Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Omgekeerde QE

Wat gebeurt er toch weer veel op de beurzen. Met name de problemen in China worden aangewezen als de grote boosdoener. Nu is er natuurlijk altijd meer aan de hand, maar China lijkt inderdaad een trigger te zijn geweest voor de huidige volatiliteit.

Er zijn echter wel wat verschillende invalshoeken wat betreft het hoe en waarom. Vandaag laat ik enkele van deze invalshoeken de revue passeren.

De problemen die China nu heeft, forceren het land om hun positie in Amerikaanse staatsobligaties af te bouwen. De enorme 1 biljoen dollar (1000 miljardjes dus) carry trade die op touw is gezet met behulp van de Chinese valuta, wordt nu deels geliquideerd, waardoor de Chinese autoriteiten geforceerd zijn dit tegen te gaan.

Quantitative Tightening

Dit doen ze door het verkopen van hun reserves (met name dus Amerikaanse staatsobligaties). De bedragen die hier in om gaan zijn van dien aard, dat Deutsche Bank het Quantitative Tightening, of wel QT, heeft genoemd.

SocGen heeft gecalculeerd dat als de gehele carry trade geliquideerd wordt en de Chinezen dit puur met verkoop Amerikaanse staatsobligaties tegengaan, dat het bedrag gelijk staat aan 60% van het QE3-programma van de Fed, maar dan in omgekeerde vorm.

Zo bekeken, kunnen de Chinese problemen niet worden weggezet als een storm in een glas water of een lokale aangelegenheid. De gevolgen voor andere opkomende markten is al duidelijk te bemerken. Zo is Brazilië door haar hoeven gezakt.

Dollarschuld

Ondanks de recessie, is Brazilië genoodzaakt de rente te verhogen, waardoor het de economie nog verder de nek om draait. Dit alles door het feit dat het land 250 miljard dollar schuld heeft (dus niet in lokale munt maar in dollar) en de alsmaar afzwakkende Braziliaanse real deze schuld steeds pijnlijker maakt.

En Brazilië is niet het enige opkomende land wat hier last van heeft. Morgan Stanley noemde het een drievoudige klap:

  1. De (USD-)schuldposities van opkomende markten.
  2. De Chinese problemen.
  3. Het stopzetten van quantitative easing (QE) in de VS.

Aansterkende Amerikaanse dollar, dalende prijzen voor de exportproducten van opkomende markten (olie, koper, kolen, et cetera) zijn het bewijs dat de Chinese problemen wel degelijk een wereldwijde impact hebben.

QE4 voor de Fed

De schuldposities in Amerikaanse dollars van vele opkomende marketen kan dus zomaar en binnen afzienbare tijd de wereld verrijken (no pun intended) met tien Griekenlanden. Voor ons eurozone-bewoners is het in ieder geval een bekende situatie, maar positief is het allerminst.

De vraag is dan of de Fed de rente wel kan verhogen. Zouden ze dat doen, bovenop de bovenbeschreven Chinese QT, dan kunnen we ons opmaken voor flink lagere beurzen. Sterker nog, puur bekeken vanuit de huidige omstandigheden, zou de Fed met QE4 moeten beginnen.

Nogmaals, ik ben absoluut geen fan van QE en vind het monetaire voodoo die de echte oorzaken niet aanpakt maar juist versterkt (it is all about debt), dus van mij mag de renteverhoging komen zodat de bubbel eindelijk kan leeg lopen.

Vergezochte theorie 

Niet leuk natuurlijk, maar onvermijdelijk. Echter, met allerlei politieke belangen en ingegraven centrale bankiers, lijkt het mij aannemelijk dat zij de onvermijdelijke eindafrekening zolang mogelijk zullen uitstellen.

De Fed rente verhoging deze september, lijkt daarmee in ieder geval van de baan en ligt zelfs QE4 wellicht in het verschiet. Maar ik heb ook een opiniestuk gelezen waarin een wat vergezochte theorie wordt aangekaart.

De auteur stelde dat de Fed express het huidige beleid heeft ingezet om de dollar te laten aansterken en de grondstoffen te laten ploffen. Zodoende krijgt de Amerikaanse consument een enorme boost in besteedbaar inkomen.

Long- of shortzijde

De Amerikaanse economie kan dan eindelijk echte groei laten zien. Het lijkt mij, nogmaals, een beetje vergezocht en op lange termijn geen houdbare strategie, maar in deze gekke tijden van negatieve rente, exploderende centrale bank balansen en zo verder, mag niets worden uitgesloten.

Dit zijn dus twee tegengestelde opinies. Die groep beleggers die gaan voor een Fed-redding, ofwel QE4, die zullen zich aan de longzijde positioneren in aandelen.

De andere groep zou, bijvoorbeeld, short kunnen gaan in een Europese index versus een long op de Amerikaanse Russell 2000 index (meer lokale fondsen die dus gebaat zijn bij een aansterkende Amerikaanse consument), of een short op euro-dollar, en zo verder. Genoeg mogelijkheden dus, zolang de belegger overtuigd is van zijn scenario.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 september 2015 15:06
    de moeilijkheid is dat niemand overziet wat QE4 tm QE6 voor effect zal hebben. Over tien jaar is de wereld drastisch veranderd, andere mogendheden, vele oorlogen, devalueringen van staten etc. Enorme immigratiestromen zoals die al eeuwen lang bestaan. Wie weet had de chinese regering iets anders op het oog dan wat ik in de media lees en hoor.
  2. [verwijderd] 3 september 2015 18:23
    in China droogt de liquiditeit snel op. Groot gevaar voor de economie. De Chinese autoriteiten moeten voor voldoende liquiditeit gaan zorgen. Hoe? Dilemma. Als je de rente verlaagt, is er alleen maar meer reden om de carry trade te liquideren. Misschien moeten ze er maar vanuit gaan dat de carry trade liquidatie niet te stuiten is. Dan dus alles op voldoende liquiditeiten gooien. Rente omlaag, verplicht aan te houden tegoeden bij de centrale bank verlagen en QE. Laatste doen ze in feite al door directe aankoop van aandelen. Ik denk dat we met een dergelijk beleid een verdere daling van de Chinese munt kunnen verwachten. Zal Amerika niet blij mee zijn.

    Over die Quantative tightening: ligt aan de kopende partijen of er ook echt sprake is van tightening. Bovendien is het de vraag waar die eventuele tightening neerslaat.

  3. [verwijderd] 4 september 2015 11:13
    Als China Amerikaans schuldpapier verkoopt, dan moet er ook een koper zijn. Deze koper is niet de US/FED dus de totale hoeveelheid/waarde schuldpapier verandert daardoor niet. Ik zie dus niet waardoor de verkoop door China als 'Quantative Tightening' moet worden gezien. Immers, als ik mijn auto aan u verkoop, dan zijn er toch ook niet ineens minder auto's?
  4. [verwijderd] 4 september 2015 11:53
    quote:

    Umbrana schreef op 4 september 2015 11:13:

    Als China Amerikaans schuldpapier verkoopt, dan moet er ook een koper zijn. Deze koper is niet de US/FED dus de totale hoeveelheid/waarde schuldpapier verandert daardoor niet. Ik zie dus niet waardoor de verkoop door China als 'Quantative Tightening' moet worden gezien. Immers, als ik mijn auto aan u verkoop, dan zijn er toch ook niet ineens minder auto's?
    Dat is m.i. niet het punt. Het gaat er om in hoeverre verkoop van Amerikaans schuldpapier de geldhoeveelheid beïnvloedt. Wordt het gekocht door particulieren of banken dan verkleint dit de geldhoeveelheid. Voorts is het dan nog de vraag waar het neerslaat.
  5. Maan Arkenbosch 4 september 2015 19:28
    Hieruit blijkt maar weer dat goudmijn aandelen en fysiek goud/zilver, best garantie bieden.Niet voor niets is China/India en Rusland volop bezig goud in te slaan. Waarom wordt de onbeheersbare vluchtelingen/gelukzoekers stroom niet in het economisch reilen en zijlen betrokken? Dit wordt een sociaal maatschappelijke ramp.
  6. gam gam 25 september 2015 00:30
    Dit is een leuk stukje, had ik gemist. Het is inmiddels drie weken later en we zitten met vluchtelingen en fraude bij Volkswagen. En in Griekenland zijn er verkiezingen geweest en mag Syrizia opnieuw. Dat is allemaal wel interessant maar speelt op grotere schaal geen rol van betekenis wat betreft de hoeveelheid geld die ermee gemoeid is. Wat volgens mij wel een grote rol speelt is iets dat me de afgelopen tijd wel vaker is opgevallen. En dat is dat de VS serieus aan het proberen is om hun economie minder afhankelijk te maken van de rest van de wereld. Herinner je je nog "The dollar is our currency and your problem".

    Edit: en beleggen in de locale economie in de VS gaat effectief met aandelen BRK.B of BRK.A natuurlijk als je rijk bent.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links