Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

M7: "Duur en duur"

In de nieuwste aflevering van Magnificent Seven is het woord aan fondsbeheerders Ad Schellen (Ohra) en Jorik van den Bos (ING/Postbank): over rentegevoelige aandelen, de kasstromen van beveiligingssoftwarebedrijven en de bijna-monopolisten in de infrastructuur.


Schellen: Checkpoint Charlie
"Binnen de softwaresector zijn vooral de bedrijven interessant die zich bezighouden met beveiliging."

"Dit segment omvat nu 3,4% van de portefeuille. We hadden al:

 • Symantec,
 • Verisign,
 • Citrix.

  "Nu hebben we ook het aandeel Checkpoint Software opgenomen."

  "Dit bedrijf is marktleider in virtual private networks (veilige verbinding tussen medewerkers op afstand en het netwerk op kantoor) en firewalls. Zij richten zich, in tegenstelling tot Symantec, vooral op de zakelijke klant. Na een paar moeilijke jaren toont Checkpoint nu meevallende cijfers en de meest recente producten hebben interessante marges."

  "Symantec blijft ook een prima bedrijf. Niemand kan nog zonder anti-virus software en je betaalt er als gebruiker elk jaar opnieuw voor. Bovendien kun je het tegenwoordig nog maar voor één pc gebruiken. Dat genereert continue cash. Haar dominante positie maakt geleidelijke prijsverhogingen mogelijk."

  "Symantec heeft de slag met Network Associates (McAfee) voorlopig gewonnen. Het is een duur aandeel, maar het koerst lekker door. De hele softwaresector begint aan te trekken, vanwege het later-cyclische karakter. Het aandeel Genentech is ook prijzig, maar toch namen we het vorige week op."

  "Biotech is erg in trek en dan kun je niet om Genentech heen. De sector wordt voortgedreven door een stroom van goede nieuwsberichten. Dat houdt zeker nog tot juni aan..." Lees meer.


  Van den Bos: Gas geven
  "De splitsing van British Telecom (BT) houdt de gemoederen in Engeland bezig. BT zelf is tegen, maar Ofcom (de Britse Opta) wil door een opsplitsing van netwerk en diensten de concurrentie op de markt verhogen en de regulering verminderen. Deze ontwikkelingen kunnen leiden tot leuke infrastructuur-plays in een portefeuille."

  "Er is vaak sprake van een monopoliepositie met als mogelijke gevolgen een gebrek aan investeringen en concurrentie. Daarom wil een regering reguleren en soms opsplitsen, zoals nu bij BT. Leuk is ook het Italiaanse gasdistributiebedrijf Snam Rete Gas. Een andere partij vragen de markt te betreden staat gelijk aan het weggooien van al geïnvesteerde geld."

  "Daarom mag Snam Rete Gas van de overheid een groter deel van de winst zelf houden. Op die manier moet de investeringsbereidheid worden vergroot. De winstgroei van het bedrijf nam in 2003 spectaculair toe tot 27%. Sinds de beursgang aan het begin van 2002 is de koers ruim 35% gestegen."

  "Bij obligaties heb je te maken met de duration (duur): hoe langer de looptijd, hoe gevoeliger voor renteverhogingen. Die wetmatigheid is ook te vertalen naar aandelen. Een stuk waarvan een groot deel van de winstverwachting op korte termijn wordt gerealiseerd, heeft een lage duration. Wordt de winst pas over twintig jaar verwacht, dan is er sprake van hoog."

  "Conclusie: de duration van waarde-aandelen is laag, die van groeiaandelen hoog. Een renteverhoging is daarom op termijn nadeliger voor groei- dan voor waarde-aandelen..." Lees meer.


  The Magnificent Seven
  Klik hier voor de trades en visie van zeven van de beste fondsbeheerders
  Klik hier voor de IEX.nl Beleggingsfondsen Sectie
  Klik hier om te reageren en te discussiëren

  Magnificent Seven is een club van zeven van de beste fondsbeheerders van Nederland. De leden van The Magnificent Seven schrijven de columns op persoonlijke titel. Zij handelen vaak in beleggingen waar over geschreven wordt en hun posities kunnen op elk moment veranderen. Uw reactie is welkom op magnificent@iex.nl • Magnificent Seven is een club van zeven van de beste fondsbeheerders van Nederland. De leden van The Magnificent Seven schrijven de columns op persoonlijke titel. Zij handelen vaak in beleggingen waar over geschreven wordt en hun posities kunnen op elk moment veranderen. Uw reactie is welkom op magnificent@iex.nl

  Auteur: The Magnificent Seven

  It took seven to tame the West. Kijk mee over de schouders van zeven van de allerbeste fondsbeheerders van Nederland. Wat kopen en verkopen zij? Welke trends en bewegingen houden ze nauwlettend in de gaten? Hoe kijken ze naar de markt en naar aandelen? En wie zijn het eigenlijk? Felix Lanters, senior fondsbeheerder b...

  Meer over The Magnificent Seven

  Recente artikelen van The Magnificent Seven

  1. aug '04 M7: Campingironie
  2. jul '04 M7: "Dik verdienen"
  3. jul '04 M7: Felix vertrekt

  Reacties

  Plaats een reactie

  Meedoen aan de discussie?

  Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

  Dagelijkse nieuwsbrief

  Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

  Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

  Gesponsorde links