Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Richting kiezen

De AEX viel eind vorige week weer helemaal terug naar de onderkant van de zijwaartse consolidatiefase. Deze steunzone ligt bij 429 tot 430. Een structureel slot hieronder zou een verzwakking in het kortetermijnbeeld betekenen.

Toch acht ik de kans groot dat deze steunzone behouden zal blijven op slotbasis en de AEX in de komende dagen weer richting de bovenkant bij 446 kan oplopen.

Op de weekgrafiek is te zien dat tijdens mijn vakantieperiode de sinds oktober vorig jaar stijgende bodemlijn werd gebroken. Dit is de oranje lijn. Na deze doorbraak viel de AEX in bijna een rechte lijn terug richting de onderkant van het sinds 2009 stijgende langetermijntrendkanaal.

Net als in oktober vorig jaar werd deze bodemlijn op 15 punten na getest. Ook werd er in die betreffende week een enorme hammer op de borden gezet op de weekgrafiek, een bodempatroon. Pakken we de candlestick van een week hierna ook erbij dan is ook nog een harami te zien.  

Stijgende langetermijntrend

Zolang deze stijgende langetermijnbodemlijn niet neerwaarts (weekslot) wordt gebroken, blijft de sinds 2009 stijgende langetermijntrend gewoon intact.

Wel was deze correctie zeer snel en hevig en moeten we terug naar de zomer van 2011 om een dergelijke forse correctie van 20% te zien. De correctie van 2011 zorgde ervoor dat de contouren van de stijgende langetermijntrend zichtbaar werden.

Weekgrafiek AEX
Langetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Einde correctie

Op de daggrafiek lijkt ook een soort hammer te zijn gevormd op de dag dat de AEX zeer fors bewoog en 402 punten op de borden werd gezet. In de anderhalve week hierna werden meerdere signalen gegeven dat de bodem van deze forse correctie op de borden was geplaatst.

Een van de eerste signalen was de RSI die door zijn dalende toppenlijn brak. Hierna rondde de RSI begin vorige week een omgekeerd hoofd-schouderpatroon af, een patroon dat nog steeds intact is. Ook de MACD heeft het signaal al gegeven met een positieve crossing op een laag niveau.

Een ander en een van de meest belangrijke signalen komt natuurlijk uit de grafiek zelf. De vanaf de 504-top dalende toppenlijn werd opwaarts gebroken. Dit was de bevestiging van het einde van de correctieve beweging.

De opwaartse beweging vond in zeer korte tijd plaats van 402 naar de 446. In de afgelopen week werd deze top intraday nog verder opgehoogd naar 451,40. Hiermee leek een vervolguitbraak boven de horizontale weerstand van 446 te starten, maar de slotkoers onder de 446 zorgde voor een vals signaal.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De AEX blijft ondanks dit uitstapje naar 451,40 dus gevangen in de zijwaartse consolidatiefase tussen de 429 en 446. De bovenkant is een dubbele top van deze rectangle. De onderkant bij 429 tot 430 werd al meerdere keren getest en hier ligt ook het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau tussen 402 en 446.

Afgelopen vrijdag werd de enige bovenliggende steun bij 432 tot 432,20 wel neerwaarts gebroken. Ik acht de kans groot dat de bodemzone tussen 429 en 430 behouden zal blijven en de AEX de opwaartse weg naar de 446 weer kan inzetten in de komende dagen. 

Waarheen?

Uiteindelijk moet de AEX binnenkort wel een richting kiezen voor de vervolgbeweging.

Onder de 429 (slotkoers) ontstaat nieuwe zwakte en meer neerwaartse potentieel. In dat scenario is de kans nog steeds groot op de vorming van een hogere bodem boven de 402. In dat geval zal de opwaartse kortetermijntrend wel aanzienlijk minder steil gaan verlopen.

Een beweging boven de 446 is naar mijn mening het meest reële scenario in de loop van deze maand. Daarboven ontstaat ruimte naar de belangrijke en krachtige weerstanden van 455 (bodem correctie van juli) en de zone tussen 470 en 471 waar de belangrijke gemiddelden van de AEX liggen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

663 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 34 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 september 2015 09:14
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 14 september 2015 09:10:

    aan 1 kant wel het gevoel dat dax de sl kort nog moet soppen, die vorige week do niet af is gegaan. 10420 en 10520.

    Nep rood weer of down. niet te gokken.
    Pfff soppen, U lijkt wel een natte dweil .:)
    Kpn in een paar dagen totaal gesloopt.
663 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 34 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links