Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grondstoffen, instappen of niet?

Het zal u niet ontgaan zijn dat er in de grondstoffensector een ware slachting heeft plaatsgevonden. Prijzen voor koper, olie, kolen, gas en zo verder zijn de grond ingeboord. De prijsdalingen bedragen tientallen procenten het afgelopen jaar en ten opzichte van de piek, is de daling vaak meer dan 50%.

Wat is er toch aan de hand in de grondstoffensector? De verschillende Quantitative Easing (QE) programma’s van centrale banken (vooral die VS, Japan, VK en China) hebben niet alleen een enorme impact gehad op aandelen en obligatiekoersen, maar ook op investeringsprogramma’s.

De extra liquiditeit die QE met zich meebracht, heeft ervoor gezorgd dat het lenen van geld steeds goedkoper is geworden. Hierdoor werden veel uitbreidingsplannen van bijvoorbeeld mijnbouwbedrijven die voorheen als niet rendabel waren bestempeld, wel degelijk haalbaar.

Haperende vraag

Bedrijven in de grondstoffensector hebben hier dankbaar gebruik van gemaakt. Temeer ook omdat QE en andere steunmaatregelen (denk aan extra investeringen in infrastructuur) van verschillende regeringen tot een sterkere vraag naar grondstoffen leidde.

De extra capaciteit die beetje bij beetje beschikbaar kwam, bleek op een gegeven moment groter dan de vraagtoename. Toen ook sommige steunmaatregelen vanuit de overheid en centrale banken werden gepauzeerd, begon de vraag naar grondstoffen nog verder te haperen.

Het feit dat de Fed zijn QE-programma pauzeerde en veelvuldig aangaf de rente te gaan verhogen, heeft er ook toe geleid dat de dollar enorm is aangesterkt. Dit is ongunstig voor veel grondstofbedrijven. Stel dat een koperbedrijf eerst een kostprijs had van 100 dollar en verkoop prijs van 200 dollar.

En dat door de aansterkende dollar de verkoopprijs met 20% gereduceerd moest worden (negatief), maar ook dat de kostprijs met 20% is afgenomen (denk aan bijvoorbeeld Chileense arbeiders die in dollar gerekend goedkoper worden), dan is de kostprijs nu 80 en de verkoopprijs 160.

Schulden in dollars

De winstmarge is nog steeds 100%, maar de absolute winst is van 100 naar 80 dollar gegaan. Op zich geen probleem als je met die winst boodschappen moet doen in Chili, immers, deze dollars hebben evenveel koopkracht als voorheen in dit voorbeeld.

Maar het verhaal verandert wanneer het bedrijf in kwestie schulden in dollars heeft uitstaan. Stel dat het bedrijf ieder jaar 80 dollar aan rente en aflossing kwijt was, dan had het in de beginsituatie nog 20 dollar over, waar in de nieuwe situatie niets overblijft.

Dit is een effect dat nu te zien is in de obligatiemarkt. Veel obligaties van bedrijven die actief zijn in de grondstoffensector zijn door het putje gegaan (obligatieprijs omlaag, dus impliciete rente omhoog; immers, de belegger wil meer vergoeding voor het verhoogde risico).

Bloed door de straten

Dit is geen probleem voor deze bedrijven, tot het moment dat zij moeten herfinancieren en/of financiering voor nieuwe investeringen moeten aantrekken. Dan krijgen zij te maken met hoge rentes. De faillissementen liggen nu links en rechts op de loer en zijn een staaf dynamiet onder de sector.

Uiteindelijk gaat dit goed zijn voor de sector, want zo wordt de overcapaciteit uit de markt gehaald, waardoor grondstofprijzen zich weer kunnen herstellen. Probleem is echter dat de grondstoffensector dit proces nog moet doorlopen. Tot die tijd kan alleen een enorme vraagtoename de sector helpen.

Met de problemen in China en andere opkomende markten en de sterke dollar, is het verwachten van een prijstoename zowat een utopie. Voor de meeste beleggers is het dus wachten totdat een shake-out heeft plaatsgevonden. Als het bloed door de straten vloeit, dan is het pas tijd om breed in deze sector te stappen.

Long en short grondstoffen

Echter, dit betekent niet dat voor de scherpe belegger er geen koopjes te vinden zijn. Zo is bij het ene bedrijf meer ellende ingeprijsd dan bij het andere. Ook zijn sommige verzwakte bedrijven overnameprooi geworden, waardoor er toch koerswinsten te behalen zijn.

En zelfs als zou elk bedrijf in de sector in prijs blijven dalen, zal dat niet in dezelfde mate gebeuren (nogmaals, hoeveel is ingeprijsd?). Hier kan een belegger handig op inspelen met een long (waar veel is ingeprijsd) en een short (waar minder ellende is ingeprijsd).

Mocht de aanname wat betreft de relatieve hoeveelheid ellende die is ingeprijsd kloppen, dan zal de long het beter moeten doen dan de short, ook al zouden beide beursfondsen dalen.

  • Stel dat bedrijf A meer ingeprijsd heeft dan aandeel van bedrijf B, dan wordt de positie long A en short B.
  • Drie maanden later blijkt de aanname te kloppen want bedrijf A is met 5% achteruitgegaan en bedrijf B met 10%.
  • Dit betekent dus een verlies op de long A-positie van 5%, maar een winst van 10% op short B-positie.
  • Netto dus 5% gewonnen, onafhankelijk van de richting van de sector!

Voor de slimme  belegger zijn er dus altijd kansen.        


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Porscheknakker 1 oktober 2015 12:25
    Ik denk, dat Arcelor Mittal voor de langere termijn koopwaardig is. De afstraffing in de laatste maanden is geschied door speculatie (shorters), manipulatie (Goldman Sachs en kornuiten), negatieve/overdreven berichten in de pers over grondstoffen-/erts-/staalprijzen + het overschot aan staal in China gecombineerd met het dumpen van staal door China en de door deze lieden/overdreven negatieve berichten gecreëerde angst onder de beleggers.
    Het bedrijf heeft redelijke cijfers en verwachtingen naar voren gebracht, dus daar kan het niet aan liggen.
  2. forum rang 4 Bernardo 1 oktober 2015 14:50
    quote:

    X5 3.5i schreef op 1 oktober 2015 12:25:

    Ik denk, dat Arcelor Mittal voor de langere termijn koopwaardig is. De afstraffing in de laatste maanden is geschied door speculatie (shorters), manipulatie (Goldman Sachs en kornuiten), negatieve/overdreven berichten in de pers over grondstoffen-/erts-/staalprijzen + het overschot aan staal in China gecombineerd met het dumpen van staal door China en de door deze lieden/overdreven negatieve berichten gecreëerde angst onder de beleggers.
    Het bedrijf heeft redelijke cijfers en verwachtingen naar voren gebracht, dus daar kan het niet aan liggen.
    Vandaag wederom een dag om te genieten van Arcelor ;(
  3. Maan Arkenbosch 1 oktober 2015 17:46
    Het gaat niet alleen om de grondstoffen ondernemingen/mijnen, maar zeker nog meer om de banken welke de productiecapaciteit gefinancierd hebben. Vooral in de opkomende landen zullen banken en valuta (technisch) omvallen.(zie Brazilië). China is nog niet uitgeziekt en wil zich op de binnenlandse markt richten. Ondertussen gaat de valuta oorlog verder, zodat koopkracht daalt en werkeloosheid toeneemt. Dat zorgt met inachtneming van de hordes vluchtelingen/gelukzoekers voor sociale onrust.Na 6 jaar is het feest over!!
  4. Cybres 1 oktober 2015 22:05
    Een lange inleiding vol algemeenheden om vervolgens uit te leggen wat een spread is. Concreet wordt het nooit natuurlijk. Hebben wij nou niet genoeg van dit inhoudsloze gezwam van deze zelfbenoemde deskundige? Geef dan tenminste aan wat volgens jou een onder en overgewaardeerd aandeel is binnen deze sector. Voor de slimme belegger is er altijd geld te verdienen, en voor degene die dat niet is is er altijd een stukje over te schrijven.
  5. Maan Arkenbosch 4 oktober 2015 22:06
    Ik zie toch een oplopende lijn in goud. Het break-even punt t.a.v. sluiting van onrendabele mijnen begint zijn werk te doen. In veel opkomende landen welke zwaar gefinancierd hebben in $ begint de vraag naar goud (genoteerd in $) aan te trekken ter beveiliging van hun vermogen.Ook blijven Rusland en China maar opkopen. De spread fysiek t.o.v. Comex/papieren beurs loopt ook op en dat is een veeg teken.De problemen in het Midden-Oosten, Israel, China, Griekenland en de mondiale schuldenberg bevorderen de vlucht in goud.En let vooral ook op zilver, want die verhouding is echt te groot.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links