Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Acomo: schip of boot

Acomo: schip of boot

De heen en weer schietende beurskoersen leiden (te) vaak de aandacht af van de onderliggende bedrijven. De grote geldstromen die als gevolg van ontwikkelingen in de wereldeconomie de wereld overschieten bepalen de standen van de indices, maar gezien de onderliggende bedrijven op de beurs hoeft niet elk bedrijf evenveel last te hebben van die macro-economische ontwikkelingen.

Unilever bijvoorbeeld, dat sterk wil groeien in Azië, en de Duitse autofabrikanten, waarvan sommige al meer dan 30% van hun omzet in China behalen, hebben daar veel meer last van dan een bouwbedrijf of een voedselleverancier die vooral in West-Europa actief zijn.

De wereld is een global village, maar niet iedereen woont in hartje centrum en dus heeft niet iedereen evenveel te maken met de wereldwijde gebeurtenissen. Sommige bedrijven blijven gewoon stoïcijns de dingen doen die ze altijd doen. Neem Acomo. Acomo, of Amsterdam Commodities, zoals de beursnaam nog steeds luidt, is een handelshuis, maar ook een verwerker van allerlei voedselingredienten.

ETF op voedsel

Thee, noten, vogelzaad, zonnebloempitten, je kan het zo gek niet verzinnen of men handelt erin of kan het leveren. Acomo heeft als geen ander te maken met de gebeurtenissen op de wereldeconomie omdat dat de prijs van grondstoffen beinvloedt.

Overvloedige of juist magere oogsten, oorlogen in bepaalde gebieden waar het voedsel verbouwt wordt, het heeft allemaal invloed op de beschikbaarheid en dus prijsvorming van die ingrediënten. Dat is de ene kant van het verhaal. De andere kant is dat veel van die producten wél een stabiel afnamepatroon hebben.

De meeste mensen eten drie keer per dag en hoewel de voorkeuren kunnen verschillen en veranderen, geeft dit Acomo de stabiele basis voor hun inkomsten. Omdat zij als handelshuis ook nog kunnen profiteren van tussentijdse prijsverschillen en op veel verschillende deelgebieden actief zijn, kunnen incidentele tegenvallers vaak opgevangen worden door weer meevallers bij andere segmenten. Een ETF op voedsel, zou je bijna zeggen.

Tegenvallende winst

De halfjaarcijfers vielen qua winstgevendheid enigszins tegen omdat er bij één van de dochterondernemingen problemen waren met de geleverde kwaliteit, dat uitmondde in extra kosten. De winst bleef hierdoor op het peil van vorig jaar maar de omzet steeg wel keurig met ruim 8%. Ook het dollartje is het bedrijf niet onwelgevallig, al moeten we dat niet overschatten.

Geheel in lijn met de beurs is het aandeel Acomo sinds het hoogtepunt begin april van bijna 26 euro gevoelig afgekomen naar rond de 21 euro nu. Toen was iedereen bang de boot te missen, nu is iedereen bang in het schip te zitten…  Hieronder ziet u een grafiek van Acomo van vijf jaar uit Reuters Eikon:

 

 

Met een dividendrendement van 5,2% (over 2014 keerde het aandeel 1,10 euro aan dividend uit en dat zal dit jaar ook wel gehaald worden) en een koers-winstverhouding van ruim veertien maakt die terugval van bijna 20% Acomo alleszins een acceptabel aandeel voor de lange termijn. Zeker gezien de stabiele inkomstenstroom en spreiding in de verschillende voedselsegmenten.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 september 2015 13:02
    Met 5% rendement snap ik dat je het niet verkoopt ;) Zeker in de huidige markt een leuk aandeel. Gezien de (koopkracht van de) bevolking hard toeneemt zullen ze niet gauw zonder werk zitten, het grootste risico is dat de concurrentie ze te snel af is.

    Gezien hun vlotte stijging sinds de crisis ( koers 3x zo hoog als voor de crisis) is de rek er nog niet uit.
  2. forum rang 6 De amateur 3 september 2015 13:22
    quote:

    JansenH5 schreef op 3 september 2015 12:41:

    Veel te saai aandeel, er zijn niet eens turbo's en andere leuke hefboomproducten voor. Er zitten allemaal van die buy-and-hold beleggers, niks te beleven. Gauw vergeten hoor.
    Klinkt alsof je meer een gokker bent dan een belegger. Al is het verschil tussen de 2 in mijn ogen erg klein.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links