Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Hedgefunds, iemand?

Hedgefunds, iemand?

Het beleggingsgedrag van pensioenfondsen is niet zelden een contra-indicator voor de markt. Ze hebben nog wel eens de neiging om risico's af te bouwen als de crash al is geweest en meer in aandelen te gaan beleggen als de beurs al flink gestegen is. 

Meeestal kunnen ze daar zelf weinig aan doen; ze zijn een speelbal van veel verschillende regels en belangen, die lang niet altijd leiden tot verstandig beleggersgedrag. Zo nemen Europese pensioenfondsen de laatste tijd massaal afscheid van hedgefunds.

Daar hebben ze hun redenen voor (gebrek aan transparantie, hoge kosten, resultaten die achterblijven bij de markt) en die zijn ook niet uit de lucht gegrepen, maar het zal niet voor het eerst zijn dat pensioenfondsen uitstappen net als de trein weer begint te rijden. 

Slechte naam

Deze zomer topte de langjarige bullmarkt in aandelen. Aan beide zijden van de Atlantische Oceaan - over Azië hebben we het maar even niet - zijn de koersen inmiddels meer dan 10% gedaald. Waar vind je bescherming tegen dat soort dalingen? Hedgefunds misschien?

Hedgefunds zijn een notoir moeilijk te snappen asset class. Ik zou er zelf voorstander van zijn om de verzamelterm hedgefund maar helemaal te schrappen en de fondsen te noemen naar wat ze werkelijk zijn: long/short aandelenfondsen, arbitragefondsen, kwantitatieve fondsen, wereldwijde macrofondsen, et cetera. 

Maar ondanks het feit dat ze moeilijk te doorgronden zijn is er wel iets te zeggen over hoe ze hebben gepresteerd in de afgelopen periode. Als hedgefunds doen wat ze beloven - hedgen - moeten ze aandelenmarkt hebben verslagen. Laten we eens kijken naar het bekendste hedgefund van het Damrak, Pershing Square van Bill Ackman.

Sinds de top op 5 augustus daalde de AEX met 14%, Pershing Square met 11%. Ietsje beter dus, maar een hedge tegen de aandelenmarkt kun je Pershing Square natuurlijk niet echt noemen. Daarvoor is het fonds van Ackman ook te veel een long-aandelenfonds.

Mandje van legendes

Dan is het interessanter om te kijken hoe een mándje van verschillende hedgefunds het er vanaf bracht de afgelopen maand. Ook dat vinden we aan de Amsterdamse beurs, in de vorm van het Legends Fund. Dat fonds belegt in tien grote, exclusieve hedgefunds van verschillende pluimage. Pershing Square is er één van, maar Legends belegt bijvoorbeeld ook in obligatiefonds King Street, het fonds van sterbelegger John Paulson en Nederlands' hedgefund-trots Transtrend.

Dat meer gespreide mandje hedgefunds blijft al veel beter liggen in de neergaande aandelenmarkt. Beginnen hedgefunds dan toch weer een prettig alternatief te worden? Eens kijken naar het iets langere plaatje:

De prijs van bescherming

Over anderhalf jaar eindigen AEX en Legends Fund ongeveer gelijk, maar valt wel op dat een belegger in de index veel meer hoeken van de beursvloer heeft gezien dan een belegger in het rustig voorkabbelende fondsenmandje. In een gratis bij te wonen online seminar legt Ruud Smets van het Legends Fund dinsdagavond 8 september uit wie die "Legends" precies zijn en hoe dat mandje hedgefunds precies in elkaar zit. Aanmelden kunt u hier.

Uiteraard komt bij het beleggen in hedgefunds meer kijken dan een simpele vergelijking met de AEX over een periode van een maand. Als je ze koopt om beschermd te zijn tegen nerveuze beurzen, betaal je daar ook de nodige kosten voor, om maar eens een dwarsstraat te noemen. Hedgefunds zijn duur. En in bullmarkten loop je grote kans dat je achterblijft bij de beurs, zoals de pensioenfondsen hebben gemerkt.

Maar hoe stevig zijn de fundamenten van de bullmarkt nog? Het is in ieder geval veelzeggend dat grote Amerikaanse beleggers, in tegenstelling tot hun Europese tegenvoeters, juist weer hedgefunds aan het kopen zijn. 

 

 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Pieter Kort

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media. Volg hem op Twitter: @pieterkort.

Meer over Pieter Kort

Recente columns van Pieter Kort

 1. 29 mei Personal spending VS: -13,6% 2
 2. 29 mei JDE Peet's op 35,50. Volg het aandeel hier 1
 3. 29 mei Beurs Vandaag: En dan is er koffie 4

Gerelateerd

Bill Ackman

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Legends Fund

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Legends Fund

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Pershing Square Holdings

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
5 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 7 september 2015 15:25
  Ik hoop toch echt van ganzer harte dat het "beurs-kapot-makende" hedgen BIJ WET verboden gaat worden.
  Het is een manier van manipuleren die in een beursmarkt totaal niet zou mogen bestaan omdat manipulatie onwenselijk is en in de meeste gevallen zelfs strafbaar.
  Hedge-fondsen zijn een vaag begrip en niet alles wat "ontwikkelt" wordt als "product om je geld in te stoppen voor rendement" is iets wat je moet toejuichen of moet laten voortbestaan.
  In zoveel takken van sport wordt niet ieder nieuw plan of methode ge-accepteert en toegepast omdat het nieuw of anders is.
  Het moet vooral transparant en helder zijn, maar ook niet de markt verstoren en manipuleren...en dat is bij hedgen dus wel het geval.

  Nogmaals....dat er seminars gegeven worden en wat ook meer....HEDGEN ZOU BIJ WET VERBODEN MOETEN WORDEN en STRAFBAAR GESTELD.
  Het is een ziekte in de beurswereld.
 2. Is deze toko goudeerlijk ? 7 september 2015 19:17
  Als je veel verstand heb van beleggingen ga je niet bij een pensioenfonds werken. Daar werkt de 2e garnituur oftewel degene welke nét niet het rendement weten te maken van de toekomstige pensioengelden.
  Het zou in ieder geval verboden moeten worden aandelen uit te lenen dus niet alleen bij pensioenfondsen maar ook via de andere kanalen.
  Dan krijg je mijns insziens een meer normale marktwerking.


5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. Legends Fund 100,370 09:30
  +0,250
  +0,25%
 2. Pershing Square Holdings 24,550 17:24
  -0,450
  -1,80%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare