Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Volg Carl Icahn!

Icahn stapt in Freeport en Chesaspeake, Duijvestijn volgt

Carl Icahn is een Amerikaanse zakenman, activistische aandeelhouder en investeerder. Hij is de hoofdaandeelhouder van Icahn Enterprises, een gediversifieerde houdstermaatschappij. Icahn heeft veel substantiële en leidende posities gehad in een flink aantal bedrijven.

Hij wordt gezien als een meedogenloze activistische aandeelhouder. Momenteel staat Icahn op nummer twee van miljardeninvesteerders met 25,8 miljard dollar, één plekje onder belegger Warren Buffett (nummer één met 58,5 miljard dollar).

Eerdere bemoeienissen

Één van zijn bekendste investeringen is Netflix. Icahn investeerde in 2012 voor het eerst in aandelen Netflix tegen een gemiddelde prijs van 58 dollar. In totaal kocht hij aandelen ter waarde van 321 miljoen dollar.

De reden dat hij positie nam in Netflix was dat hij zag dat het bedrijf enorm groeide en weinig concurrentie had in die tijd. In 2013 sloot hij een deel van zijn positie en liet de rest lopen tot juni 2015 toen de koers rond de 700 dollar noteerde. In totaal verdiende Icahn ruim 1,9 miljard dollar op deze trade.

Icahn heeft ook positie ingenomen in Ebay. De miljardair heeft momenteel 46,27 miljoen aandelen in bezit met een gemiddelde prijs van 54,58 dollar; de koers staat nu op 62 dollar per aandeel.

In 2014 drong Icahn erop aan dat Ebay PayPal moest afsplitsen. Eerst wilde het bedrijf hier niets van weten, maar in september stemde het bedrijf toch toe.

Apple naar 240 dollar

Nu richt Icahn zich vooral op Apple. Momenteel zit ruim 20% van het kapitaal van Icahn Enterprises in dit aandeel. Hij bezit 52,76 miljoen aandelen met een gemiddelde prijs van 68,25 dollar. Inmiddels staat de koers al op 126 dollar per aandeel.

Icahn verkoopt echter nog niets en verhoogde zelfs zijn koersdoel naar 240 dollar. Dit zou alweer bijna een verdubbeling van de koers betekenen. Veel mensen verklaren hem voor gek vanwege dit koersdoel, maar dat zullen ze ongetwijfeld ook gedaan hebben met zijn positie in Netflix.

Nieuwe focus

Carl Icahn vestigt nu de aandacht op mijnbouwer Freeport-McMoRan en Chesapeake Energy. Freeport-McMoRan is een mijnbouwmaatschappij en houdt zich bezig met het mijnen naar koper, goud en molybdeen. Veruit het grootste gedeelte van de omzet is afkomstig van koper.

Chesapeake Energy is één van de vele aandelen die sinds de zomer van vorig jaar flink is afgestraft als gevolg van de enorme daling van de grondstofprijzen. Dit olie- en aardgasbedrijf zag zijn aandeel sinds afgelopen zomer van 29 dollar, naar slechts 6 dollar dalen.

Freeport-McMoRan

Freeport-McMoRan heeft een moeilijke tijd achter de rug. Sinds de zomer van vorig jaar zag het zijn koerswaarde van 37 dollar per aandeel, naar minder dan 8 dollar per aandeel. De hoge schulden van het bedrijf en de lage grondstofprijzen hebben flinke druk gezet op dit aandeel.

Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Op 27 augustus was er al een flinke positieve beweging in dit aandeel. In totaal steeg de koers die dag met maar liefst 28,66%. Ik verwacht in de toekomst meer van deze stijgingen, naarmate 2016 dichterbij komt en de vooruitblik er weer steeds beter uit zal zien voor dit aandeel.

De koersbeweging werd die dag in gang gezet omdat Carl Icahn aangekondigde zijn instap in het bedrijf te hebben gemaakt. In totaal bezit hij nu ongeveer 8,5% van de aandelen van Freeport-McMoRan.

Chesapeake Energy

Chesapeake Energy is één van de vele aandelen die sinds de zomer van vorig jaar flink is afgestraft als gevolg van de enorme daling van de grondstofprijzen. 

Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Aangezien Chesapeake's grootste probleem de lage aardgasprijzen zijn, verwacht ik dat dit aandeel op de lange termijn zal herstellen. Dit zal echter niet met grote sprongen gaan, omdat ik verwacht dat de aardgasprijzen ook niet met grote snelheid zullen herstellen. Dit zal dus erg rustig gebeuren.

Er vinden ondertussen aardig wat aankopen plaats door insiders en grootaandeelhouders, wat natuurlijk altijd erg positief is. Dit laat zien dat het bedrijf vertrouwen in zichzelf heeft. Insiders weten meer over de gang van zaken binnen het bedrijf en hebben daardoor meer informatie dan de normale belegger.

Ook is het goed om te zien dat de experts vertrouwen in het bedrijf hebben. Carl Icahn, de op één na grootste aandeelhouder van dit bedrijf, kocht zelfs 73,5 miljoen dollar aan aandelen. Hierdoor heeft hij nu een aandeel van 11,1% in het bedrijf.

Icahn heeft op dit moment in totaal 73 miljoen aandelen van dit bedrijf in handen. Deze positie zorgt nu voor 4,08% van zijn totale portefeuille.

Volg Icahn dus

Als iemand met zoveel geld, macht en kennis in een bepaald aandeel stapt, dan is dat niet zomaar. Ik spring daarom graag achterop de bagagedrager van een grootaandeelhouder.

Op momenten dat ik zelf ook naar een bepaald aandeel kijk, trekt het feit dat er een grote activistische aandeelhouder in zit mij vaak over de streep om te aankoop over te gaan.

Duijvestijn heeft momenteel geen positie in Freeport-McMoran en wel positie in Chesapeake Energy.


Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar en expert op het gebied van handel in hefboomproducten, zoals speeders, sprinters en turbo's. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De handelssignalen van Duijvestijn kunnen op elk moment veranderen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar op Beursplein 5. Hij beoordeelt onderliggende waarden via een geheel eigen werkwijze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Op Marktgevoel.nl kunt u zich inschrijven voor zijn gratis nieuwsbrief vol opgemerkte kansen en valkuilen in verschillende markten.

Meer over Selwyn Duijvestijn

Recente artikelen van Selwyn Duijvestijn

  1. jan '16 Mijn vier grootste fouten 32
  2. nov '15 Liever Barrick Gold, dan goud 11
  3. nov '15 Monsterlijke sterk 1

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. qxy 7 september 2015 10:36
    Apple op 126 dollar? Eerder op 109...

    En FCX ging niet 28% omhoog toen Icahn zijn belang bekend maakte. FCX ging omhoog omdat ze bekend maakten flink te gaan snijden in hun uitgaven. Pas na het sluiten die dag maakte Icahn zijn belang bekend. Daarop steeg het in after hours trade nog eens 17%, maar de volgende dag opende het echter vrijwel onveranderd.

    Get your facts straight.
  2. forum rang 5 Saibee 7 september 2015 11:54
    Bij Chesapeake zou ik willen opmerken dat Icahn daar al, in ieder geval sinds 2010 een positie in heeft.
    Soms koopt hij wat, soms verkoopt hij ook wat.
    www.advfn.com/nyse/StockNews.asp?stoc...
    Wat zeker is dat z'n positie in Chesapeake energy diep in het rood staat.
    Om mee te lopen met de posities van Carl Icahn moet je stalen zenuwen hebben en bereid zijn om een positie eventueel (vele) jaren verliesgevend vast te houden.

  3. qxy 7 september 2015 12:18
    quote:

    provi-zent schreef op 7 september 2015 10:49:

    op Reuters heb ik dat om 4:12 PM is bekend gemaakt dat Icahn een groot belang nam in FCX.. dat is dus nog gewoon tijdens de handel toch??
    4.12 PM in New York waarschijnlijk. En dat is na het sluiten van de Amerikaanse beurs (4 pm)
    Zie ook bijv. dit artikel: www.cnbc.com/2015/08/27/icahn-takes-s...
    "Activist investor Carl Icahn reported a stake of 88 million shares in Freeport-McMoRan after the closing bell Thursday, making him its largest shareholder. "
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links