Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Sell-off grondstoffenaandelen

Sell-off grondstoffenaandelen

Bedrijven in de metaalsector komen hard af. Zo ook ArcelorMittal en Aperam bij ons. Buiten onze landsgrenzen staat vooral Glencore in de spotlight en dat is niet op een goede manier.

 

 

Misschien is het een idee om een aantal van deze aandelen uit de geplaagde sectoren te kopen en voor lange termijn op de plank te leggen. Goedkoop kopen en hoog verkopen is ons altijd meegegeven en als er ergens aandelen onderuit zijn gegaan, dan is dat wel in de metaalsector. Daar moeten toch koopjes te vinden zijn?

Reuters vergelijkt voor ons Glencore, Rio Tinto, BHP Billiton, ArcelorMittal, ThyssenKrupp, Voestalpine, US Steel, Barrick Gold en Anglo American met elkaar. Maar Nick, dit zijn toch niet bedrijven uit dezelfde sector? Nee, niet helemaal. Ik heb mijnbouwaandelen, metaalproducenten en goudmijnaandelen genomen zodat er een mooie diverse mix ontstaat.

Soms pakken dingen niet uit zoals je verwacht. Ik had hier nu een verhaal willen opschrijven en ik hoopte dat we tenminste één koopje kon spotten, maar ik vind het lastig om er eentje uit te pikken.

Ja, er zijn aandelen die goedkoop zijn. Er staan aandelen tussen met lage koerswinstverhoudingen, zoals de verwachte k/w van 8,4 van Voestalpine. Kijkt u dan naar de balans of de winstgevendheid, ziet u ook meteen waarom.

Zelf let ik vooral op schulden en hoe dat zich verhoudt tot het eigen vermogen. Ik pik ArcelorMittal er even uit, want dat is namelijk een AEX-fonds. ArcelorMittal heeft meer eigen vermogen dan schulden en voldoet daarmee aan één van mijn criteria om er in te beleggen.

Maar ik zal u laten zien waarom u nooit op één ratio af moet gaan. Als u bij balance sheet naar interest coverage kijkt, dat is het aantal keer dat het bedrijf de totale rentekosten terugverdient. Dan zien we dat het bedrag dat de staalproducent moet betalen hoger is dan de winst.

Persoonlijk zie ik veel liever dat de winst van een onderneming een x aantal keer groter is dan het bedrag dat moet worden betaald aan rente. Maar goed, daarom is er een markt. Iedereen hanteert zijn eigen regeltjes, ratio's en visie op wat nu goedkoop is en wat niet. Daarom is hier de lijst uit Reuters en dan kunt u zelf rekensommen gaan maken.

 

 

Aangezien de gehele sector wordt afgestraft en u het misschien ook lastig kiezen vindt hebben we nog een hele mooie lijst gevonden met ETF's die allemaal in grondstofproducenten beleggen. Dan belegt u gespreid en loopt u ook niet het risico dat het bedrijf dat u uitkiest failliet gaat.

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

 1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
 2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
 3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 28 september 2015 17:23
  Die 100k Chinezen in de steenkolen die hun werk verliezen, Glencore zo goed als failliet, het geeft lucht voor soortgenoten.
  Er moeten zeer grote bedrijven omvallen om lucht te geven aan soortgenoten.

  AM gaat spannend worden, de helft van de helft is ook vrij weinig, maar nog een keer door de helft is sites sluiten en de hekken dicht.
 2. [verwijderd] 28 september 2015 17:39
  quote:

  Louis Pasciuto schreef op 28 september 2015 17:26:


  Ik zeg AMG, actief in de nichemarkt van grondstoffen, ijzersterke balans en winstgevend, operationeel en netto. En een activist aan boord c.q. in de raad. En op de beurs nu te koop voor een habbekrats.


  Je vergeet insiders die al hun aandelen verkopen (zie afm register) en schimmelbusch als CEO, dat laatste alleen al is voor mij een reden om dit aandeel niet aan te raken.
 3. Leon57 28 september 2015 17:58
  Nick ik snap wat je zegt over ratio Winst tov interest last maar moet je niet kijken naar Cash Flow tov interest last. Winst kent extra componenten die wel winst verlagend zijn maar die geen effect hebben op in hoeverre aan kas verplichtingen kan worden voldaan.
  Ook van belang is, denk ik, in hoeverre er mogelijk , gezien huidige lage rente, tegen attractievere voorwaarden geherfinancierd kan worden waardoor voor lang termijn de lagere lasten kunnen worden gerealiseerd. Hiermee kan mogelijk zowel een structurele winst als kasstroom impuls gegenereerd worden
 4. [verwijderd] 28 september 2015 18:12
  Beste johnny bravo,

  Ik begrijp uit uw reactie dat u vooral moeite heeft met de ratio's in het plaatje te begrijpen. Ik zal de betekenissen van de ratio's die u noemt voor u uitleggen.

  Trailing P/E LTM is de koers/winst-verhouding, berekend met de winst van de laatste twaalf maanden (Last Twelve Months LTM)
  FWD P/E NTM is de koers/winst-verhouding, berekend met de verwachte winst van analisten voor de komende twaalf maanden (Next Twelve Months NTM)

  Ik hoop dat ik u een beetje op weg heb geholpen hiermee.

  Groetjes Nick

 5. Louis Pasciuto 28 september 2015 19:13
  quote:

  R0ME0 schreef op 28 september 2015 17:39:


  [...]

  Je vergeet insiders die al hun aandelen verkopen (zie afm register) en schimmelbusch als CEO, dat laatste alleen al is voor mij een reden om dit aandeel niet aan te raken.


  Overdrijven is ook een kunst, gaat om 1 commissaris van 75 (!) die niet 2 miljoen maar al zijn 22k (!) aandelen heeft verkocht. Trouwens, bij Fortis en Imtech kochten bestuurders aandelen, en die balans zag er stukken slechter uit, sterker, die bedrijven waren even later failliet. Vind belangrijker dat een activist als RWC (2 commissarissen) en het Noors staatsfonds aan boord zijn met een gezamenlijk belang van bijna 25 procent.
 6. [verwijderd] 28 september 2015 19:41
  Voor een miljard euro extra aandelen bijprinten op een schuld die >€30 miljard doet, dat stadium zijn ze toch heel duidelijk voorbij(Glencore)

  AM dat voor een miljard euro gaat bijprinten op een schuld van €15 miljard, bijna aandoenlijk maar volstrekt lachwekkend.

  Er zijn 10 grotere staalproducenten op deze aardkloot, als er de komende weken 3 omvallen, kunnen de overgebleven 7 overleven...."maak uw spel"
9 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: grondstoffen

Gerelateerde instrumenten

 1. ArcelorMittal 26,375 06 mei
  +0,465
  +1,79%
 2. Barrick Gold Corp 23,550 06 mei
  +1,300
  +5,84%
 3. THYSSENKRUPP AG 11,340 06 mei
  +0,305
  +2,76%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare