kijken hoe het die vier brekebeentjes (Heijmans, Fagron, Delta Lloyd en Besi) het sindsdien verging.

Heijmans (slotkoers 25 augustus: 7,05 EUR)

Heijmans heeft een flinke smak gemaakt. Het kan zelf niet meer zoveel doen aan de koersmalaise, want tegenvallers zie je niet altijd aankomen en men kan de markt dan ook maar ten dele geruststellen. Bouwers werken gestaag door hun voorraad oude, verliesgevende projecten heen en de één lukt dat beter dan de ander. Het blijft dus op eieren lopen.

Nu krijgen shorters vaak de schuld van koersbewegingen omlaag maar meestal ligt de oorzaak bij één of twee grootaandeelhouders die eruit willen. Een grote positie in een aandeel is mooi als het goed gaat, maar als je eraf moet ben je de pineut. Zeker tegenwoordig met al die meehandelende partijen die in het kader van ‘liquiditeit bieden’ vrolijk mee staan te geven als ze je verkooporder gedetecteerd hebben.

Als Heijmans wat grond of vastgoed kan verkopen om de reserves wat aan te vullen komt het wellicht een heel eind. En dan maar hopen op een paar goede, vette opdrachten met wat vlees aan de botten. Zo heeft BAM zich ook weer weten op te richten en met een beetje geluk komt Heijmans straks ook met de schrik vrij. Ik acht die kans vrij groot maar niettemin blijft het risico bij dit aandeel hoog.

 

 

Delta Lloyd (slotkoers 25 augustus: 9,40 EUR)

Delta Lloyd moest helemaal door het putje afgelopen maand. De verslechterde solvabiliteit werd gelijk bij de cijfers afgestraft. Het aandeel sloot 10 augustus nog op 16,51 EUR om van daar in een vrije val te geraken. Grootaandeelhouders namen rucksichtslos afscheid en dat resulteerde in een laagste stand vorige week ergens net rond de 7 EUR, een verlies van 57%.

Typisch een voorbeeld van een daling waarbij het altijd weer erger kan. De daling op de bredere markt had daarbij een extra versnellend effect op Delta Lloyd. De verzekeraar bezit veel aandelenposities (o.a. in Heijmans!) en een lagere beurs betekent vanzelf minder solvabiliteit. Het zou me niet verbazen als Delta Lloyd zo hier en daar wat aandeeltjes verkocht heeft om wat geld te maken. Is het leed nu geleden hier?

Ik denk dat de rente wel weer wat omlaag zal gaan wat de verliezen die in het vorige kwartaal zijn opgelopen misschien weer wat te niet kan doen. Delta Lloyd zat toen tussen twee vuren: enerzijds de lage rekenrente die de verplichtingen doet oplopen, en anderzijds een dip in de obligatieportefeuille.

Niettemin moet er ergens kapitaal vandaan worden gehaald en hoe dat gaat gebeuren zullen we snel weten, want CEO van der Noordaa heeft beloofd op 10 november, bij de KW3-cijfers, met een Plan van Aanpak te komen. Eens kijken wat er dan uit de hoge hoed komt.

 

 

Fagron (slotkoers 25 augustus 20,53 EUR)

Het management van Fagron heeft eigenlijk stelselmatig de problemen ontkend. Het groeiverhaal in stand houden was kennelijk de boodschap. Pas vorige week vrijdag, met de omzet- en winstwaarschuwing, gaf het concern voor het eerst echt toe dat de doelstellingen niet gehaald kunnen worden. Bij de halfjaarcijfers van 4 augustus, toen de misère begon, hield men nog steeds vast aan de omzetdoelstelling van 500 mln. EUR. Het wordt nu 470-480 mln. EUR, en dan denk je, dat is niet eens heel veel lager, en nog steeds hoger dan vorig jaar, maar de marges zijn een stuk lager waardoor het bedrijfsresultaat een gevoelige knauw oploopt. Dat betekent weer dat de schuldratio verder oploopt (nettoschuld gedeeld door bedrijfsresultaat).

Ondertussen probeert het management van Fagron wanhopig de koers te stutten. Eerst mopperde van Jeveren al in het FD dat hij kennelijk zelf weer aandelen moest kopen om een signaal af te geven. Dat was op rond 25 EUR. Dat gemopper was dus terecht. Vervolgens kwamen er op gezette tijden berichten naar buiten die elkaar tegenspraken. In een interview riep de CEO dat hij voorlopig geen overnames meer zou doen, een dag later stond er een (weliswaar kleine) overname in de krant.

Ook meldingen van belangen van andere financieel sterke schouders gaven de koers zo nu en dan een zetje. Hielp allemaal niet. Toen Fagron uiteindelijk met de billen bloot moest en met een omzet- en winstwaarschuwing kwam, werd die ontijding begeleid met vermeende overname interesse. Dat trucje kennen we nog van Ballast Nedam, die op 30 december 2014 met eenzelfde bericht kwam. Ballast stond toen 2,98 EUR, ging 25% omhoog naar 3,73 en inderdaad, een dik half jaar later was die overname een feit. Op 30 cent…………..

Het is echter de omzetwaarschuwing die serieus moet worden genomen, en niet de vermeende overname interesse. De bizarre koersbeweging (opening 40% hoger en een dag later 10% omlaag) heeft veel (shortende) partijen op het verkeerde been gezet en brengt het vertrouwen in het management nog verder terug. Het hele groeiverhaal kan door de hoge schuldgraad voorlopig de prullenbak in. Kijk je dan naar de onderliggende winst per aandeel, die ondanks de hogere omzet een stuk lager uit zal komen dan vorig jaar, dan is Fagron op het huidige niveau niet eens een koopje. In het beste geval kunnen de ontwikkelingen vanaf de zijlijn worden afgewacht.

 

 

Besi Semiconductors (slotkoers 25 augustus 17,61 EUR)

Tot aan de tweede winstwaarschuwing noteerde Besi vrij stabiel rond de 18 EUR. Maar op 10 september maakte het bedrijf bekend dat de omzet in het derde kwartaal geen 15-20% lager uit zou komen, maar eerder 28-33%. Dat was er net eentje teveel voor de al tot het uiterste getergde aandeelhouders en opnieuw kachelde het aandeel de dieperik in. Nog steeds hangt het aandeel rond die 14 EUR. Nu is de situatie bij Besi wezenlijk anders dan bij de andere drie, omdat Besi veel geld in kas heeft. Het heeft ruim 91 mln. EUR op de plank liggen en kan daar mee doen wat het wil.

Ook hier kon het management het niet laten zich te bemoeien met de in hun ogen te lage koers. Het bericht dat Besi de kaspositie zou aanwenden om eigen aandelen in te kopen werd met gejuich begroet en gaf enigszins steun. Nu is zo’n maatregel vooral bedoeld als doekje voor het bloeden voor teleurgestelde aandeelhouders, maar, eerlijk is eerlijk, het geld staat anders maar op de rekening te verpieteren en het instapniveau is in ieder geval een stuk lager dan een half jaar geleden.

De meeste bedrijven die eigen aandelen inkopen doen dat op een moment dat het goed gaat en betalen dan een gemiddeld hogere prijs. Besi is wel bijzonder afhankelijk van de marktomstandigheden. De machines van Besi komen als één van de eersten aan de beurt als er bezuinigd moet worden.

Toch is de balans van Besi een stevig fundament onder de koers, en er is geen risico van een kapitaalverhoging of iets dergelijks. Het dividend zal zeker verlaagd worden, en dat is ook geen schande. Een dividend van 1,50 EUR hoeft zelfs een bedrijf met een koers van 50 EUR zich niet voor te schamen. Als de nettowinst dit jaar ergens tussen de 1,20 en 1,40 uitkomt is een euro al heel mooi betaald. En zullen we moeten afwachten hoe de omzet zich richting 2016 gaat ontwikkelen.

 

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 oktober 2015 15:03
    Management Fagron zal nog een keer een investeerder nodig hebben (na eerder Waterland). Deze keer maar eerst van de beurs zodat ze over 3-5 jaar gezamenlijk met PE aan een strategische partij kunnen verkopen. Zal wel een mager bod worden bij een delisting... 30% premie is ca. EU 5 per aandeel (bij huidige beurskoers van EUR17)
  2. forum rang 9 objectief 6 oktober 2015 17:17
    De vergelijking met Ballast Nedam slaat nergens op. Op hun omzet werd geen winst gemaakt, terwijl Fagron melding maakt van minimaal 110 mln REBIDTA over 2015. Aangezien de kosten voor de baat uitgaan en er recent grote overnames gedaan zijn (achteraf op een verkeerd moment) ben ik veel positiever en is het momenteel een duidelijke koop. Overigens net als het advies van KBC d.d. 2 oktober. (Koop met koersdoel 27)
  3. particuliere belegger 6 oktober 2015 19:55
    Mooi geschreven opsomming en ook helaas erg leerzaam achteraf...

    dl en besi duidelijk voorbeeld van verschil goede balansposities en risico van claimemissie. Dus hoe lager de koers hoe vervelender het gaat worden dl...

    En fagron voorbeeld van bestuurders die eigen markt dus slechter kennen dan beleggers ed. Of er niet vooruit komen, weet niet wat erger is....
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links