Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slechte generale

U weet dat ik dit jaar nog een forse correctie voorzie en al tijden heel negatief ben. Vorige week miste ik in mijn column (op zondagavond) het bodemgevoel. Zo zag ik in de weekkranten geen chocoladeletterkoppen op de voorpagina over de correctie en dus ging ik ervan uit dat we lager moesten...

En prompt was er op maandag een mega-correctie.

Maar het dalen en het latere herstel ging zo hard dat zelfs ik als crash-jager op het verkeerde been werd gezet. Ik heb weer eens gezien hoe gemakkelijk je foute beslissingen kunt nemen.

De afgelopen week viel dan zelfs voor een oude ervaren beer die al vanaf 1987 crashes meemaakt en dus ook 1989, 1998, 2000, 2008, et cetera gespeeld heeft nu toch moeite had met het feit dat er totaal geen bodem was.

Grafiek AEX Index

 

Bodems van karton

Ik had verwacht dat er op 480, 470, 450, 430, 420 et cetera toch even bodems waren maar die bleken allemaal van karton. Dan gaat door je hoofd spelen dat er eigenlijk geen wapens meer zijn om de crash te stoppen.

We kunnen nog meer aandelen en bonds kopen dan we nu al doen, maar uiteindelijk is de markt groter dan de overheid en de rente staat al op nul. Ook moeten we onszelf een af gaan vragen of dit taken van de overheid zijn?

  • Willen we dat er met ons belastinggeld aandelen gekocht wordt?
  • Moeten de speculanten steeds gered worden?

Slechte generale

Uiteindelijk was er een mega-herstel op een bericht dat de rente niet verhoogd zou worden, het afzien van de verhoging leek me logisch maar de stijging begreep ik al niet. Dus ik zat niet long maar heb ook niet echt kunnen cashen op de daling terwijl mijn portefeuille daar wel op ingericht was.

Maar ik zie het als een slechte generale repetitie; als de voorstelling echt begint zit ik er zeker bij. China had ik prima gezien, ik zag al tijden slecht nieuws en ik heb steeds gewezen op de gevolgen.

Chinese Shanghai Index

 

Griekenland zit ook nog steeds in de dalende trend, maar komt dicht bij de Twindicator. Toch zou ik liever Brazilië kopen (ook dicht bij Twindicatorlijn) dan Griekenland.

Athex Index

 

De olieprijs veert eindelijk op. Mijn koersdoel van 38 dollar stond op de borden en ik ben weer wat positiever. Ik denk alleen dat we eerder een consolidatie gaan zien dan helemaal uit ons dak.

WTI en Crude Olie

 

De commodityprijzen blijven in het algemeen gezien nog wel even dalen. In de sojabonen-future is bijvoorbeeld nog geen echte steun van betekenis te zien. Daarvoor moeten we eerst nog eens terug naar de 80 dollar.

Future sojabonen

 

De AEX ging dus te hard omlaag en daarna ook te wild omhoog. De stemming is nu weer alsof de koers zo terug kan naar de 500 maar dat zie ik in de grafieken nog zeker niet terug.

Gaat de AEX weer naar 500?

 

De EB-indicator heeft nog helemaal geen koopsignaal gegeven en nu is deze indicator lagging (loopt dus achter) maar aangezien we ook een mooi verkoopsignaal hebben gehad zou ik ook gewoon wachten op het koopsignaal.

EB-indicator AEX Index=

 

Ook de Twindicator geeft pas rond de 460 in de AEX een koopsignaal.

Twindicator AEX Index

 

De Duitse DAX is als ik naar de lange grafiek kijk helemaal uit de opgaande trend geweest. U ziet ook hoe hoog de koers historisch gezien staat en dus is er eerder reden tot voorzichtigheid.

Grafiek DAX Index

 

De Dow Jones daalde snel maar het herstel kwam ook redelijk heftig. In de Twindicator hebben we nog een verkoopsignaal, pas als de Dow boven de 16.824 gaat krijgen we een koop.

Grafiek Dow Jones Index

 

Als u denkt dat de normale indices grote bewegingen hebben laten zien dan is het ook wel even leuk om naar de Social media-ETF (Global X) te kijken. Hier zitten dus de dure social media-aandelen zoals Twitter, Facebook, et cetera in. Deze ETF ging van 21 naar 15.

Grafiek SocialMedia-ETF

 

Terug naar de indices

De S&P 500 heeft ook nog steeds een verkoopsignaal. Maar ook hier zit de koers dichtbij een trenddraai als het onverhoopt toch verder stijgt. Anders is het een pullback en kunt u uw borst natmaken.

Grafiek S&P 500

 

Op lange termijn ziet u de volatility aan de top en ziet u ook de historische hoogte, gelijk aan de Himalaya.

Langetermijngrafiek S&P 500

 

De small- en midcapindex Russell 2000 heeft een gelijk patroon als de S&P 500. Dus geen signaal uit de spread smallcap versus grote aandelen.

Grafiek Russell 2000

 

Ook de Russell 2000 op lange termijn gezien boezemt angst voor hoogtevrees in. De lange trend is nog intact maar trends zijn er om gebroken te worden.

Langetermijngrafiek Russell 2000

 

Als ik de S&P 500 (rood) en Russell 2000 op elkaar leg, dan wordt zichtbaar dat de S&P 500 al opgeveerd is. Maar voor de rest gaat het allemaal hand in hand.

Grafiek Russell 2000 versus S&P 500

 

De Nasdaq is ook behoorlijk omlaag gevallen tijdens deze dalingsoefening, maar nu zou de koers langzaam maar zeker toch weerstand omhoog moeten krijgen.

Grafiek Nasdaq

 

Op lange termijn is er ook een interessant beeld, de koers is weer terug op de 2000-pre-crash-niveaus en er  is weer grote volatility aan de top.

Deze bewegelijkheid heeft er in 2000 voor gezorgd dat beleggers zo misselijk werden dat ze uitstapten en dat leidde tot wat we achteraf een echte crash hebben genoemd.

Grafiek Nasdaq Composite

 

De VIX ging maandag eindelijk omhoog (iets anders wat ik gemist had) en daarmee was er een bodem. Maar daarna ging het ook weer zo hard omlaag in de VIX dat ik nauwelijks kan geloven dat het allemaal over is.

Grafiek volatiliteitsindex

 

Met de A van...

In Aegon is er sprake van een trendbreuk; ik blijf voorlopig van dit soort aandelen af.

Grafiek Aegon

 

ASML was een drama de afgelopen tijd en is behoorlijk gedaald maar geeft pas een koopsignaal boven de 83,49 euro. Ik hou rekening met een hernieuwde daling. (maar heb nog geen positie erop).

Grafiek ASML

 

Mijn Altice-mening bekend... Dit aandeel is gewoon veel te duur en een mooie short. Maar even wachten op de markttrendbeweging.

Grafiek Altice

 

Amazon is weer een koop geworden in de Twindicator maar ik zou ze zeker niet kopen. Als het weer iets lager gaat opnieuw een van de mooiste shorts.

Grafiek Amazon

 

Apple is een mooi aandeel, maar heeft ook nog steeds verkoopsignalen. In de Twindicator is Apple boven de 114,77 dollar wel weer koopwaardig.

Grafiek Apple

 

Volgende keer weer andere letters.

Vandaag is de laatste dag van de maand en daarna wordt het weer spannend. Op dit moment heb ik nauwelijks posities en ik wacht op de bevestiging dat het weer omlaag kan (of toch eerst omhoog). Succes!


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 31 augustus 2015 12:48
    quote:

    asti schreef op 31 augustus 2015 10:31:

    Blijft maf als je iets wil kopen om later met winst te verkopen.. Dat je dan pas bij een hogere prijs wil instappen.
    Dat verschijnsel heet TA. Ik koop pas een pot pindakaas als iemand anders het ook doet en zo de prijs boven een bepaald niveau zet. Oftewel flauwekul, maar mensen geloven nu eenmaal in fabeltjes en eerlijk is eerlijk, het verkoopt goed.
  2. dmmsch 31 augustus 2015 12:56
    als alter baehr muss ja dein geld weg sein nach die hause die wir hatten,
    meine these: morgen gibt es evtl noch mal kurz auf die muetze und dann ab nach norden bis wir nur noch staunen wir hatten doch schon mal so einen irren drive von 10K auf 12,4 K da dachte auch jeder der holt sich unten noch was und puste kuchen fast 1000 vom tief letzte woche sind wir schon gelaufen
  3. Julian247 31 augustus 2015 13:03
    quote:

    dmmsch schreef op 31 augustus 2015 12:56:

    als alter baehr muss ja dein geld weg sein nach die hause die wir hatten,
    meine these: morgen gibt es evtl noch mal kurz auf die muetze und dann ab nach norden bis wir nur noch staunen wir hatten doch schon mal so einen irren drive von 10K auf 12,4 K da dachte auch jeder der holt sich unten noch was und puste kuchen fast 1000 vom tief letzte woche sind wir schon gelaufen
    Eens, Gunther. Die 500 staat er eerder dan we denken. Als de Fed haar september keuteltje intrekt is iedereen weer in de gloria
  4. [verwijderd] 31 augustus 2015 15:05
    Weer een zeer leeswaardig gratis "Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan artikel".

    Het is dan ook min of meer iedereen in de eurozone en daarbuiten opgevallen dat bijvoorbeeld De Telegraaf ondanks de kommer en kwel van kartonnen bodems nog niet heeft uitgepakt met de chocoladeletters

    CRASH - ER IS GEEN HOUDEN MEER AAN - VRIJE VAL NIET MEER TE STOPPEN

    en dat de dramatelevisie nog niet heeft uitgepakt met

    "Wat een drama's zijn er weer op de dramatelevisie te zien, we geven het aan de kijkers thuis maar door, maar helaas toch weer overal hetzelfde dramatische verhaal en net als bijvoorbeeld in 1987 toch weer hetzelfde dramatische verhaal dat spulletjes en portemonneetjes in rook zijn opgegaan, en net als bijvoorbeeld in 1987 komt er maar geen eind aan de dramatische verhalen, en wij van de dramatelevisie de drama's waar niemand aan ontkomt helaas op uw televisie in huis in beeld dienen te brengen, zodat u op uw scherm de dramatische beelden van de drama's kunt aanschouwen",

    en dat het niemand in de eurozone en daarbuiten ontgaan kan zijn dat er gelukkig of helaas in deze kommer en kwel gezien de daling van de Social media-ETF (Global X) van 21 naar 15 in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone in een door Coca Cola, Google, Microsoft, Apple, de al dan niet geheime wapenindustrie, de sexindustrie, gokpaleizen en bierbrouwerijen gesponsorde king size hapsnap hamburger internet en televisie massa cultuur in een mondiaal IKEA (sub)urbanisatieproces toch ook lichtpuntjes aan de horizon zijn waar te nemen.
  5. [verwijderd] 31 augustus 2015 15:49
    @asti Deze maffe situatie zal dan ook geen lang leven beschoren zijn: wie gaat er nu ook iets kopen om het later met "winst" te verkopen, waar je al moe van wordt als je het hoort, want voor hetzelfde geld breekt dat latere moment nooit aan, en heb je het gekochte helemaal voor niets gekocht en zit je met je hele “handel” met de gebakken peren, en als het moment dan op een gegeven moment wel aanbreekt dat je dan de “winst” bij kunt schrijven, big deal als je uitrekent hoeveel uren je er in hebt moeten stoppen!
  6. forum rang 6 NewKidInTown 31 augustus 2015 17:44
    Mooie column Cees, overweeg het advies van iemand die ook al een paar jaartjes mee loopt, ga je de week VOOR 13 september helemaal volladen met puts of turbo's short of welk short instrument je je ook maar lekker bij voelt. Gaan we eind september zien hoe je er voor staat.
  7. [verwijderd] 31 augustus 2015 18:20
    @KidBackInTown Uiteraard in deze maffe situatie ervan uitgaande dat er voor eind september niet in de een of andere op- of neergaande of zich zijwaarts bewegende trend in de een of andere vrije val naar beneden onder alle liften in de hoge, lage of hongerloontjes landen met de horden van (te) euforische stieren en (te) depressieve beren en ditto institionele instanties die aldaar in deze maffe situatie voor de portemonneetjes met een bepaalde horizon zonder garantie voor in het in het verleden behaalde resultaten op de (turbo) knopjes drukken in de betreffende vrije val naar beneden de bodem is weggeslagen,

    waardoor weliswaar de brandweer na de zoekacties meestal geen gewonden kan vinden, maar degenen die dan na de vrije val in kwestie in de lift overleden moeten zijn de betreffende vrije val dan uiteraard niet meer na kunnen vertellen, waar in deze maffe situatie uiteraard de dramatelevisie voor de kijkers thuis weer de handen vol aan zal hebben.
  8. [verwijderd] 31 augustus 2015 19:16
    Het onderscheid tussen de overheid en het bedrijfsleven is dat het bedrijfsleven door “winst” gedreven wordt en de overheid niet, van de overheid wordt verwacht dat zij haar kerntaken in het belang van een land doet.

    Als de overheid met “ons belastinggeld” aandelen koopt, heeft de overheid het kennelijk als haar taak gezien om zonder winstoogmerk met dit aangekochte belang een belang van de overheid te dienen, bijvoorbeeld in noodsituaties van bijvoorbeeld een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis als gevolg van een in Maastricht overeengekomen muntunie zonder politieke afspraken om datgene te doen om de euro niet in een vrije val wegens te veel schulden en een gebrek aan vertrouwen terecht te laten komen,

    of daar haar invloed uit te oefenen waar de overheid dit in het belang van het land noodzakelijk en wenselijk acht.

    Zo is het bij de gemeentelijke overheid bijvoorbeeld in het geval van ongewenste speculatieve ontwikkelingen op de onroerend goed markt gebruikelijk om hier binnen 24 uur met een voorkeursrecht een stokje voor te steken.

    Het is gezien deze kerntaak van de overheid dus uitgesloten dat de overheid met “ons belastinggeld” welke onderliggende waarden op welke beurs dan ook aankoopt.

    Het is dan ook in dergelijke gevallen noodzakelijk en wenselijk dat de (gemeentelijke) overheid op het gebied van ongewenste speculatie een stokje steekt. Van de overheid kan uiteraard niet verwacht worden dat de overheid speculanten gaat “redden”.

    Van beursbesturen zou daarentegen wel verwacht kunnen worden dat voor na ons de zondvloed speculaties,

    met name in het geval dat een voor het overige levensvatbaar bedrijf dat door een negatief bericht in het nieuws is gekomen waardoor het bedrijf in een trend naar beneden geen tijd meer wordt gegund om te redden wat er te redden valt,

    een stokje wordt gestoken.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links