Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aventis Synthélabiel

De kogel is door de kerk. Het Franse Sanofi Synthélabo heeft met een bod van 64,2 miljard dollar haar grotere zus Aventis over de streep getrokken. De laatste kon niet anders meer, omdat de Zwitserse witte ridder Novartis weinig trek had in een overname.

Novartis blijft heimelijk verliefd op het gezonde Alpenvrouwtje Roche, maar zij wil (nog) niet. Daarom was Aventis overgeleverd aan Sanofi. Grote winnaar is de Franse overheid, die de twijfelachtige rol van koppelaarster innam.

In de ene hand hield ze de huwelijkskandidaat vast en met de andere hand richtte ze een pistool op Aventis. Want de staat ziet graag het Franse bedrijfsleven in elke sector tot de wereldtop behoren - goed- of kwaadschiks.

Nummer drie ter wereld
Dat doel is in ieder geval bereikt. De nieuwe combinatie wordt met een omzet van rond de 30 miljard dollar het op twee na grootste farmaconcern ter wereld. Het Amerikaanse Pfizer en het Britse Glaxosmithkline blijven respectievelijk op de eerste en tweede plaats staan. De vlag kan uit op het Elysées in Parijs, maar kunnen de aandeelhouders dat ook doen?

Vooral overnemende partij Sanofi spiegelt hen gouden bergen voor. Alleen al door synergie-effecten kan er in de komende twee jaar 1,9 miljard dollar worden verdiend. Iets wat Aventis trouwens sterk betwijfelt. Ik denk niet ten onrechte. Waar moeten deze besparingen vandaan komen? De belangrijkste overlappingen zijn te vinden in Frankrijk en Duitsland.

Dat zijn landen met sterke vakbonden, die zeker in deze tijden van oplopende werkloosheid een barrière opwerpen tegen het afstoten van personeel. De overheden staan daarbij aan hun zijde. Nee, voor Sanofi Synthélabo was een fusie of overname de enige manier om niet zelf opgeslokt te worden.

Rood: AEX
Blauw: Sanofi Synthélabo

Zwaktebod
Sanofi beschikt weliswaar over een aantal goedlopende producten, zoals de slaappil Ambien en de bloedverdunner Plavix (omzet 2003: 1,3 miljard euro ieder), maar deze medicijnen krijgen na volgend jaar te maken krijgen met de expiratie van de patenten, waardoor de omzet ongetwijfeld snel in elkaar zakt.

Hetzelfde euvel is te zien bij belangrijke middelen van Aventis, zoals Lovenox (tegen bloedstolsels in de aderen) en Allegra (tegen allergie). Met andere woorden, Sanofi heeft weliswaar dringend assortiment nodig voor haar dokterskoffertje, maar verkrijgt dit onvoldoende via Aventis.

Een van de meest valide argumenten voor de overname is dat het verkoopapparaat op de belangrijke Amerikaanse markt aanzienlijk wordt versterkt. Dat klopt, maar bedenk dat ook Aventis in vergelijking tot andere Amerikaanse farmaconcerns niet een supernetwerk heeft. Ik zou eerder zeggen dat hierdoor een zwakke positie minder zwak wordt.

Rood: AEX
Blauw: Aventis

Keizer Pfizer
Ten slotte wordt er gezegd dat er bij het samengaan van twee Franse ondernemingen amper cultuurverschillen zijn. Is dat zo? Kijk bijvoorbeeld maar naar Nederlandse financials. ABN Amro is toch ook niet te vergelijken met de Rabobank? Nee, volgens mij is Aventis veel internationaler georiënteerd dan Sanofi.

Moet keizer Pfizer nu bang worden dat zij in de toekomst van de troon wordt gestoten? Ik denk het niet. Ze heeft meer dan 160 producten in de diverse klinische fasen en het concern beschikt over een ijzersterk verkoopapparaat. Iets wat in de snelgroeiende Amerikaanse farmamarkt een zaak is van levensbelang en wat ook Sanofi onderkent.

Kortom, de nieuwe combinatie kan wel eens een reus met lemen voeten blijken te zijn. Ik adviseer dan ook aandeelhouders in Aventis om hun stukken om te ruilen in aandelen Pfizer. Dit is een onderneming die in het verleden heeft bewezen een succesvolle verkoopmachine te zijn van tal van blockbusters, zoals Lipitor, Viagra en Norvasc.

Toekomst
Het aandeel Pfizer heeft een koers-winstverhouding (k/w) van rond de 17, waarmee het lager gewaardeerd wordt dan de markt - voor een onderneming die in de komende vijf jaar dubbelcijferige winstgroei moet kunnen laten zien. Het concern spendeert jaarlijks meer dan 7 miljard dollar aan research, iets wat in de sector niet te evenaren is.

Hiermee moet Pfizer zeker in staat zijn om ook in de toekomst voor blockbusters te zorgen.


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Marcel Wijma is een onafhankelijk adviseur voor een niet-beursgenoteerde partij in de biotechnologie. Op dit moment heeft hij geen beleggingen in beursgenoteerde aandelen in Nederland. De informatie in deze column moet niet gezien worden als een professioneel beleggingsadvies of als een aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het betreft hier de mening van een onafhankelijke partij zodat er als zodanig geen verantwoording kan worden genomen voor de actie van anderen. Uw reactie is welkom op wijma@iex.nl


Marcel Wijma is partner en mede-oprichter van Van Leeuwenhoeck Institute Inc, een onafhankelijk research-instituut in Life Sciences. Op dit moment heeft Wijma geen beleggingen in beursgenoteerde aandelen in Nederland. De informatie in deze column moet niet gezien worden als een professioneel beleggingsadvies, of als een aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het betreft hier de mening van een onafhankelijke partij, zodat er als zodanig geen verantwoordelijkheid kan worden genomen voor de actie van anderen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Wijma

Marcel Wijma is partner en mede-oprichter van Van Leeuwenhoeck Institute Inc, een onafhankelijk research-instituut in Life Sciences. "Het is mijn doel om geïnteresseerde beleggers inzichten te verschaffen in de biotechnologie en hen te wijzen op interessante ontwikkelingen in deze snelgroeiende sector en veelbelovende onderne...

Meer over Marcel Wijma

Recente artikelen van Marcel Wijma

  1. mei '18 Pharming: Noblesse Oblige 2
  2. mei '18 ProQR: Het vizier op oogaandoeningen 1
  3. jul '15 Liever Nasdaq dan Euronext 1

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links