Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Crash of correctie?

Zet de daling door in een crash?

In de voorbije weken is er al heel wat virtuele inkt gevloeid over de aanhoudende beurscorrectie. Op financiële websites leest u niet veel anders meer. De schrik voor een herhaling van 2008 zit er met andere woorden nog goed in. Dit op zich is al een belangrijk signaal dat een kopie van de crash van 2008 uitgesloten is.

De geschiedenis herhaalt zich immers nooit exact. Wat de geschiedenis wel vaak doet, is rijmen. Gelijkenissen zijn van alle tijden. Ook vandaag zie ik zaken opduiken die tot nadenken aanzetten.

Want terwijl waarnemers vandaag moord en brand schreeuwen over de nieuwste ontwikkelingen in China – de centrale bank devalueerde de yuan en dumpte massaal Amerikaanse staatsobligaties – vergeet men erbij te vermelden dat ook bij ons enkele zaken grondig fout lopen.

Ramp voorkomen

Begrijp me niet verkeerd, wat er in China allemaal ontstaat op korte termijn doet de wenkbrauwen fronsen. Het land grijpt massaal in op haar valuta- en aandelenmarkten om een nieuwe financiële ramp te voorkomen.

Maar uiteindelijk doet China niet veel anders dan waar de westerse collega’s al jaren mee bezig zijn: het overeind houden van de financiële markten met allerlei monetaire ingrepen. Enkel de snelheid waarmee het een en ander nu wordt ingevoerd in China is behoorlijk hallucinant.

Maar goed, China lijkt eerder op een katalysator van de beursellende, dan op de oorzaak. Want het hing al een tijd in de lucht. De economische omstandigheden verslechteren zienderogen.

Een kat is een kat

De winstcijfers van de beursgenoteerde bedrijven weerspiegelen dit: de winst per aandeel voor de S&P 500 nam in de voorbije maanden stelmatig af. Niet dat dit meteen voor een nieuwe financieel drama hoeft te zorgen, maar als ik dit gegeven samenvoeg met het aanstaande renteverhoging van de Fed, dan zie ik niet goed in hoe bedrijven hun winst per aandeel eenvoudig kunnen opkrikken.

Want laat ik een kat een kat noemen: de winst per aandeel werd in de voorbije kwartalen met name gedreven door financiële kunstgrepen, door middel van bijvoorbeeld de inkoop van eigen aandelen. Toch zetten ook dit soort lapmiddelen uiteindelijk weinig zoden aan de dijk.

De winst per aandeel zit al enige tijd in dalende lijn voor de S&P 500.

Winst per aandeel S&P 500
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Nog niet dramatisch

Het is nog geen dramatische ontwikkeling, maar we moeten toch al terug tot het vierde kwartaal van 2012 om een vergelijkbare winst te zien. Ik verwacht niet meteen een grote terugval, maar een stabilisatie op een lager niveau behoort tot de mogelijkheden. En daar horen andere beurskoersen bij, eveneens op een lager niveau.

Ik denk dus dat we nog niet klaar zijn met de correctie. Want niet enkel op het vlak van de fundamenten mag er nog wel wat van af, ook het sentiment is te positief wat mij betreft. Alhoewel de koppen van de stukken refereren naar een beurscrash, is de inhoud des te gematigder.

De meeste analisten, fondsbeheerders, economen, et cetera wijzen op de robuuste staat van de economie enerzijds, en rekening op de centrale bankiers anderzijds. In geval van nood stonden zij immers altijd klaar.

De juiste context

Waarom zou dit nu anders zijn? Dat is voor een deel waar, maar u moet de reddingsoperaties dan wel in de juiste context blijven zien. De Fed was in de afgelopen jaren erg soepel met haar monetaire accommodatie, maar in de voorbije maanden is de toon duidelijk strenger geworden.

Als ze nu weer meteen aan de grillen van de markten zouden toegeven, dan blijft er van hun reputatie niet veel meer over. Naar mijn inzichten zal de correctie ditmaal dieper en heviger moeten worden vooraleer de Fed opnieuw zal ingrijpen. En zoals ik in reeds aankaartte: het blijft wachten op een signaal van de Fed.

Naar mijn mening lopen beleggers nu wat te snel vooruit op een toegeving van de Fed. Het lijkt al een quasi zekerheid voor vele marktparticipanten. Dat konden we recent al afleiden aan de grote instroom van kapitaal na de stevige beurscorrectie. Het was de grootste toevloed in aandelen sinds de crash van 2008!

Toevloed in aandelen sinds 2008
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Geen crash

Was beleggen maar zo simpel. Helaas vermoed ik dat er minder overtuiging en meer angst onder beleggers moet zijn vooraleer de Fed ditmaal zal ingrijpen. En dat staat gelijk aan meer volatiliteit, en mogelijk ook lagere koersen.

Om tot mijn streefdoel voor de huidige correctie te komen – 1600 punten op de S&P 500 – dan moet de koers nog zo’n 15% corrigeren vanaf het huidige niveau. Dat betekent een beurscorrectie van net iets meer dan 20% vanaf de top. Dit is wat mij betreft nog altijd een beurscorrectie, geen beurscrash.

Voor een beurscrash moet er sprake zijn van een daling van 30% vanaf de top. Zo ver is het nog niet, maar ik vermoed dat het ergste van deze correctie nog niet achter de rug is. Ik verwacht nog meer neerwaartse druk in de komende weken, waarbij de correctie kan oplopen tot 25%. 

Blijf voorzichtig!

Het is een hevige terugval, maar historisch gezien geen uitzondering. Sterker nog, correcties van 20% waren eerder regel dan uitzondering. Uiteraard, dit blijft slechts een aanname van mijn zijde, geen zekerheid.

Voorzichtigheid blijft echter aangewezen tot we een formeel startschot ontvangen van de Fed. Tot die tijd blijft cash (euro’s en dollars) de belangrijkste positie in de portefeuille.

PS: Ik ben ook dit jaar weer genomineerd voor de Gouden Stier - Beste Beleggingsexpert 2015. U kunt hier op mij stemmen!


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links