Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Chinese olie

Chinese olie

 

Wat ik nu op The Telegraph lees!

Brent's role as the preferred global benchmark is soon to be challenged by a new contract that is expected to be offered to the market next month. China is thought to be plotting the downfall of Brent and its US cousin, West Texas Intermediate (WTI). The Chinese are expected to launch their own global crude contract as early as next month.

Unlike Brent and WTI, the new contract will be priced in China’s yuan instead of US dollars. To be traded on the Shanghai International Energy Exchange to compete with the existing global benchmarks, traders are already talking about the new benchmark potentially superseding these more established crude futures contracts.

Nu zijn er al veel meer olie-bechmarks en futures - wel eens van de Rotterdam Barges Future gehoord? - maar die zijn veel kleiner, onbekender en vooral illiquider dan de welbekende Brent en West-Texas Light Intermediate, waar in feite bijna niets meer van wordt opgepompt. Nummer drie is Oman Crude.

Ik ben heel benieuwd naar welk olieveld -of soort de Chinezen hun nieuwe benchmark vernoemen. Hoe liquide gaat die worden en omarmt de wereld die? Wat dat betreft hebben de Chinezen nou net slechte signalen afgegeven, dat ze niet tegen hun verlies kunnen en ingrijpen op de beurzen als de boel hard daalt.

Die Chinezen krijgen ongetwijfeld bevel om alleen nog maar in dit contract te handelen. Wat doet de rest van de wereld en dan vooral Arabieren, Russen, Afrikanen en Zuid-Amerikanen? Koffiedik kijken, want geen enkel asset op de beurs is zo (geo)polittiek als olie.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 september 2015 01:16
    Lijkt in eerste instantie een onbelangrijk berichtje, maar kan volgens mij verstrekkende gevolgen hebben. Dit is een klein stapje verder in de richting van de afbraak van de USD en Petrodollar. Dit is wellicht een proefballonetje en ik zie de Chinezen uiteindelijk niet als de volgende supermacht, maar ik denk dat de Russen dit met veel belangstelling volgen.IMHO zijn het de Russen die uiteindelijk de Petrodollar en de reserve currency status van de VS kunnen afnemen (met goud en olie).
  2. [verwijderd] 8 september 2015 08:07
    Het maakt niet gek veel uit waarin de olie afgerekend wordt, maar meer door wie het betaald wordt. Als ze nu opeens in bloemkolen betalen zal uiteraard de prijs van die groente flink varieren, maar de olieprijs in dollars als je het terugrekent niet echt. Gewoon omdat de afnemer niet verandert.

    China neemt al een aantal jaar veel olie af, heel veel zelfs, ( www.zerohedge.com/news/2015-09-05/gue... ) dus het is dan niet meer dan logisch om de afhandeling ook in yuan te doen. Echter, accepteren de Arabieren (die toch vooral hun Rolex in Amerikaanse dollars betalen) ook yuans? Ik betwijfel het, die houden lekker vast aan de bekende groene briefjes, waarna er een wisselmarkt ontstaat waarin olie theoretisch wordt omgezet van dollars naar yuans. Ongeveer hetzelfde als nu al gebeurt, maar nu zit die stap bij de afnemende maatschappijen zelf, en bestaat ze niet als markt-an-sich.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links