Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nick koopt Besi en Pershing Square

Nick Bakker koopt Besi en Pershing Square voor zijn portefeuille

De koffiekamer zal zich wel laten horen, want ik heb nieuwe aankopen gedaan en ben begonnen met een ETF/fondsen-portefeuille.

Ik heb tien stukken Besi gekocht voor 17,29 euro per stuk en daarnaast heb ik vijf stukken Pershing Square Holdings gekocht voor 25,25 dollar per stuk. Even beginnen bij met wie ik ben en waarom en waarvoor ik beleg.

  • Ik ben 22 jaar, ik beleg voor lange termijn en ik houd aandelen die ik koop minstens 10 jaar. Mijn beleggingshorizon is zelfs 20/30 jaar en als het tegen zit misschien wel langer :-)
  • Ik beleg in bedrijven die ik zelf selecteer op basis van K/W, schulden, dividend, winstgevendheid en de resultaten uit het verleden, ook al bieden die geen garantie voor de toekomst.
  • Ik beleg om vermogen op te bouwen. Voor aankoop van een eigen huis, starten van een eigen bedrijf, pensioen en hopelijk ooit een droomhuis op de Caraïbische eilanden.
  • Daarnaast ben ik sinds deze maand een ETF/fondsen-portefeuille gestart. 
  • Ik houd ook wel van een gokje met een turbo of een optie, maar daar gaan we het vandaag niet over hebben.

Waarom Besi?

Ten eerste vind ik Besi niet heel duur met een huidige koers-winstverhouding van 11,1 en een verwachte koers-winstverhouding van 11,8. Ten tweede heeft het bedrijf nauwelijks schuld. De debt/equity-ratio is 0,07, ofwel er is veel meer eigen vermogen dan schuld.

Als ik naar het dividend kijk, word ik wat kritischer. Want waarom is het dividendrendement van Besi zo hoog? Als ik de verwachtingen van analisten bekijk, zie ik dat voor 2016 de meest negatieve analist een dividend van 1,08 euro verwacht. Dat is op mijn aankoopkoers nog steeds 6,25%.

Ik houd er wel rekening mee dat Besi een heel cyclisch aandeel is en dat de koers ook zomaar weer hard onderuit kan zakken als de winst terugloopt. Zo'n moment is een bijkoopmoment. Vooral als bijvoorbeeld de winst 40% daalt en de koers vervolgens 60% keldert.

Een interview met de CEO van Besi in het FD:

Als veteraan in de chipindustrie weet Blickman ook dat het hollen of stilstaan is in zijn bedrijfstak. Besi kan daarom razendsnel productie bijschalen. 'Als het nodig is, kunnen we 60% groeien, kwartaal op kwartaal,' aldus Blickman, die aangeeft dat het bedrijf ook weer snel kan inkrimpen als de markt tegenzit. 'Maar dat er steeds meer halfgeleiders komen in het leven, is evident.'

Waarom Pershing Square?

In mijn vakantie heb ik het boek Winning the losers game gelezen. De redenen dat ik nu ook voor fondsen en ETF's kies is de spreiding en kosten. De kosten zijn nu eenmaal lager en de spreiding beter, dat is feitelijk bewezen en ik kan daar niets tegen in brengen.

Ik blijf wel zelf een Nederlandse aandelenportefeuille beheren, want beleggen is ook mijn hobby en een hobby mag wat kosten, toch? Ik kijk over tien jaar wel of ik het met aandelen beter heb gedaan of dat de fondsportefeuille outperformt.

Dus zal ik verstandig de MSCI World Index kopen?

Nee, ik blijf een eigenwijs mannetje. Ook deze portefeuille stel ik zelf samen. Ik ga iedere maand voor zo'n 100 euro aan ETF's en beleggingsfondsen kopen. De verdeling is als volgt:

  • 300 euro DAX ETF
  • 200 euro S&P 500 ETF
  • 200 euro Nasdaq 100 ETF
  • 200 euro SMI (Zwitserland) ETF
  • 200 euro Pershing Square Holding
  • 100 euro FTSE 100 ETF

Mijn eerste aankoop voor deze portefueille is Pershing Square Holdings. Ik kies voor Pershing Square omdat ik eigenlijk niet in fondsen beleg. Dat klinkt gek, maar ik vind fondsmanagers maar duur. Er is een uitzondering, namelijk als een fondsmanager met zijn beleggingsstijl heel erg afwijkt van de rest.

Je zin krijgen

De stijl van activistische aandeelhouders als Ackman en Carl Icahn vind ik schitterend. Jammer genoeg ben ik niet kapitaalkrachtig genoeg om zelf op die manier te kunnen beleggen. Geld in een onderneming pompen, je met alles bemoeien, je eigen mensen in de board zetten, net zolang tot jij je zin krijgt :-)

Ackman focust zich met zijn fonds op een klein aantal aandelen, doe ik ook. Maar er is nog een goede reden: Pershing Square zit voornamelijk in Amerikaanse aandelen, waar ik niet snel naar zou kijken omdat ik er niet genoeg vanaf weet.

Als laatste reden: Bill Ackman is in vergelijking met Carl Icahn of Warren Buffett nog vrij jong. Ik hoop dus dat Ackman het fonds nog jaren blijft runnen en ik daarvan kan meeprofiteren.

Ik besef overigens heel goed dat ik verder in vier verschillende valuta beleg, maar dat doe ik met een reden. Naar mijn smaak zijn de dollar, de Zwitserse frank en de pond sterkere munten dan de euro, dus neem ik dat extra risico voor lief.

Vraag voor u

Oh nog één dingetje. Ik heb geleerd dat cash ook een positie is. Daarom zet ik iedere maand ook 100 euro op een spaarrekening. Waar is die cash dan voor? Aankopen bij een dip, eigen huis en als buffer voor eventuele tegenvallers. Cash is altijd handig.

Heb ik nog wel een vraag voor u. Er zijn zoveel ETF-aanbieders. Welke moet ik nemen voor de SMI (Zwitserland) en de DAX? Bij andere ETF's ben ik er wel zo'n beetje uit welke aanbieder ik kies. Ik ben benieuwd naar uw suggesties.

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 september 2015 15:37
    Waarom wil je 5 indices in je long term portefeuille? Je speelt dan extreem offensief. En bij die lage bedragen is het misschien beter om een internationale ETF te kiezen zoals de Vanguard Total World Stock Index (VT). Dat scheelt veel transactiekosten. Goede ETFs voor Duitsland en Zwitserland zijn EWG en EWL. HEWG is de ETF voor Duitsland die gehedged is tegen EUR/USD veranderingen.
  2. [verwijderd] 1 september 2015 16:07
    Beste LeoCornelissen,

    Ik kies bewust voor deze vijf indices en niet voor een World stock ETF omdat ik dan voor 22,5% in emergin markets en de Pacific beleg. Ik hoef geen emergin markets of Pacific in mijn portefeuille.

    Bedankt voor uw tips voor Duitsland en Zwitserland. Ik ga er naar kijken.

    Groetjes Nick
  3. Boskalix 1 september 2015 16:28
    Beste Nick,
    Waarom niet de Vanguard S&P500, die op de amsterdamse beurs genoteerd is?
    Daar zitten dan de DOW plus Nasdaq plus de S&P500 tegelijk in en hoef je niet nog eens apart in de Nasdaq te beleggen.
    Goed idee om niet in emerging markets te stappen nu. Maar je zou die wel op een watchlist kunnen zetten.
    Kijk trouwens voor Duitsland toch eens naar de top tien van fondsen die in de DWS Aktienstrategie Deutschland zitten en kies er daar een paar uit.
    Vul dat aan met GFT Technologies, dat een soort BESI is maar dan beter.
    Je kan details zien op Finanzen.net een soort duitse IEX....
  4. [verwijderd] 1 september 2015 16:48
    quote:

    Boskalix schreef op 1 september 2015 16:39:

    Beste Nick,
    Hij heet officieel Vanguard S&P 500 UCITS ETF

    Wat betreft het aankopen van die ETF geldt m.i. de one liner "Don't catch a falling knife". Dus wacht heel even tot we nog wat gezakt zijn en dan weer stijgen. Wachten loont.
    Probleem met die ETF's is dat je ook de rotzooi erbij krijgt. Kies liever voor een ETF die niet een landen of regio index volgt, maar gewoon wereldwijd de beste 250/500/1000 aandelen pakt.
  5. [verwijderd] 1 september 2015 16:53

    U meldt:

    "Ik ben 22 jaar, ik beleg voor lange termijn en ik houd aandelen die ik koop minstens 10 jaar. Mijn beleggingshorizon is zelfs 20/30 jaar en als het tegen zit misschien wel langer"

    Dan zij dit nu juist niet de aandelen die ik zou kopen........
    En al helemaal niet als ik zie om welke kleine bedragen het gaat.

    Waarom bijvoorbeeld niet gewoon het saaie Unilever?
    Of wilt u liever iets avontuurlijkers? Dan denk ik toch* aan BAM.

    (* uit uw eerdere bijdragen maak ik op dat u nogal zenuwachtig van dat aandeel wordt)

    Of toch iets Amerikaans? Paccar, Oracle, United Technologies beginnen koopwaardig te worden.

    Beleggingsfondsen hebben hoge kosten, mijn ervaring is verder dat koerswinsten door de beheerders worden afgeroomd, maar dat koersverliezen wel volledig voor rekening van de participanten komen.

    Afgeleide producten zou ik eveneens laten voor wat ze zijn.

    Overigens valt mij op dat uw onervarenheid in schril contrast staat met de belangrijke positie die u gelet op de grote hoeveelheid inhoudelijke bijdragen van uw hand binnen de redactie van IEX bekleedt.
  6. Eventus docebit 1 september 2015 16:57
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef op 1 september 2015 16:29:

    Ik heb liever geen directe exposure aan Zuid Europese landen en daarom kies ik bewust voor de bovenstaande indices.
    Dat vind ik een interessante gedachtegang… De reden dat je spreidt is deels om underperformance en outperformance van individuele fondsen, asset classes, valuta, regio's uit te middelen. Voor een ander deel is het ook om te zorgen dat je een onverwachte superknaller niet mist. Je hebt een horizon van 10 tot 30 jaar en in die periode heb je echt geen enkel idee wat de nu problematische ZE-landen gaan laten zien. Kijk bijvoorbeeld eens naar Frankrijk en Duitsland, waar die 30 jaar geleden stonden. Was precies andersom als nu: Frankrijk floreerde, Duitsland was de zieke man van Europa. Stel dat je toen had gezegd "Nah, Duitsland doe ik niet, wordt niks met straks die communisten erbij: ik neem Frankrijk wel."?
  7. [verwijderd] 1 september 2015 18:06
    Goedenavond Flip Fluitketel, bedankt voor uw tips. Ik zal er zeker een blik op werpen.

    Goedenavond Eventus Docebit, ik heb mijn eigen visie op de euro, het schuldenprobleem, de EU en het Europese éénwordingsproject. Ik ga niet contrair aan mijn visie toch in Zuid Europese landen en Frankrijk beleggen. We zullen over 10/20 jaar wel zien of het een slimme of stomme zet is geweest.

    Goedenavond Potterr, slechte voorbeelden zijn ook voorbeelden. Daarnaast zijn de kosten nu veel lager dan zeg 10/15 jaar geleden. Toen had het me pas écht veel gekost om te gaan beleggen. Daarnaast leer ik veel door met mijn geld in de markt zitten. Voor u zijn de bedragen misschien peanuts, maar voor mij is het toch mijn zuurverdiende geld.

    Goedenavond Gregoor,

    Iedere keer BE Semiconductors Industries NV leest ook niet echt lekker of bedoelt u dat we BESI moeten schrijven?

    Bedankt voor uw tips en reacties en nog een fijne avond,

    Nick
  8. [verwijderd] 1 september 2015 18:35
    Beste Nick,

    Waarom stockpicken? koop lekker maandelijks een vast mandje Europese/Amerikaanse ETFs,, and let it ride :)

    zeker met jou horizon lijkt me dat geen enkel probleem. 300-500 euro iedere maand instappen en tegen de tijd dat je 55 bent kun je dat huis bijschrijven. (+auto en goed pensioen)
  9. Gregoor 1 september 2015 18:48
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef op 1 september 2015 18:06:

    Goedenavond Gregoor,

    Iedere keer BE Semiconductors Industries NV leest ook niet echt lekker of bedoelt u dat we BESI moeten schrijven?

    Bedankt voor uw tips en reacties en nog een fijne avond,

    Nick
    Een standaard afkorting gebruiken voor een bedrijf vind ik geen enkel probleem. Maar Pershing Square een paar keer niet goed schrijven vind ik toch erg slordig voor een site met een dergelijk bereik.
  10. [verwijderd] 1 september 2015 19:01
    1
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef op 1 september 2015 18:10:

    Goedenavond overveen,

    De titel van het artikel is: Nick koopt Besi en Persing Square. Lijkt me vrij duidelijk wat er dan voor artikel aan zit te komen. Waarom klikt u dan toch? :-)

    Groetjes Nick

    Het lijkt mij dat overveen met zijn opmerking "ben volledig niet geinterresseerd in de door jouw aangekochte aandelen, waarom niet iemand die echt wat zinnigs heeft te melden dan Nick Bakker" probeert aan te geven dat het artikel redactioneel geen enkele inhoudelijke waarde heeft.

    En dat ben ik helemaal met hem eens.

    2
    Redactie IEX.nl schreef op 1 sep 2015 om 18:06:

    Goedenavond Gregoor,

    Iedere keer BE Semiconductors Industries NV leest ook niet echt lekker of bedoelt u dat we BESI moeten schrijven?

    Bedankt voor uw tips en reacties en nog een fijne avond,

    Nick

    Ik denk dat Gregoor niet doelt op BESI, maar op Pershing (Square Holdings)....

    3.
    De felle reacties van de redactie zijn misplaatst en onjuist. Jammer!

32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links